Kick-boksz

2022.09.29. 14:06

Több mint harminc megyei tehetségért szoríthatunk

Jó szívvel utazik el a népes Békés megyei küldöttség az olaszországi korosztályos kick-boksz világbajnokságra.

Papp Bálint [email protected]

Fotó: Daniele Zuccoli

 Péntektől jövő vasárnapig kerül sor a WAKO junior, kadét és gyermek kick-boksz világbajnokságra az olaszországi Jesolóban. A népszerű fürdőhely nem először ad otthont ennek a viadalnak, az idei vb minden korosztályt csatasorba állít. A Békés Megyei Harcművész Szövetség tájékoztatása szerint a 62 résztvevő ország összesen 1921 versenyző 2559 nevezését adta le összesen. A magyar válogatott a legtöbb, 209 versenyzővel indul, a mieinket követik a lengyelek, a görögök és a házigazda olaszok.

A magyar utánpótlás-válogatott gyakorlatilag a teljes nyarat végigdolgozta a klubedzéseken és az edzőtáborokban. Az utolsó simításokon is túl vannak a versenyzők, köztük a Békés megyeiek is. A Békés Megyei Harcművész Szövetség tagjai közül hat klub versenyzői utaztak a világbajnokságra. Mint minden évben, ezúttal is a békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesületé a legnagyobb küldöttésg 28 versenyzővel. Emellett az orosházi Contact SE, a kétegyházi Dragon TKD, a battonyai Barátság SE, a füzesgyarmati Hegyesi KBSE és a Kondorosi Kick-boksz SE képviselteti magát Olaszországban. A lakótelepiek közül a Debreczeni Dezső mester vezette point-fighting csoport a legnépesebb, de a csabai tehetségek nem csak ebben a szabályrendszerben indulnak. 

– Jó szívvel utaztam el a csapatommal, jól sikerült a felkészülés. Július vége óta célirányos edzésmunkával készültünk, az utolsó időszakban pedig a finomítások, a küzdelmi gyakorlatok kerültek előtérbe, persze csak óvatosan, nehogy megsérüljön valaki – értékelte a vb-felkészülést Debreczeni Dezső, akinek tanítványai között világ- és Európa-bajnok, illetve vb- és Eb-érmesek is akadnak. – Az utolsó hónapban nagyon sokat segített két korábbi sikeres válogatott versenyzőm, Opauszki Dávid és Hidvégi Nándor, akik kiscsoportos edzéseket tartottak a gyerekeknek, akik a versenysúlyukat hozták, biztosan nem lesz probléma a mérlegeléskor. Mindig a tisztes helytállásban reménykedek. Természetesen figyelem a mezőnyt, vannak esélyes versenyzőim, de azt is látom, jócskán lesznek olyanok is, akiknek nehéz dolguk lesz. Sok múlik a mentális állapoton, a pillanatnyi koncentráción. Jó néhány szülő is ott lesz a vb-n, ismerve őket, nagyon hangosan fognak szurkolni.

A formagyakorlatosok is gőzerővel készültek a megméretésre. Puravecz Péter mester, az orosházi Contact SE vezetője egyben, a magyar kick-boksz-válogatott szövetségi kapitánya leszögezte: az utóbbi időben rohamos fejlődésen átesett szakág szintén esélyes a vb-érmekre és a jó szereplésre.

– Összesen nyolc hazai klub huszonhárom versenyzője indul a világbajnokságon. Már a nyári, csongrádi központi edzőtábor óta is sok fejlődést tapasztaltam. Indolóink óriási akarással, hatalmas munkát belefektetve készültek, látszik a fejlődés a korábbi évekhez képest is. A tábor összekovácsolta a válogatottat, amely igazi közösség lett, s ez érezhető volt az utolsó edzésen is, segítették egymást a sportolók – fogalmazott Puravecz, aki kitért a három Békés megyei szakági vb-résztvevőre is:

– Bak Ágnes Panna nagyon jól felkészült, jó esélyekkel indul. Petrovszki Marci korosztályt váltott, így jóval nehezebb a helyzete, de jó formában várja a versenyt. Árvai Fruzsina kezdőnek számít ebben a szabályrendszerben, neki lesz talán a legnehezebb dolga.

A világbajnokságot a korábbi évek jól bevált programja alapján bonyolítják le. Pénteken elkezdődik a mérlegelés, ekkor tartják a hivatalos sajtótájékoztatót is. A Békés megyeiek zöme péntek indult el Jesolóba különbusszal. Szombaton lesz a magyar válogatott regisztrációja és a mérlegelés. Vasárnap rendezik a sok mindent befolyásoló sorsolást és ekkor tartják az edzők és versenybírók kötelező eligazítását is. A magyar bírói kart erősíti vb-n a tapasztalt füzesgyarmati Gasparik Róbert mester, „A” kategóriás WAKO nemzetközi versenybíró is. 

A magyar utánpótlás kick-boksz válogatott Békés megyei tagjai.

Formagyakorlat-szabályrendszer. Junior-korosztály: Árvai Fruzsina (Contact SE Orosháza-Dragon TKD SE Kétegyháza). Kadét-2 (ifjúsági korosztály): Petrovszki Márton (Kondorosi Kick-box SE), Bak Ágnes Panna (Hegyesi KBSE Füzesgyarmat).

Point-fighting-szabályrendszer. Junior. 57 kg: Malatyinszki Bendegúz (JALTE Békéscsaba-Debreczeni Team). 63 kg: Viczián Dániel (JALTE). 50 kg: Petró Lili (JALTE). 60 kg: Pántya Réka (JALTE). 65 kg: Csüllög Dorina (JALTE). Kadét-2 (ifjúsági). 47 kg: Gyeraj Ákos, Matuska Máté (mindkettő JALTE). 52 kg: Csiernyik Zsombor (JALTE). 42 kg: Kása Hanna (JALTE). 55 kg: Szabó Szófia (JALTE). Kadét-1 (serdülő). 32 kg: Szikora Bence (JALTE). 37 kg: Petró Bálint (JALTE). 28 kg: Jancsó Csenge (JALTE). 47 kg: Szűcs Levente (JALTE). 32 kg: Debreczeni Frida, Szekeres Flóra (mindkettő JALTE). 47 kg: Fördős Jázmin (JALTE). +47 kg: Jancsó Lili (JALTE). Gyermek korosztály.. 30 kg: Szikora Gergő (JALTE). 33 kg: Born Henrik (JALTE). 36 kg: Stir István (JALTE). 27 kg: Nátor Petra (JALTE). 33 kg: Debreczeni Lilla (JALTE). +36 kg: Batke Erzsébet (JALTE).

Light-contact-szabályrendszer. Junior. 57 kg: Malatyinszki Bendegúz. 74 kg: Surin Patrik (JALTE). Kadét-2 (serdülő). 47 kg: Gyeraj Ákos. 63 kg: Tóth Lajos (Barátság SE Battonya). 42 kg: Kása Hanna. 65 kg: Dohányos Anna (JALTE).

Kick-light-szabályrendszer. Junior. 57 kg: Malatyinszki Bendegúz. 74 kg: Surin Patrik. Kadét-2 (ifjúsági). 63 kg: Tóth Lajos. 42 kg: Kása Hanna. 65 kg: Dohányos Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában