Olimpia célkeresztben

2023.12.02. 13:10

Érzékeny veszteségek is érték a csabai atlétikai klubot

Ötvenhárom érmet szereztek 2023-ban a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club sportolói a hazai országos bajnokságokon, amelyből huszonnyolc volt az arany. Emellett felnőtt és korosztályos világversenyeken szerepeltek a klub atlétái. Az évet Tóth Sándor igazgató, vezetőedzője értékelte.

Gajdács Pál

Oláh Barbara

Fotó: NS/Török Attila

– Elégedettek lehetünk az idei évvel, mert a nemzetközi versenyeken is jól szerepeltünk, és a hazaiakon is szép számmal születtek bajnoki címek – kezdte Tóth Sándor. 
– Összesen huszonnyolc arany, tizennyolc ezüst és hét bronzérmet szereztünk idén az országos bajnokságokon. Ezek közül a legnagyobb meglepetést Karsai Gábor a tízezer méteres felnőtt országos bajnokságon szerezte. A szakemberek egyáltalán nem számoltak vele. Már az első kétezer méter után élre állt, de sokan azt gondolták, hogy majd „fejre” áll, de a táv kétharmada után már másként kezdték el szemlélni a versenyzését, majd amikor győzött, joggal dicsérték meg. Gábor aranyérmes lett a felnőttek és a juniorok között is. A többiek sikerét azért nem mondanám meglepetésnek, mert például Márton Anita mindig hozta a formáját, így az év eleji fedett pályás Eb-n is, ahol súlylökésben hatodik lett, a csapat Eb-n pedig aranyérmes lett, de Oláh Barbaráról, és a fiatalokról is ugyanezt mondhatom. Az U23-as finnországi kontinensbajnokságon a futó Steigerwald Ernő és a gyalogló Zahorán Petra állt szépen helyt. Kovács Alexandra a maribori EYOF-on ötezer méteres gyaloglásban elért sikeres sem meglepetés, hiszen ez évvel korábban a besztercebányai versenyen már ott volt a dobogó harmadik fokán. Az EYOF-on a szintén gyalogló Bor Benjámin nyolcadik lett. A junior Eb-n több versenyzővel számoltunk, de Zahorán Milánt kétszer is beválogatták a hegyi futó vb-csapatba, aki inkább erre koncentrált. Sokan most érettségiztek, felvételiztek. A legbüszkébb arra vagyok, hogy a budapesti felnőtt világbajnokságra négy atlétánk – Márton Anita, Oláh Barbara, Steigerwald Ernő és Nadj Levente – vívta ki a részvételt, ami óriási dolog, hiszen látjuk, hogy minden sportágban milyen hatalmas küzdelem zajlik a kvalifikáció megszerzéséért. 

– Érzékeny veszteséget jelentett a klubnak, hogy a világbajnok súlylökő, Márton Anita befejezte aktív pályafutását, aki nagy űrt hagy maga után.
– Anitát nem lehet pótolni. Csodálatos versenyző volt, csodálatos ember, az edzőjével, id. Eperjesi Lászlóval együtt. Ilyen jó kapcsolatunk korábban még nálunk nevelkedett versenyzővel sem nagyon volt, mindig nagyon jól megértettük egymást. Sajnos nemcsak őt veszítettük el, hanem Steigerwald Ernőt és Nadj Leventét is, akik Gödöllőre igazoltak. A fiatalok közül a rúdugró Erős Eszter, a dobóatléta Csizmazia Áron és a gátfutó Hrabovszki Áron egyetemre ment, s bár maradnak a klubnál, a tanulmányok élveznek majd náluk prioritást. Az viszont nagyon jó, hogy nagyon sok fiatal jön fel, akik ha nem is azonnal, de pár éven belül a nyomdokukba léphetnek. Igyekszünk még inkább odafigyelünk a tömegesítésre, a legkisebbekre. Ebben kulcsszerepe volt és lehet a jövőben fiatal edzőnkre, Benkő Balázsra, aki az iskolai csoportjainkat, az utánpótláskorúakat nagyon jól összefogja. A világbajnokság után nálunk is a szokásosnál többen jelentkeztek, hogy atletizálni szeretnének. Jelenleg közel háromszázötven sportolóval foglalkozunk. A hagyományos szilveszteri futógála egyik újdonsága éppen az lesz, hogy külön értékelni fogjuk a gyerekkorosztály versenyét.

– A napokban jelentette be Szarvas Péter polgármester, hogy százmillió forintot biztosít az önkormányzat a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy javítson a sportinfrastruktúra feltételein, a beruházások az atlétikai klubot hogyan érintik?
– Kész terveink vannak már két esztendeje. Kiszolgáló épületet szeretnénk majd létrehozni, ahol célfotó, versenyiroda, öltöző és fürdő épülne, ehhez kapcsolódna egy új futófolyosó, ahol rúdugrásra is lesz lehetőség. Persze mindezt nem feltétlenül helyi, hanem inkább központi forrásokból szeretnénk megvalósítani.

– Oláh Barbara és Bogdán Annabella személyében két felnőtt válogatott versenyzővel is rendelkeznek. Számukra mely versenyek kerülhetnek fókuszba?
– Oláh Barbara megcélozta a jövő évi olimpiát és Európa-bajnokságot. Kicsit változtattunk, hiszen jómagam és dr. Urbán Ákos mellett Barbara férje, Oláh Tamás is segít a felkészítésében. Az első kvalifikációs bronz fokozatú versenyre már január 20-án, Antalyában sor kerül. A húsz kilométer mellett váltóban is készül majd. Jövőre a gerelyhajító Bogdán Annabellával a felnőtt Eb-szereplést tűzzük ki célul, aki a májusi szolnoki versenyen dobott 61,09 méteres eredményével magyar ranglistavezető, ezzel az eredménnyel a világbajnokságon döntős lehetett volna. A junior világbajnokságra többek között Kovács Alexandrának, a futó Kis Petra Sárának és Zahorán Milánnak lehet esélye kijutni.

A gyalogló ob olimpiai kvalifikációs verseny lesz

A Kopp Békéscsabai AC jövőre is két rendezvény megtartására készül, március 24-én az országos gyaloglóbajnokságot és futóversenyt, szilveszterkor pedig a futógálát szeretnék megrendezni.

– A gyaloglóbajnokság azért is lesz nagyon fontos, mert olimpiai kvalifikációt is lehet szerezni – mondta Tóth Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában