Gombkötőné Tóth Ilona

2023.09.04. 10:01

Fukuokából gyors arannyal tért haza az orosházi úszónő: világbajnok lett

Japánban, Fukuokában fantasztikus létszámmal rendezték meg az idei úszó világbajnokságot. A masters kategóriában, több versenyszámban állt rajtkőre az orosháziak kiválósága, Gombkötőné Tóth Ilona. Ha stílusosan akarunk fogalmazni, akkor a felkelő nap országában az úszónő minden alkalommal azzal a reménnyel kelt fel és indult el szállodai szobájából az uszodába, hogy bearanyozza a magyarok napját. Vágya teljesült: egy arany, két bronz mellé egy hatodik és egy hetedik helyet is megszerzett.

Csete Ilona

A világbajnok Gombkötőné Tóth Ilona az aranyéremmel

„A 2022. évi római Európa Bajnokság után az idei is a kihívások éve számomra. Az augusztusi világbajnokságra Japánba utaztam, ahol 7 ezer versenyző állt rajtkőre” – olvastuk közösségi oldalán a bejegyzését és ez felkeltette a részletek iránti kíváncsiságunkat. Immáron itthon és egy újabb, hazai siker után beszélgettünk.

– Augusztus első hetében versenyeztünk mi, Magyarországról, harmincnégyen, a senior kategóriában. Jelenleg a törökbálinti úszóegyesület igazolt versenyzője vagyok, onnan tizenhárman érkeztünk Japánba – mesélte. Azt is elárulta, hogy 2023 januárjában váltott egyesületet az orosházi úszónő és Debrecenből átigazolt Törökbálintra, hogy tudjanak csapatban, váltóban is a korosztályukban (70-74 évesek) versenyezni.

– Fukuokában a 74-78-as korosztályban megnyertük a világbajnoki aranyat a 4X50 méteres gyorsváltónkkal. A 4X50 méteres vegyesváltóval lettünk 3. helyezettek. Egyéniben, a 200 méteres gyorson pedig szintén a dogogó 3. fokára állhattam fel. Az 50 méteres gyorsúszásommal a 6. helyen, a 100 gyorson pedig 7.-ként értem célba. Elégedett vagyok ezekkel az eredményekkel, mert nagyon sok résztvevője volt a világbajnokságnak – tette hozzá.

A magyarok 4X50 méteres gyorsváltója megnyerte a világbajnoki aranyat

A magyarok augusztus elsején utaztak ki Japánban és a versenynaptárukban már az első versenyszámuk augusztus 5-én szerepelt. Aklimatizálódásra nem sok idő jutott...

– Én augusztus 6-7-8. után a váltóval úsztam. Minden napra jutott feladat. De nem panaszkodok. Jól sikerült. A versenyeink végeztével még maradtunk és versenyzőből turistákká váltunk. Ha már ilyen messzire eljutottunk, kirándultunk, Osaka 2 napja után Kyotóban 4 napot, Tokióban újabb 4 napot eltöltve indultunk csak haza. Japán felejthetetlen élményeket nyújtott – sorolta Ilona, aki itthon se pihent (hozzátesszük, Orosházán se volt ideje aklimatizálódni), augusztus 23-án utaztak vissza, Magyarországra, s már a hétvégéjét hazai versenyen töltötte az úszónő.

– Hódmezővásárhelyen vízbe ugrottam, országos rövid pályás országos bajnokságról három aranyat hoztam haza. Szeptemberben is lesz országos verseny Debrecenben. A novemberi, rövid pályás EB-re, Madeirára nem utazok ki. Tartogatom az energiámat 2024-re – én már arra készülök – árulta el a terveit a világbajnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában