Röplabda

2023.06.26. 16:23

Békéscsaba városa tizenkilenc év után rendez újra világeseményt

Megkezdődött a visszaszámlálás, július 11. és 19. között az U17-es leány röplabda Európa-bajnokság két csoportjából az egyiket Békéscsaba látja vendégül. A torna beharangozójaként hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban.

Horváth András, Vatai Gabriella, Varga Tamás és Matuska Orsolya Fotó: Imre György

Fotó: Imre György

Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnökségi tagja megjegyezte, hogy a hazai és a Szerb Röplabda Szövetség 2020-ban kötött közös együttműködési szerződést, amely felnőtt és korosztályos események megszervezését is tartalmazza. Öröm, hogy az U17-es Eb-vel most itt vannak a kapujában.

Vatai Gabriella, az MRSZ operatív igazgatója arról tájékoztatott, hogy az U17-es Eb békéscsabai helyszínén 9 napon és 7 versenynapon át zajlanak a csoportküzdelmek, a magyar mellett a francia, a szlovén, a belga, a román, a görög, a német és a török válogatott részvétele mellett.

– Békéscsaba jó választás, a helyszínt nem kell külön bemutatni, ez a rendezvény már kijárt a városnak, hiszen az országos döntők tekintetében kimagaslóan teljesített. Megfelelő ütemben zajlanak az előkészületek, ma érkezik a városi sportcsarnokba a borítás. Grátiszba adunk még a reményeink szerint két felnőtt férfi válogatott mérkőzést is – utalt a július 1-i Ciprus elleni elődöntőre az Európa Liga Ezüst divíziójában. Továbbjutás esetén a döntő hazai mérkőzését is ide tervezik.

A jegyértékesítés – csak online platformon – elkezdődött. Napijegyek lesznek, egy nap alatt négy mérkőzést lehet megtekinteni, 12, 14.30, 17.30 és 20 órától. A magyar válogatott mind a hét találkozóját 17.30 órakor rendezik.

– Ezek a korosztályos válogatottak ott tömörülnek a felnőtt színtér kapujában. A két évvel ezelőtti nyíregyházi Eb tapasztalataiból kiindulva nagyon komoly, kiélezett csaták várhatók.

Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármesterének akkor dobbant igazán nagyot a szíve, amikor meglátta a Békéscsabára érkező magyar válogatott fotóját, melyen a lányok a Szent István Téren – háttérben a templomokkal – állnak. Akkor tudatosult benne, hogy itt lesz a magyar válogatott és még mellette hét kiváló nemzeti csapat.

– Ez óriási megtiszteltetés, hiszen Békéscsaba a 2004-es női felnőtt kézilabda Eb óta nem adott otthont ilyen világeseménynek – emlékeztetett. A gazdaság-kultúra és a sport hármas egységére utalva pedig a csabai kolbászt, Munkácsy Mihályt és a sportban Békéscsabát, mint a röplabdázás fővárosát említette.

Varga Tamás köszönetet mondott a röplabda szövetségnek, hogy Békéscsabára esett a választás, ehhez humánerőforrás és az infrastruktúra oldaláról is meg kellett felelni.

– Előbbi oldaláról garanciát jelent, hogy az MRSZ teamje pontosan és professzionálisan tudja előkészíteni az eseményeket, de szükség volt a csabai röplabdázás elmúlt tíz évben elért sikereire, arra a csapatra, amely Baran Ádám vezetésével az ország élére röpítette a békéscsabai női röplabdázást és szükség volt kormányzati támogatásra, melyből megújulhatott a Sportok Háza. Készülünk nagyon, szeretnénk megmutatni Békéscsaba értékeit, az idelátogató csapatoknak városunk szépségeit. A főbejáratnál lévő csarnokban berendezünk olyan pultokat, amelyekről képet kaphatnak a városról, hogy miért érdemes hosszabb túrát tenni Békéscsabán és környékén.

A magyar válogatott 14+2-es keretében négy békéscsabai játékos – Nánási Zoé, Fekete Ramóna, Matuska Orsolya és Gajdács Lina – található.

Matuska Orsolya szerint nagy előny, hogy Békéscsabán lesz az Eb.

– Jól érzem magam a válogatottnál, ahol korosztályváltás után most vagyok itt először. Minden csapattársam a legnagyobb tudását adja az edzésekbe és mindent megtesz, hogy bekerüljön a legszűkebb keretbe. Az Eb-n próbáljuk a legjobb formánkat mutatni. A legfontosabb, hogy mindenki élvezze a játékot.

Horváth András, az U17-es válogatott szövetségi edzője elmondta, hogy a felkészülés jó ütemben halad, a csütörtökön kezdődő csabai Héraklész felkészülési torna még sokat mutathat.

– Jelenleg tizenhat játékossal dolgozunk, az Eb-re tizennégyet nevezhetünk. Különböző formációkban állunk fel, nem az eredmény lesz a legfontosabb, hanem a mutatott játék.

Taraflex borítás és elemző rendszer

Ottjártunkkor már javában csomagolták ki a Taraflex borítást a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, amely a csütörtökön kezdődő Héraklész U17-es Európa-bajnoki főpróbán debütál. Emellett telepítik majd az Európai Röplabda Szövetség előírásai alapján a Challenge System elnevezésű videó ellenőrzési technológiát is. Már a július 11-én kezdődő U17-es Eb előtt is nagyüzem lesz, hiszen a magyar egyetemi válogatott, Horvátország és Magyarország Héraklész tornája után, szombaton a Magyarország–Ciprus férfi felnőtt válogatott összecsapás lesz, csak ezen a héten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában