Diáksport / Galériával

2022.06.09. 21:13

A diákolimpikonoké a pálya

Békéscsabán és Gyulán mérkőznek meg a legjobbak labdajátékokban az országos diákolimpiai döntőben.

P. B.

/Fotó: Für Henrik/

Péntektől vasárnapig a diákoké lesz a (sport)pálya Békéscsabán és Gyulán. Ezen a hétvégén rendezik meg összevont labdajátékokban a harmadik korcsoportosoknál a diákolimpiai országos döntőt. A megyeszékhelyen a kézilabda és a röplabda küzdelmeit rendezik meg a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornatermében és az Evangélikus Sportcsarnokban, illetve a Békéscsabai Röplabda SE akadémiáján, míg a fürdőváros a labdarúgó- és a kosárlabda-mérkőzéseknek ad otthont (a Prohászka Zsolt városi tornacsarnokban és az Erkel Ferenc Gimnázium tornatermében, valamint az id. Christián László városi sporttelep füves pályáin). 

A Magyar Diáksport Szövetség és a Békés Megyei Diáksport Egyesület szervezésében sorra kerülő versengés ünnepélyes megnyitóját Gyulán csütörtök délután, míg Békéscsabán kora este tartották.

A békéscsabai városi sportcsarnokban lebonyolított eseményen felvonult a tizenhat megyéből és Budapestről érkezett nyolc-nyolc fiú és leány kézilabda- illetve röplabdacsapat, néhány együttes már most büszkén feszített a péntektől vasárnapig tartó mérkőzésekre készített sportmezében. A 33. alkalommal sorra kerülő diákolimpia mostani döntői kapcsán Herczeg Tamás, Békés megye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében elmondta, örömteli, hogy kistelepülésekről, megyeszékhelyekről és a fővárosból is érkeztek indulók, akik azon a pályán állhattak, amelyen néhány hete még a Békéscsabai női röplabdázók vívtak első osztályú bajnoki döntőt, illetve amelyen az élvonalba egy év kihagyás után visszajutó csabai női kézilabdázók edzenek és játszanak hétről hétre.

Kívánom nektek, hogy kövessétek a diákolimpiai hagyományokat, érezzétek jól magatokat és néhány év múlva, akár ellenfélként is, de térjetek vissza élvonalbeli mérkőzésen a békéscsabai sportcsarnokba – adott útravalót a fiatal versenyzőknek Herczeg Tamás.

A Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Szebellédi Zoltán az együttműködés és a fair play szabályainak elsajátítását hangsúlyozta a versenyek kapcsán, valamint személyes élményeit osztotta meg a fiatalokkal, megemlítve nekik, hogy városában, Újkígyóson milyen nagy tradíciói vannak a kézilabdázásnak, elég csak a kisváros szülöttére, Skaliczki Lászlóra mesteredzőre gondolni, aki korábban ötször is diákolimpiai döntőbe vezetett újkígyósi csapatokat. A képviselő meglátása szerint a települések még évek múltán is büszkék a diákverseny-sorozatban elindult tehetségeikre, nem volt ez másként a kígyósi együttesek esetében sem.

Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzata ifjúsági sportbizottságának elnöke, Szigeti Béla arról mesélt, hogy jó néhány évvel ezelőtt ő maga is diákolimpiára készült iskolástársaival, a verseny pedig életre szóló élményeket adott neki, éppen ezért arra kérte az indulókat, hogy küzdjenek és élvezzék a mérkőzéseket, mert azért jöttek, hogy megmutassák, mit tudnak.

Erdős Dániel, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója, mielőtt hivatalosan is megnyitotta volna az országos döntőt, hangsúlyozta, Békés megyébe hazajár a diákolimpia, Békéscsaba pedig a magyar sport egyik fővárosa. A sportvezető jelezte, különleges a hétvégi esemény, hiszen négy sportágban, 68 csapat és több mint nyolcszáz versenyző indul, miközben önmagában már az is jelentős teljesítmény, hogy a csapatok eljutottak a finálékba.

A köszöntőket követően az ifjú sportolók – csakúgy, mint az „igazi” ötkarikás játékok előtt – olimpiai esküt tettek, majd a Varga Adrienn vezette békéscsabai Szabad Torna Sportegyesület gyermektorna- és sporttánc bemutatóját tekinthették meg.

A Békés megyei indulók. Labdarúgás: Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola. Fiú és leány kézilabda: Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola. Leány röplabda: Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola. Fiú kosárlabda: Békéscsabai Lencsési Általános Iskola. Leány kosárlabda: Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában