El Clásico

2023.04.22. 06:35

Seregi Zoltán: Barcelona vagy Real Madrid? Egyértelműen Barcelona!

A helyszínen, a Camp Nouban szurkolta végig a nemrég rendezett El Clásicót – magára öltve egy magyar, Békéscsabai Jókai Színház – Hungary feliratú zászlót – Seregi Zoltán, a békéscsabai teátrum igazgatója. A két sztárcsapat a spanyol Király Kupa, a Copa del Rey elődöntőjében csapott össze: bár az FC Barcelona nyert Madridban 1-0-ra, a visszavágón, Barcelonában a Real Madrid győzött 4-0-ra, búcsúztatva a sorozattól a katalánokat.

Licska Balázs, [email protected]

Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója a közelmúltban a Camp Nouban nézte meg az El Clásicót, azaz az FC Barcelona és a Real Madrid összecsapását

– Barcelona vagy Real Madrid?
– Egyértelműen Barcelona.

– A 4-0-s zakó után is?
– Természetesen. Meg kell erősíteni a csapatot, mivel nincs igazi irányító, valamint a csatársor is harmatos. Nem rúgott gólt a Barcelona immár három meccse – sem a kupában a Real Madrid, sem a bajnokságban a Getafe és a Girona ellen –, ez azért már kínos ezen a szinten.

– Milyen volt a hangulat a Camp Nouban?
– Fantasztikus. Nagyon nagy élmény volt ott lenni csaknem 100 ezer ember között. Érdekes volt, ahogy jöttek az emberek, leültek a székekre, majd, amikor megjöttek a csapatok, megbolondultak. Nem vagyok egy megszállott szurkoló, nem üvöltözök és énekelek, de körülöttem teljesen megváltozott a hangulat.

– A helyszínen is lehetett érezni, hogy mekkora az ellentét a két spanyolországi sztárcsapat, az FC Barcelona és a Real Madrid között?
– Hogyne! Pont akkor gurult be a Real Madrid busza, amikor odaértem. A szurkolók fütyültek, fújoltak, mint ahogy akkor is, amikor a blancók elkezdtek melegíteni. Bezzeg amikor megjelentek a katalánok, tapsvihar fogadta őket. Ez szerintem egy koreográfia, megvan előre, hogy mikor milyen dalt énekelnek. Ha elesik egy Barcelona-játékos, akkor felháborodnak, akkor is, ha nem szabálytalankodtak vele szemben. Fordított helyzetben pedig mindig azt mondják, hogy csak rájátszott, színészkedett az ellenfél. Azt hiszem, hogy ez a kettős mérce magas foka. Érdekes volt a találkozó vége. A 0-4 ellenére nem ócsárolták a hazai szurkolók a Real Madridot, és megtapsolták a Barcelonát. Pedig van olyan közönség, amely kifütyüli a csapatát, ha rosszul játszik. Itt inkább biztatták, hogy legközelebb majd jobbak lesznek.

– Ez volt az első el Clásico, amit a helyszínen nézett meg?
– Az első és vélhetően az utolsó is. Nem járok meccsekre, csak kíváncsi voltam, hogy miként működik a helyszínen, a való életben az az őrület, ami látható a tévében, mintegy 100 ezer emberrel, énekléssel, táncolással. Ahogy a hétköznapi emberek belépnek a stadionba, elszabadul a pokol, a szó nemes értelmében véve megőrülnek. Ez egy fontos dolog számukra, ez egy vallás.

– Nem véletlenül mondják az FC Barcelonára, hogy més que un club, azaz több mint egy klub.
– Másnap elmentem egy stadiontúrára. Megnéztem a múzeumot, bemehettem az öltözőbe, a játékoskijáróba, oda, ahol helyet foglalnak a cserejátékosok és az edzők. A múzeum félelmetes volt, minden szobában gólokat vetítenek, tele van emléktárgyakkal, kupákkal. És lehet vásárolni mindent, sálat, cipőt, mindenféle használati tárgyat, amelyen rajta van az FC Barcelona címere vagy felirata. A kijáró, ahol libasorban várakoznak mérkőzés előtt a csapatok, egy lépcső tulajdonképpen, mivel az öltözők az emeleten vannak. Ott van egy kápolna, ahol imádkozhatnak a futballisták. Az öltöző pedig hihetetlen nagy, színpadként emelkednek ki a gyúrópadok, és italautomatákat is beállítottak – nyilván nem alkoholtartalmú italokkal, hanem üdítőkkel –, és nem hiszem, hogy csak a turisták kedvéért.

– Mióta szurkol a Barcának?
– Nagyon régóta. A nagy, Johan Cruyff-féle Barcelona fogott meg, de hogy pontosan miért, azt nem tudom. Az biztos, hogy akkoriban nem igazán volt ennyi találkozó a tévében, sokszor csak utólag mutatták meg azokat vagy csupán a találkozón született gólokat.

– A spanyol bajnokságot, a La Ligát magabiztosan vezeti az FC Barcelona a Real Madrid előtt, nemzetközi porondon viszont most nincs csúcson a katalán sztárcsapat. Ezt hogy éli meg?
– A spanyol bajnokságban is legutóbb két 0-0-s döntetlen játszott a csapat a Getafe, majd a Girona ellen. Katasztrofális a helyzetkihasználás, nincs átütő csatársor, a középpálya is hagy kívánni valót maga után. De védekezni megtanultak, az biztos. Régen a védekezéssel is voltak problémák, de akkor az azért nem jelentett gondot, mert Messi vezérletével elég volt, hogy többet rúgtak, mint kaptak. Most gyenge a támadójáték, pedig mindig is az volt a Barca erőssége, zseniális csatárokkal. Lewandowski mostanában nem leli a helyét, emellett sok a sérült is, hiányzik Pedri és Dembélé.

– Időről időre fölröppennek olyan hírek, hogy Lionel Messi visszatérhet Barcelonába Párizsból. Szükség lehet még rá?
– Nem is tudom. Nagy Messi-rajongó vagyok, de az argentin már 35 éves. Igaz, a Paris Saint-Germainben is rugdossa a gólokat és adja a gólpasszokat, lehet, hogy segítene. Elképzelhető, hogy Messi még két-három évig elfocizgat, de látszik, hogy kevesebbet fut. Persze, amikor megvillan, akkor zseniális, elképesztő futballista. De ha hosszú távra terveznek Barcelonában, akkor jó és fiatal csatárokat kellene szerződtetni. Ugyan Busquets is zseniális, kezd szürkülni, és egyre többször fordul elő, hogy elveszik tőle a labdát. Hiányoznak mellőle a társak, mint amilyen anno Xavi és Iniesta volt, most nincs ilyen minőségű középpálya. Xavi ugyancsak fantasztikus játékos volt, és szerintem jó edző is, amit ki lehet hozni ebből a csapatból, azt kihozza, de szükség lenne erősítésre. Úgy vélem, bíznak benne, hiszen egy ikonról van szó, és hiszem, hogy meg is csinálja a következő nagy Barcelonát.

Sajnos jól összerakták a Real Madridot

Seregi Zoltán elmondta: a válogatottnak szurkol, de a magyar csapatok között nincs kedvence. Régen Dózsa-drukker volt, ugyanis az osztálytársa édesanyja a Belügyminisztériumban dolgozott, és voltak ingyenjegyei az Újpest, mint a BM csapatának találkozóira. Ő is elment az osztálytársával ezért a találkozókra. Akkor a lila-fehéreknél a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó fémjelezte csatársor támadott, amely az egyik bajnokságban száz gólt is rúgott. Mint mondta, nekik lehetett miért szurkolni.

A külföldiek közül a Liverpool, az Arsenal, a Napoli és a magyarok miatt az RB Leipzig meccseit követi, ám egy átlagos bajnoki mérkőzést akármelyik ligában nem néz meg. A Bajnokok Ligája történéseit szintén nyomon követi.

A Bajnokok Ligája kapcsán elmondta: szerinte a Manchester City nagyon jó, a csapat úgy működik, mint egy precíziós gépezet, De Bruynével és Haalanddal. Úgy véli, hogy most meg is nyerhetik az angolok a sorozatot. De ott van a címvédő Real Madrid is, és – mint ahogy Barca-szurkolóként fogalmazott, sajnos – azt a gárdát is nagyon jól összerakták. Fantasztikusak a középpályások, mint Kroos és Modric, akik a Király Kupa elődöntőjének visszavágóján is adták a jobbnál jobb labdákat Viniciusnak és Benzemának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában