Sakk

2024.01.24. 10:54

Balla Tamás kihozta a maximumot

Balla Tamás és Farkas Zalán sikerével zárult a 29. Gyöngyösi Lázár Sakk Emlékverseny Gyulán. Az elmúlt hétvégén az Állami Díjas vízügyi mérnök, a helyi sakkélet kiemelkedő alakja munkássága előtt tisztelegtek a sakkozók, ahogy azt a pandémia sújtotta 2021-es évet leszámítva teszik azt 1994-től minden esztendőben. .

Bakulya Mihály

A nyílt csoport díjazott versenyzői. Beküldött fotó

Az idei emlékverseny a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Gyulai SE sakk szakosztálya közös szervezőmunkájának eredményeként jöhetett létre. Mint arról Tamás Kornél szakosztályvezető beszámolt, ebben az esztendőben a névadó mellett sajnálatos módon két legendás sporttársukról is meg kellett emlékezniük a jelenlévőknek. A megnyitón közös főhajtással tisztelegtek a tavaly elhunyt Kovács István (1927) és Petró József (1947) emléke előtt, akik aktív résztvevői, mozgatórugói voltak a versenynek, amikor csak tehették részt vettek az eseményen. 

Az idei viadalon összesen 36-an indultak. A nyílt mezőnyben, vagyis az „A” csoportban 20 fő részvételével, 2 nap alatt, 9 forduló zajlott le. Itt az időbeosztás 2x20 perc volt, lépésenként 5 másodperc időhozzáadással. A küzdelmek során beigazolódott, hogy a Kisújszállási SE két mestere kiemelkedik a tornán. Balla Tamás nemzetközi mester (IM) kétséget sem hagyott afelől, hogy a legjobb formát mutatja, hiszen százszázalékos teljesítménnyel bizonyult a legjobbnak, megelőzve klubtársát, a dévaványai illetőségű Fekete Albert FIDE-mestert, valamint az orosháziak harmadik helyen záró ifjú kiválóságát, Kunos Zoltánt. 

Az ifjúsági „B” csoportba 16 fő nevezett, itt 1600-as értékszám korláttal indulhattak a játékosok. A 7 fordulós verseny időbeosztása 2x15 perc volt, időhozzáadás nélkül. A résztvevők ismeretében kiegyensúlyozott, kiélezett küzdelmekre lehetett számítani, és ezt igazolták is az ifjú sakkozók, hiszen az első három helyezett között csupán fél pontos különbségek alakultak ki. A versenyt végül a Makói SVSE játékosa, Farkas Zalán nyerte, megelőzve a hazaiak két ifjúsági tagját, a címvédő Godó Nándort és Budai Mátét. 

Végeredmények. A csoport: 1. Balla Tamás Kristóf (Kunmánia Kisújszállási SE) 9 pont, 2. Fekete Albert (Kunmánia Kisújszállási SE) 7, 3. Kunos Zoltán (Orosházi SE) 6,5, 4. Ungureanu Sandu (Arad) 5,5, 5. Pásztorcsik János (Orosházi SE) 5, 6. Tamás Kornél (Gyulai SE) 4,5.

Különdíjasok. Legjobb nem díjazott gyulai játékos: Bányai István 4,5 pont. Legjobb szenior játékos: Balatoni György (Szarvasi SE) 4,5 pont.

B csoport: 1. Farkas Zalán (Makói SVSE) 5,5 pont, 2. Godó Nándor (Gyulai SE) 5, 3. Budai Máté (Gyulai SE) 4,5, 4. Kohn Dániel (Arad) 4,5, 5. Havas István (Gyula) 4,5, 6. Giricz Gergő (Dévaványa) 4,5.  

Különdíj. Legjobb nem díjazott gyulai játékos: Gyenge Gergő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában