Atlétika

2023.01.11. 11:45

Karsai Gábor: váltás előtt távban és edzésmunkában

Itthon az egyik legnagyobb ígéretnek tartják a futók között Karsai Gábort, aki tavaly ahol elindult, szinte mindenhol győzött a juniorok között. Úgy fedett pályán 3000, mint szabadtéren 5000, vagy a mezein 8000 méteren. A Gyomaendrődön felfedezett tehetség töretlenül fejlődik, aki idén az U20-as Európa-bajnokságon szeretne helytállni.

Gajdács Pál [email protected]

Karsai Gábor

Karsai Gábor Gyomaendrődön nevelkedett, Vaszkán Gábornál kezdett el futni, majd úszni. 
– Az úszás inkább amolyan kiegészítésként szolgált – mondta a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club fiatal sportolója. – Heti egy alkalommal már akkor, 2017-ben átjártam Békéscsabára. Amikor bekerültem a gimnáziumba, akkor már gyakorlatilag Békéscsabára is költöztem.

Edzője, Tóth Sándor megjegyezte, hogy Gábor már serdülő korában nyert magyar bajnoki címet.
– Az edzőkollégák, ekkor ragasztották rá a „Fehér Kenyai” nevet, utalva a hosszú lábaira.

A 18 éves atléta nemrégiben érettségizett és most éppen a sportedzőit végzi, ami jelzi, hogy a visszavonulása (hol van az még?) is maradna a sportban. A tavalyi évével nem lehet elégedetlen, fejlődése töretlen.
– A fő célom az volt, hogy ötezer méteren minél jobb időeredményt fussak – mondta. – Részcélokat tűztem ki. Először azt, hogy 14:20 perc alá menjen az idő, ami sikerült is, hiszen 14:19 volt a legjobb eredményem. Még ezen is tudtam volna javítani, ha minden összejött volna.

A jó eredmény mögött kemény edzésmunka van:
– Heti hatszor edzek, alkalmanként másfél két óráig. Nagy előny, hogy egy szintén válogatott futó, Zahorán Milánnal tudok nap, mint nap együtt edzeni.

– Ő egy kicsit gyorsabb srác, ezért gyorsult Gábor is! – vetette közbe mosolyogva Tóth Sándor, aki komolyra fordítva a szót, elárulta, hogy idén váltanak: heti két alkalommal napi két edzést tartanak majd. – Egy ilyen napja így alakul majd: a korai felkelés után fut egyet, elmegy az iskolába, délután pedig jön az újabb tréning – vetítette előre tanítványa programját a tapasztalt szakember.

Ha lett volna rá pénzük, akkor a „Fehér Kenyai” ezekben a napokban már Kenyában edzőtáborozna az U23-as Európa-bajnok kecskeméti akadályfutó, Palkovits István és a pécsi Lomb Ádám fémjelezte csoporttal.
– A hasonló és jobb eredménnyel rendelkező futókkal lett volna lehetősége kiutazni Kenyába, ahol remek edzésfeltételek közepette edzhetne kétezer méter feletti magasságban – beszélt a végül kihagyott lehetőségről Tóth Sándor. – Nem vagyok azonban türelmetlen, mert ha a pályán marad és fokozatos a fejlődése, akkor mehet ő még Kenyába!

Az, hogy milyen irányba halad, mutatja a decemberi montenegrói félmaratoni verseny, ahol nem sokkal maradt el az országos csúcstól. 
– Tegyük hozzá, életében ez volt a második versenye ezen a távon – jegyezte meg a szakember. – A jövőben arra tesszük a hangsúlyt, hogy ezt az országos rekordot megfussa. Indul majd a tízezres országos bajnokságon is, vagyis inkább a hosszabb távok felé megyünk, mert nem annyira gyors, bár sokat fejlődött e téren is.

Karsai Gábor így fogalmazta meg idei terveit:
– Ötezer méteren szeretnék tizennégy percen belül futni és az U20-as Európa-bajnokságon minél jobb időeredményt és helyezést elérni.

Eltökéltségét, szorgalmát nézve ez egyáltalán nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában