Cseke Mihály

2023.06.16. 17:00

Kanadai jégkorong-akadémián fejlődhet tovább a csabai hokis

Egyéves szerződést kötött az egyik legjobb kanadai jégkorong-akadémia, a terrebonnei Somang Hockey a békéscsabai, 16 éves Cseke Mihállyal, aki a Csabai Farkasok csapatában tanulta meg a sportág alapjait, majd játszott három idényt. Aztán Miskolcra, a DVTK–Jegesmedvék Akadémiájára került, és ott is bizonyította tehetségét, mely nagy edzésmunkával párosult. Számára a hoki nem egy sportág, hanem a szenvedélye, és most kapott egy lehetőséget, hogy a jéghoki hazájában fejlődjön tovább.

Nyemcsok László

ifj. Cseke Mihály

Fotó: Für Henrik

Kiss Roland, a Csabai Farkasok általános igazgatója volt az első edzője Cseke Mihálynak, a Rendezvénypajta pályáján, amit ők csak jégpajtának hívnak.

– A kisfiam 2016 decemberében, egy szombati napon húzott először egy bérelt korcsolyát a lábára, és félóra múlva már olyan természetességgel mozgott a jégen, mint a szárazföldön – mesélte Misi édesapja. – Vasárnap a feleségem újra elhozta a jégpályára, ahol éppen gyerekeket toboroztak a leendő jégkorong-egyesület számára. Ők is jelentkeztek. Amikor Roland meglátta, hogyan korcsolyázik, nem hitte el, hogy egy nappal korábban volt a lábán életében először korcsolya. Természetesen leigazolták, így lett a Csabai Farkasok alapító tagja.

Kiss Roland kiemelte, Misi minden edzésen maximális erőbedobással végezte a gyakorlatokat, és sok pluszmunkát is beletett, hogy megfeleljen a maga és csapata elvárásainak a mérkőzéseken. Első bajnoki szezonjában az országos góllövőlista második helyén végzett a 3x3-as játékban. Szenvedélye lett a jégkorong. Szabadidejében is állandóan meccseket nézett, figyelte, elemezte a legjobbak játékát.

ifj. Cseke Mihály, Cseke Mihály és Kiss Roland 

Töretlen fejlődésére felfigyeltek az akadémiával rendelkező nagy klubok is, és 14 éves korában felvették a DVTK akadémiájára. Az általános iskola 8. osztályát már Miskolcon végezte el. Még tovább fejlődött, így tavaly tagja lett az U18-as keretnek.

– A költözéskor nem attól féltem, hogy elhagyom a családi házat és kollégista leszek, hanem azon izgultam elsősorban, hogy megfelelek-e majd az edzéseken, fel tudom-e venni a versenyt a régóta ott korongozókkal – hangsúlyozta Misi. – Elhatároztam, hogy mindent megteszek az edzéseken és a mérkőzéseken is. Nagyon jó, hogy a tanulás mellet csak a játékra kell koncentrálnom, és én ezt nagyon élveztem, mert imádok edzeni és játszani is.

Az akadémián az edzője Verba Gábor, de Vas János, a magyar jégkorong egyik ikonja is segítette a felkészülését. Mindketten látták, látják a tehetséget és az elszántságot a fiúban. Szorgalmas, terhelhető, szeret edzeni. Ehhez jött még, hogy Hoffmann Attila, a Vasas edzője segített a kanadai kapcsolatfelvételben. Ugyanakkor a Montreálhoz közeli akadémiára való felvételhez sok minden szükséges. Küldtek ki videókat Misi mérkőzéseiről, statisztikákat a meccseiről, és kíváncsiak voltak a mozgására, ütőfogására. gyorsaságára, technikai tudására is. Nagyon tetszhetett az összkép, mert egyéves szerződést kötöttek vele a 2023/24-es szezonra, Európából csak pár fiúnak adatott meg ugyanez a lehetőség.

–  Biztosan nagyon kemény lesz, napi 4–6 órát leszünk a jégen, 60–80 mérkőzést játszunk majd – ecsetelte Misi. –  Szeretném megtalálni a helyem, minél többet fejlődni, kiváló játékos akarok lenni.

Misi megy, öccse érkezik a Csabai Farkasokhoz

Cseke Misi augusztus 28-án repül Montreálba, és onnan utazik tovább az akadémiára. A Somang Hockey olyan akadémia, ahol egykori NHL-edzők is dolgoznak a fiatalokkal. Csak egy név, Francois Landreville, aki a Florida, a Buffalo és a Denver csapatát is vezette az észak-amerikai profiligában. Misi édesapja és Kiss Roland kiemelte, Misi megy, öccse, a négyéves Máté pedig érkezik a Csabai Farkasokhoz, ahol már hat korosztályos és egy felnőtt csapat szerepel a bajnokságokban. Ki gondolta volna ezt még akár 2016-ban, a Csabai Farkasok megalakulásakor?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában