Asztalitenisz

2023.10.22. 15:12

Szántosi bravúrjával nyertek a pécsiek

A németországi Karlsruhében a magyar bajnok PTE PEAC-Kalo Méh férfi csapata az Európa-kupa második csoportkörében 3:2-re nyert a német ASV Grünwettersbach ellen úgy, hogy az mindent eldöntő ötödik párharcban a 17 éves szarvasi Szántosi Dávid – aki kölcsön játékosként szerepel az együttesben – négy játszmában legyőzte a csapatban Európa-bajnok, és vb-ezüstérmes, top 100-as Ricardo Walthert.

Fotó: Shutterstock

Varga László edzőnek sok variációs lehetősége nem volt, mivel a rutinos Demeter Lehel kisebb sérüléssel bajlódik, így az ASV Grünwettersbach ellen is a Pető Zsolt, Szántosi Dávid, Molnár Dávid hármast nevezte. A németek szombaton legyőzték az olasz Messinát, így nyugodtabban várhattak a magyar bajnok elleni összecsapást, amelyre három légióssal a szlovén Deni Kozul és Aljaz Godec, valamint a svájci Timothy Falconnier alkotta trióval álltak fel.

Az erőviszonyok inkább a németek mellett szóltak, a pécsiek azonban már az elejétől kezdve jelezték, ezzel nem értenek egyet: az ellenfél legjobbja, a világranglistán 138. helyen álló Kozul 3:0-ra nyert Szántosi ellen. Ezt követően rutinos vajdasági szerb válogatott Pető Zsolt 3:1-re verte Godecet, a fiatal Molnár Dávid pedig 3:0-ra nyert Falconnier ellen, így a magyar együttes 2:1-re vezetett az utolsó két párharc előtt. A két első számú játékos csatájában, az első két játszmában Pető még tartotta a lépést Kozullal ám ezt követően a Grünwettersbach szlovén vendégjátékosa két sima szettben jobbnak bizonyult, így 3:1-re győzött, ezzel 2:2-re kiegyenlített. Az ötödik találkozóra maradt a döntés. A tétnek megfelelően a németek cseréltek, a csapatban Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Ricardo Walthert is bedobták, ám a világranglistán a 81. helyen álló németet alaposan meglepte a 353. helyen jegyzett Szántosi Dávid. Fest Attila edző tanítványa 12:10-rte nyerte az első játszmát, majd a másodikban 11:8-ra kikapott. A harmadik szettben 11:9-re győzött Szántosi Dávid. A negyedik játszmában 8:1-re, majd 10:6-ra is vezetett a magyar fiatal, azaz négy meccslabdája is volt, ám 11:10-nél az ötödiket sem tudta értékesíteni, de aztán 12:11-nél lezárta a párharcot, 3:1-re nyert, ezzel csapata 3:2-re hozta a mérkőzést.

FRISSÍTVE

Nyertek Szántosiék    

Karlsruhében a PTE PEAC-Kalo Méh férfi csapata az Európa-kupa második csoportkörének harmadik fordulójában vasárnap délután az olasz Top Spin Messina ellen mérkőzött. A találkozó tétje a továbbjutás volt a pécsiek számára. Az első találkozón a Szarvasi Körös ASE 17 éves kölcsönjátékosa Szántosi Dávid, a felnőtt világranglista 353. helyezettje a csaknem száz hellyel előtte álló 259. Matteo Mutti ellen állt asztalhoz. Az első szettet 11:8-ra hozta a magyar fiatal. A második és harmadik játszmát 11:7-re Mutti nyerte. A negyedik szettben Szántosi vert helyzetből drámai csatában fordított, és 12:10-re győzött. A döntő játszmát 6:3-ra hozta Szántosi, így 3:2-re nyert, és ezzel 1:0-ra vezetett a pécsi együttes. A második mérkőzésen Pető Zsolt  3:0-ás vereséget szenvedett az olasz Stoyanov Niagoltól. A harmadik találkozón a fiatal Molnár Dávid 3:1-re verte Antonio Amatót, ezzel 2:1-re vezetett a Pécs. A negyedik mérkőzésre cseréltek az olaszok, a 31 éves Marco Rech Daldossot állították a csapatba Matteo Mussi helyett Pető Zsolt ellen. A rutinos olimpiát megjárt Pető 1:1 után a folytatásban 11:3-ra, és 11:4-re fölényesen hozta a szetteket, így végül 3:1-re nyert, és két győzelemmel, és egy vereséggel zárt, de az, hogy továbbjut-e, a később kezdődő lengyel Global Pharma Orlicz és a német ASV Grünwettersbach mérkőzés eredményétől függ. Ha a lengyelek nyernek csoportmásodikként továbbjut a Pécs, német győzelemnél viszont a hármas körbeverés miatt a mérkőzésarány dönt a csoportban, ebből pedig a szombaton az Orlicztól elszenvedett 3:0-s vereség miatt a baranyai alakulat nem jöhet ki jól, ez esetben az A-csoportban a továbbjutó németek és a lengyelek mögött a harmadik helyen végez.

Nem jutottak tovább Szántosiék

Asztalitenisz Miután vasárnap este a lengyel Global Pharma Orlicz 2:1-es vezetésről kikapott 3:2-re a német ASV Grünwettersbach csapatától, így eldőlt, hogy a hármas holtverseny után ez a két együttes jut tovább a harmadik szakaszba, míg a szarvasi Szántosi Dávidot foglalkoztató a tornán a harmadik helyen végzett PTE-PEAC Kalo-Méh elbúcsúzik a további küzdelmektől az Európa-kupában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában