Emléktábla avatás

2022.08.27. 20:44

Száz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a csabai strand - Galériával

Száz éve nyitotta meg kapuit a békéscsabai Árpád fürdő. A centenárium apropóján rendeztek szombaton a strandon családi napot, avattak emléktáblát a régi épületen, valamint a Csabai Csirkefogók vízilabdatornát, a Békéscsabai Előre Úszó Klub pedig száz kilométernyi emlékúszást szervezett.

Licska Balázs, [email protected]

A családi nap keretében jól szórakozhattak a gyermekek

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a békéscsabaiak szeretik a várost, benne a zöld, fás és ligetes részekkel, illetve a régi és patinás épületekkel, és ezek egyike az Árpád fürdő is. A strandot – a leírások alapján egy 25 méter széles és 60 méter hosszú medencével – 1922-ben avatták fel a város első polgármestere, Berthóty István időszaka alatt, amikor – az első világháború pokla után – jelentős fejlesztések zajlottak a településen. A terveket Illés Dávid készítette.

A medence mellé később, 95 éve építették fel a törökfürdőként ismert épületet, amelyet a városvezető a megyeszékhely egyik legszebb épületének nevezett, és amelynek köszönhetően immár nemcsak nyáron, hanem télen is tud vendégeket fogadni a strand.

Szarvas Péter polgármester elmondta: a békéscsabai strand felújításra, fejlesztésre szorul, és rendelkeznek látványtervekkel, hogy miként lehetne még komfortosabbá tenni a békéscsabaiak és a városba látogatók számára. Egy ilyen beruházáshoz azonban több milliárd forintra lenne szükség. Hangsúlyozta ugyanakkor: az idei nyár is bizonyította azt, hogy az Árpád fürdő jelen állapotában is közkedvelt, szeretik a békéscsabaiak, és jó otthont ad a vízilabdásoknak és az úszóknak egyaránt.

A városvezető, aki tizennégy éves koráig versenyszerűen úszott, a strandhoz kötődő személyes élményét is megosztotta. Van egy számsor, egy időeredmény, amelyre évtizedek után is pontosan emlékszik: 1 perc 54 másodperc 8 tized. Hétévesen ennyi idő alatt tudta le mellúszásban a száz métert, ezzel pedig béka korosztályban országos csúcstartónak számított.

A régi épületen elhelyezett táblát, amely arra emlékeztet, hogy száz éve nyílt meg az Árpád fürdő, Szarvas Péter polgármester, valamint Dénes Lajos, a strandot üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és üzemeltetési igazgatója leplezte le. A táblát az önkormányzat és a cég állíttatta.

A családi nap keretében játékokkal, így karikadobálóval, célbadobóval, logikai feladványokkal, továbbá ugrálóvárakkal, valamint nekik szóló zenés műsorokkal várták a gyermekeket, de például vattacukrot is osztottak, sőt, a vízből pingponglabdákat ugyancsak vadászhattak. Emellett aquafitnesst, azaz vízitornát is szerveztek az érdeklődőknek. 

Fiatalok és idősek is teljesítették a távot

A Csabai Csirkefogók centenáriumi vízilabdatornát szervezett. A Békéscsabai Előre Úszó Klub felhívására, az emlékúszásra pedig legalább százan jelentkeztek, hogy leúsznak egyenként ezer métert, azaz ők összesen száz kilométert teljesítettek. Azokat, akik sikeresen teljesítették a távot, ajándékokkal várták: egyedi, emblémázott pólóval, energiaszelettel és izotóniás itallal. A klub a Facebook-oldalán azt írta, hogy az előzetesen regisztráltak között kilencéves volt a legfiatalabb és 85 éves a legidősebb úszó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában