Röplabda

2023.12.02. 20:19

Száznegyven perces dráma - galériával

A címvédő Vasas hatalmas csatában, 140 perc alatt ötszettes mérkőzésen nyert a Békéscsaba otthonában a női röplabda Extraliga alapszakaszának szombati rangadóján. A házigazdák jól kezdtek, majd hátrányból egalizáltak, a fordulatos döntő játszmában pedig a meccslabdájukról nyert a fővárosi gárda.

Bakulya Mihály

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 2:3 (20, –14, –25, 22, –15)

Fotó: Imre György

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 2:3 (20, –14, –25, 22, –15)

Röplabda Extraligás női mérkőzés. Békéscsaba, 1000 néző. Vezette: Jámbor Tamás Zoltán, Adler László.

Békéscsaba: Stanchulova 4, Pintér 7, STEPANENKO 32, STRUMILO 18, Kump 4, AYDINOGULLARI. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 4, Kotormán, Bodnár, Gergácz. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Fricova 11, Papp 9, Bannister 12, TÖRÖK 12, ABDULAZIMOVA 25, Gülübay 3. Csere: Juhár (liberó), Tóth S., SILLAH 10, Gyimes-Capet. Vezetőedző: Ioannisz Atanaszopulosz.

A Békéscsaba várhatta kipihentebben és kedvezőbb előjelekkel a bajnoki rangadót, mivel Tóth Gábor együttese győzelmekkel a háta mögött, egyhetes felkészüléssel érkezett a mérkőzésre. Ezzel szemben a Vasas szerdán még 135 perces, ötszettes csatát játszott a bolgár Marica Plovdivval a Bajnokok Ligájában, ráadásul azt a mérkőzést el is veszítette, így rossz szájízzel utazhatott el a Viharsarokba.
Az elmúlt két bajnoki, valamint az idei Magyar Kupa döntőjét is ez a két együttes vívta, és bár mindannyiszor a Vasas kerekedett felül, a legutóbbi alapszakaszban Békéscsabán a hazaiak nyertek - a rangadóra ezúttal is veretlenül érkező fővárosiaknak az előző szezonban az volt az egyetlen vereségük magyar csapat ellen.


A szombati összecsapás első játszmájában a színvonal és a pontszerzés is változatosan alakult, mindkét együttes három-négypontos szériákat tudott felépíteni. A játékrészt a hazaiak irányították elsősorban azért, mert a támadásbefejezéseik pontosabbak voltak. A Vasas szinte végig futott az eredmény után, de két pontnál közelebb nem tudott zárkózni, így hátrányba került.
A második felvonásra a fővárosiak kulcsemberei közül az egyaránt válogatott Papp Orsolya és Török Kata teljesítménye is feljavult, és mivel a hazaiak nyitásfogadásban gyengélkedtek, a kettő együtt elég volt a magabiztos Vasas-sikerhez. Eközben a lelátón a szurkolótáborok, a pályán pedig Tóth Gábor került egyre paprikásabb hangulatba, utóbbi a sokadik reklamálásáért sárga lapot kapott a hajrában.
A harmadik szett sokáig szorosan alakult, de a címvédő agresszív nyitásaival, valamint feljavuló blokkteljesítményével a játékrész derekán hatpontos előny épített ki. A BRSE nem adta fel, a hajrában a belga Dominika Strumilo vezérletével fordított és szettlabdát is kiharcolt, de az utolsó három labdamenetet egyaránt sáncból szerzett ponttal a vendégek nyerték.
A negyedik etapban villámrajtot vett a Békéscsaba, amely sokáig őrizte három-négypontos fórját, de amikor legjobbja, az azeri Margarita Stepanenko teljesítménye visszaesett, a továbbra is jól szerváló Vasas egyenlíteni tudott. A fordítás ugyanakkor nem jött össze, mert mindig a legrosszabbkor hibáztak játékosai, amit a Békéscsaba kihasznált, így egyenlített.
A rövidített játszmában a viharsarkiak az első öt labdamenet megnyerésével nagynak tűnő előnyt építettek ki, de a Vasas az azeri Ajsan Abdulazimova vezérletével 9-9-nél egyenlített, majd 12-10-nél közel került a győzelemhez. A fordulatoknak ekkor azonban nem volt még vége: előbb a hazaiak harcoltak ki mérkőzéslabdát, de a végén Török ásza után a Vasas ünnepelhetett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában