Példakép

2023.04.26. 16:42

Pályát neveztek el a még ma is aktív Molcsányi Ritáról

Molcsányi Ritáról, a Swietelsky-Békéscsaba női röplabda-csapatának válogatott klasszisáról nevezték el a Békéscsabai Röplabda Akadémia 1-es számú pályáját.

Gajdács Pál [email protected]

Fotók: Imre György

Az ünnepélyes pályanévadót szerdán tartották az akadémián.

– Mindannyian tudjuk, hogy Rita mit jelent a klubnak, a városnak – mondta Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke. – Határozott és deklarált célunk az, hogy az akadémián a BRSE nemcsak hazai, hanem nemzetközi kitekintésben egyedülálló és nívós utánpótlás-nevelő bázis legyen. Ettől még messze vagyunk és még rengeteget kell dolgoznunk azért, hogy ez az álom valóra váljon. 

– Ehhez a munkához elengedhetetlen, hogy legyenek példaképek, mert a fiatalok életében a sport egyre kevésbé tölti be azt a szerepet, amit korábban, s hogy ez változzon, a példaképek sokat segíthetnek. 

– Mi harcolunk ezért és örömteli, hogy a létesítményt sok százan használják. Szerencsések vagyunk, hogy Molcsányi Rita személyében olyan játékosunk van, aki itt született, itt ismerte meg a sportág alapjait és innen lett korosztályos és felnőtt válogatott. Egyedülálló, hogy élő, aktív sportolóról nevezünk el egy pályát, de így akarunk tisztelegni a karrierje előtt. Ezzel is szeretnénk motiválni a jövő reménységeit, hogy van egy út, ami követhető.

A „Kicsi” becenévre hallgató klubikonnak Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere virágcsokrot nyújtott át 

– Az elmúlt évek eredményeivel, a klubhoz és a városhoz való hűségével kiérdemelte, hogy ne várjunk sokáig, és abban az épületben, amely számára is nagyon fontos, pályát nevezzenek el róla – mondta a városvezető. – Köszönünk neked mindent, amit az egyesületért, a csapattársaiért, a városért tettél!

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója a borítóján Rita 13-as mezszámával, egy általa készített kiadvánnyal (illetve egy 13-as számú VIP-olvasójeggyel) készült, melyben 2006-tól a pályafutását meghatározó cikkeket gyűjtött össze.

A pályanévadó előtt a pénteken kezdődő Extraliga bajnoki döntőről esett szó.

Baran Ádám szerint önmagáért beszél, hogy ebben a szezonban mindhárom sorozatban döntőbe került a csapat, ebből a Közép-európai Ligát harmadik alkalommal meg is nyerte.

– A BRSE a röplabdában továbbra is az ország zászlóshajója, de a nemzetközi sportéletben betöltött szerepe is egyedülálló. A Békéscsaba és a Vasas döntőbeli párharca remek reklámja a röplabdának.

A klubvezető reményét fejezte ki, hogy a hatodik bajnoki trófeát is el tudják majd helyezni az akadémián.

Molcsányi Rita csapatkapitány ehhez annyit tett hozzá, hogy a két csapat párharca évek óta küzdelmes párharcot hoz. Idén is nagyon szoros párharcra készül.

– Akkor teljesít a csapat a legjobban, amikor kell. Bízunk benne, hogy ismét Békéscsabára hozzuk a trófeát.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója

Tóth Gábor vezetőedző elmondta, hogy óriási várakozással tekintenek a döntő elé, az esély is óriási.

– Ez az út hosszú lesz, nincs lefutott meccs, szett. Idén minden helyzetből fel tudtunk állni, ami óriási töltetet adhat a párharcra. Azért keressük ezeket a helyzeteket, vállaljuk fel ezeket a sorozatokat, hogy a végén az itt szerzett tapasztalatokat a legfényesebb éremre át tudjuk fordítani.

Baran Ádám a döntőn túltekintve további rangos békéscsabai rendezésű eseményeket említett, a júniusi U17-es bajnoki, és a diákolimpiai országos döntőt, illetve a júliusi U17-es Európa-bajnokságot. 

– Utóbbi esetében több száz milliós forrás érkezik a városba, a régióba a különböző szolgáltatókhoz. Büszkék vagyunk arra, hogy a klubnak olyan híre van nemzetközi szinten, hogy tudják, itt minőségi körülményeket biztosítunk. Várhatóan szeptemberben idén is megrendezzük a Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciát, egyedülálló nevekkel. 

A klub a Békés Megyei Könyvtárral közösen kiállítást hozott létre a Békéscsabai Röplabda Akadémián, melyen 2019-től napjainkig a 2025-ben negyedszázados klub legsikeresebb eseményeit dolgozza fel.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában