Tenisz

2023.11.29. 11:20

Mokán István Damján megnyerte az U14-es mesterversenyt

A torna első számú kiemeltjeként megnyerte az U14-es mesterversenyt Mokán István Damján, a békéscsabai Viharsarok Tenisz Alapítvány fiatal teniszezője. Az idén 13 éves Damján a budapesti Nemzeti Edzésközpontban az elődöntőben 7:5 6:3-ra nyert Giovantsis Noel (Tenisz Műhely) ellen, a döntőben pedig két sima szettben 6:2, 6:1-re nyert a pasaréti Somogyi Ábellel szemben.

Gajdács Pál

Hankó Bálint edző és Mokán István Damján

Minden esztendőben a hazai ranglista legjobb nyolc játékosa indulhat az U12-esek és U14-esek év végi mesterversenyén, amelynek rangján túl, az elnyerhető pénzdíjak adnak további presztízst. Idén a végső győztesek 200 ezer, a döntősök 125 ezer, az elődöntősök pedig 70 ezer forintos, utófinanszírozási formában igénybe vehető szövetségi hozzájárulással lettek gazdagabbak. A nyolc induló, két négyes csoportba osztva, körmérkőzést játszva, a hétvégén döntötte el a továbbjutás sorsát, s a hétfői elődöntők győztesei találkoztak a keddi fináléban.

 

− Nagyon alaposan felkészültünk a mesterversenyre, mert tudtuk, hogy nem lesz könnyű megnyerni – beszélt az előzményekről a Total Tenisznek Mokán István Damján, aki az idén kétszer döntőzött Tennis Europe-versenyen egyesben, párosban pedig tornagyőzelmet is ünnepelhetett. – Az utóbbi másfél hónap csak erről szólt, s ezért versenyeztem idősebbek ellen, felsőbb kategóriákban. Az első két nap sima győzelmeket vártam magamtól, az elődöntőben azonban kicsit enerváltabb voltam, és nehezebben nyertem Giovantsis Noel ellen. A döntőben viszont rendkívül jól játszottam, végig ott voltam fejben, és nagyon örülök annak, hogy ez végül így alakult. A nemzetközi porondon mutatott éves teljesítményemmel is elégedett vagyok, hiszen a top százon belül zárok, s mivel az idősebbek januárban feljebb lépnek, úgy tűnik, hogy az európai top húszban vághatok neki az új esztendőnek a tizennégy éven aluliak között. Ez mindenképpen nagyon biztató a számomra és komoly motivációt ad nekem.

Mindezek fényében Damján a jövő évben már a top 10-et tűzte ki maga elé célként, éppen ezért még nem is kezdi meg jól megérdemelt pihenőjét, december elején, Ausztriában újabb korosztályos TE-versenyen igyekszik gyarapítani pontjai számát.

Az U12-es lányoknál Csernus Tímea (TSZSK Gyula) képviselte Békés vármegyét, aki az elődöntőben 7:5, 2:6, 6:2 arányban bizonyult jobbnak Simon Amandánál (Tenisz Műhely). A keddi döntőben érvényesült aztán papírforma, Sziklai Zita (Bp. Honvéd SE) 6:3 6:2-es sikert aratott Tímea ellen, aki így második lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában