Kulturált körülmények

2022.11.11. 11:55

Az extrém sportolók és a graffitisek is teret kapnak a csabai Csányi utcában – videóval

Immár szabadon lehet graffitizni Békéscsabán, a Csányi utcai MÁV-sporttelepen, az extrémsport-pálya körüli betonkerítésen. A pálya kapcsán dr. Szigeti Béla, a város ifjúsági és sportbizottságának elnöke kiemelte: az extrémsportokat kedvelő fiatalok ellenőrzött, kulturált körülmények között sportolhatnak és – ami a legfontosabb – szerezhetnek közös élményeket.

Licska Balázs, [email protected]

A város ifjúsági és sportbizottságának elnöke, dr. Szigeti Béla szerint fontos, hogy közös élményeket szerezhetnek a fiatalok az extrémsport-pályánál /Fotók: Bencsik Ádám/

„Izgalmas sporteseményre volt hivatalos a Békéscsabai Extrémsport Egyesület meghívására” – írta Szarvas Péter polgármester a közösségi oldalán. A nemrég tartott rendezvényen bmx-esek mellett gördeszkások, görkorcsolyások, rolleresek mutatták be tudásukat a Csányi utcai extrémsport-pályán. Emellett a felavatták azt az úgynevezett legálfalat is, ahol szabadon, törvényes keretek között lehet graffitizni. Erre a pálya körül húzódó betonkerítés belső részét jelölték ki.

A MÁV-sporttelepen kialakított pályával az volt a cél, hogy egy olyan területet alakítsanak ki az extrémsportokat kedvelő fiatalokat, ahol kulturált, ellenőrzött körülmények között együtt gyakorolhatnak, szórakozhatnak – mondta dr. Szigeti Béla, a város ifjúsági és sportbizottságának elnöke, aki szerint fontos, hogy a területnek van felelőse, és a fiatalok ügyelnek is a rendre.

Dr. Szigeti Béla: a fiatalok kulturált, ellenőrzött körülmények között együtt gyakorolhatnak.

Hangsúlyozta: itt a fiatalok olyan közös élményeket szerezhetnek, olyan kapcsolatokat építhetnek, amelyek a városhoz kötik őket, amelyek meghatározók lesznek a későbbiekben is. Ha pedig esetleg el is kerülnek tanulás vagy munka miatt a városból, akkor később hazatérhessenek.

Elmondta, hogy az extrémsportokhoz sajátos szubkultúra tartozik, ilyen a graffitizés. Az, hogy szabadon lehessen festeni a betonkerítés belső részeire, a fiatalok gondolata volt, akik más terülten is igen aktívak. Számos ötletük van a pálya további fejlesztésére, többek között a régi, a városi sportcsarnoknál lévő elemek közül a még használhatóakat rendbe tennék.

A nemrég tartott avatón a Békés megyei kötődésű, jelenleg a Balaton-felvidéken élő Kéri Péter festette fel a Békéscsaba feliratot a falra. Elmondta, tudomása szerint jelenleg ez az egyetlen olyan felület Békés megyében, ahol szabadon lehet graffitizni – korábban volt Békéscsabán máshol, illetve Kondoroson is terület ilyen céllal, azokat azonban elbontották az elmúlt években. Azt, hogy a békéscsabai legálfal mennyire kuriózum, és hogy mekkora igény van rá, szerinte az jelzi: az avatásra érkeztek Szegedről és Szolnokról is.

– Ha teret adnak a graffitiseknek, ha van hol gyakorolniuk és kifejezniük magukat, akkor visszaeshet az illegálisan elhelyezett művek száma is – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy azoknak, akik ennek a szenvedélynek élnek, egyszerűbb is olyan helyet keresniük, ahol szabadon és bármikor alkothatnak. Sőt így olyan művek születhetnek, amelyek az átlagemberek számára is tetszenek és értelmezhetők, amelyek hordoznak valamiféle mondanivalót.

Ő ezért döntött a Békéscsaba felirat mellett, az alkotás négy-öt óra alatt született meg. A felületet le kellett alapozni, illetve a ködös, párás idő miatt a száradásra is kellett hagyni bőven időt. 

Azt követően viszont egyszerűen ment minden. Szerinte nagy lesz az érdeklődés a békéscsabai helyszín iránt, főleg jövő tavasztól, a jó idő beköszönte után rajzhatnak oda ki a graffitisek. Jelenleg sok a szabad felület, de – mint mondta – benne van a pakliban, hogy ráfestenek egymás műveire, hogy az, amit egyikük aznap alkotott és le is fotózott magának, másnap már nem lesz látható.

A festésekkel színesítenék a környéket

Az extrémsport és a graffitizés összekapcsolódik, ezért született meg az a gondolat, hogy a szürke betonkerítésre lehessen alkotni, hogy ezzel is fel lehessen dobni a környéket – mondta Nádasi Dániel, a Békéscsabai Exrtrémsport Egyesület tagja, aki bmx-ezni szokott.

Hozzátette, hogy a MÁV-sporttelepen lévő pályát többnyire 10 és 16-17 év közötti fiatalok tűnnek fel rollerekkel, illetve családok is kimennek bicikliző gyermekeikkel. A tapasztalata szerint a valódi extrémsportot űzők, mint a bmx-esek vagy a gördeszkások egyre kevesebben vannak, ez a vonal egyre kevésbé érdekli a fiatalokat, ezért közülük csak egy kemény mag látogat ki a pályára.

Beszélt arról, hogy bár vadonatúj elemekkel szerelték fel a Csányi utcai extrémsport-pályát, a régit, amely a városi sportcsarnoknál volt elérhető, jobban kedvelték a fiatalok az összetettsége miatt. Bízik benne, hogy a jövőben bővíthetik a mostani komplexumot, és hogy esetleg a korábban a városi sportcsarnoknál lévő elemeket is korszerűsítés után elhelyezhetik a területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában