Erősport

2024.01.15. 11:11

Hetvenketten küzdöttek az asztaloknál Békéscsabán

„Ez jó mulatság, férfi munka volt!” – fogalmazott valaki az I. Hard Fanatic Szkanderbajnokság résztvevői közül. S valóban, a békéscsabai Fanatic Body&Fitness Power által vasárnap első alkalommal életre hívott viadal elérte a célját, hiszen a rekordszámú 72 induló és a sok érdeklődő remek hangulatú, az erősportokhoz méltó versenyen vehetett részt.

Gajdács Pál

Jó mulatság, férfi munka az I. Hard Fanatic Szkanderbajnokságon

Fotó: Csukás Zsolt

Amellyel szerettek megszólítani minden amatőr sportolót, hobbistát, vagy már aktív versenyzőt. Bárki kipróbálhatta magát. Jobb, illetve bal kézzel a -75 kg, -85 kg, -95 kg és a +105 kilogrammos kategóriákban mérhették össze tudásukat. A kategóriagyőztesek is összecsaptak egymással és a jobb, illetve a bal kézzel próbálkozóknak abszolút bajnoki címet is hirdettek.

A verseny a Szkander Világszövetség által összeállított szabályok szerint zajlott. Az álló kivitelű szkander asztalnál a könyök a könyökpárnán helyezkedik el, a szabadon lévő kézzel pedig a kapaszkodót fogja a versenyző. Az ellenfél kezét úgynevezett madárfogással lehet fogni. A küzdelem során a könyököt a könyökpárnáról nem lehet felemelni, a kapaszkodót nem lehet elengedni, az egyik lábnak mindig a talajon kell maradni, a vállaknak nem szabad az asztal síkja alá kerülni, ettől a pillanattól lehet csuklózni. A küzdelem addig tart, amíg a kéz az érintőpárnát, vagy annak a síkját el nem éri.

– Magam is meglepődtem, hogy hány városból érkeztek hozzánk versenyzők – mondta Dénes József a házigazda Fanatic Body&Fitness Power vezetője. – A fővárosból egy tizenöt fős csoport érkezett, de találkoztam szombathelyi, törökszentmiklósi, túrkevei, nyíregyházi, de még marosvásárhelyi versenyzőkkel is! Az eseményen Szász György, a Magyar Karbirkózó Egyesület elnöke is tiszteletét tette, aki így fogalmazott: „Kis helyről indul a nagy verseny!” Remélem, hogy igaza lesz! Mi sem számítottunk ekkora létszámra, Magyarországon még nem rendeztek ekkora versenyt.

Dénes József már tervez, azt mondja, hogy szeretnének évente versenyt rendezni szkanderban. Az első évben csak a férfiaknak hirdettek részvételi lehetőséget, de nem kizárt, hogy a jövőben a gyengébbik nem is versenybe szállhat az érmekért.

Eredmények. Jobb kéz, 75 kg: 1. Gere Dávid, 2. Bustya Balázs, 3. Virág Zoltán. 85 kg: 1. Szpluvák Tamás, 2. Mirkó Norbert, 3. Gladcsenkó Gábor. 95 kg: 1. Horváth Roland, 2. Gladcsenkó Zoltán, 3. Tóth Norbert. +105 kg: 1. Deák Lajos, 2. Kovári János, 3. Kárpáti Richárd. Abszolút: Deák Lajos.

Bal kéz, 75 kg: 1. Bustya Balázs, 2. Szilágyi Gábor, 3. Hornyák István. 85 kg: 1. Gladcsenkó Gábor, 2. Mirkó Norbert, 3. Szpluvák Tamás. 95 kg: 1. Horváth Roland, 2. Tóth Norbert, 3. Gladcsenkó Zoltán. +105 kg: 1. Deák Lajos, 2. Magyar Gyula, 3. Baranyi Viktor. Abszolút: Horváth Roland. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában