Kajak-kenu

2023.08.22. 11:18

Duisburgon keresztül vezet az út Párizsba

Kivételes akaraterejével visszaküzdötte magát férfi-kajaknégyesünkbe Kuli István, aki a legutóbbi, a tokiói olimpia előtt súlyosan megsérült, de már kettőzött erővel küzd azért, hogy párizsi olimpiai rajtjoghoz jusson. A szarvasi nevelésű hallgatag sportolót a metropol.hu szólaltatta meg.

Bakulya Mihály

Kuli István szerint nagy konkurenciaharc várható az olimpiai kvótáért.

Fotó: Földi Imre

Augusztus 23–27. között a németországi Duisburg ad otthont a 2023-as ICF gyorsasági és para kajak-kenu világbajnokságnak, amely egyben olimpiai és paralimpiai kvalifikációs verseny is lesz. Az ötnapos versenyen sportolóink célja a minél több párizsi kvóta megszerzése lesz. Eredetileg úgy volt, hogy a szarvasi nevelésű kiválóság, Kuli István az első beülőben kap szerepet a férfi négyesben 500 méteren, végül az egység közös tréningjei során kiderült, Nádas Bence lesz a kajakban sztrókoló versenyzőnk.

– Ebből nincs közöttünk feszültség, elvégre korábbi súlyos izomsérülésem miatt, amire ráment a tokiói részvételem, nehezen kerültem ideális formába – nyilatkozta Kuli István. – A lényeg az, hogy az első lépésben megszerezzük a párizsi rajtjogot, amihez szerdától Duisburgban az első hét helyezett között kell végeznünk, majd a francia fővárosban is jól szerepelnünk.

A 25 éves sportoló tavasszal elbeszélgetett a spanyolok szakmai igazgatójával, aki elismerte, a magyar kvartett egyre ígéretesebb. Duisburgban összesen hat ötkarikás kvóta szerezhető meg, egyesben és párosban egy-egy, míg a négyesek négyet tehetnek asztalra.

– Ígérgetni felesleges, hiszen ma a világon tíz olyan négyes létezik, melyik pár tizedmásodpercen belül egyszerre zuhan célba. A siker függ a széljárástól, esőtől, ritmushibától. Mi még arra is gondoltunk, hogy a duisburgi hasonlatos a mi dunavarsányi vízünkhöz, melyen gyakoroltunk. A hajónk összecsiszolódott, az ötszázat pedig több alkalommal ideális tempóban tudtuk le. Természetesen mi is tájékozódtunk a riválisok felől, a lassan sprintversenynek számító száguldásban a spanyol, az utóbbi két évben újraépített német, továbbá az ausztrál és kanadai egység végezhet az elején – de mi is párizsi kvótát hozhatunk haza.

Kuli István úgy vélte, sok múlik a középfutamok eredményein, elképzelhető, hogy már azok valamelyikében világossá válik, hogy mely országok egységei uralják majd a finálékat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában