Futás

2022.03.04. 07:54

Szarvas Mátyás világcsúcs kísérlete

Már az is tekintélyt parancsoló teljesítmény, ha valaki egyszer nekivág az Országos Kékkör 2560 kilométeres távja lefutásához. A csabai származású, jelenleg a Balaton-felvidéken élő Szarvas Mátyás ultraterepfutó ezt már háromszor is megtette. Hétfőn reggel Szigligetről elindul negyedik kísérletére, nem kisebb céllal, mint hogy az eddigi 39 napos idejét eggyel lefaragja.

Verasztó Lajos

Szarvas Mátyás télen a havas erdőben tartotta az edzéseket

A mostani vállalkozásról a 61 éves Szarvas Mátyás, a Körösök Völgye Turista Egyesület többszörös világkupagyőztes és országos bajnok ultrafutója a következőket mondta: – Másfél évvel ezelőtti extrém vállalkozásomnál úgy gondoltam, ennél nehezebb helyzetben nem szervezhetek egy ekkora kihívást. Tévedtem. Az utóbbi hetek emberhez nem méltó helyzete még egyet csavart a szervezés, az előkészítés történetén. Ilyenkor lenne a legkönnyebb föladni, ám az nem én lennék. Vállalkozásom pont ennek ellenkezőjéről szól: sose add fel! Akkor se, ha tele van ígérettel a padlás, akkor se, ha magukat fontosnak tartó emberek sokadszor is hülyére vesznek… Miért? Mert az üzenetem lényege pontosan az: neked kell megtalálnod a megoldást a problémáidra, neked kell meghoznod a döntést, neked kell megtervezned az utat, és neked is kell végigmenned rajta! Egyetlen dologban közös a cselekvésünk: a bolygó tekintetében. Abban, hogyan vigyázunk rá, s egyáltalán akarunk-e még vigyázni rá, vagy szervezzük körülbelül száz ember számára a lassan tízmilliárdból, hogy elmenjen a Marsra… Nem volt véletlen másfél évvel ezelőtti vállalkozásom egyik legfontosabb üzenete: „A Marsra menni? Minek? Itt a Föld nevű bolygó, csak vigyázni kellene rá…” 

 

Szarvas Mátyás másfél évvel ezelőtt, 2020 őszén ugyanilyen körülmények között, a vírus második hulláma közepette javította meg saját Országos Kékkör Futás-világcsúcsát négy nappal, bizonyítva, hogy lehetetlen nincs. Ennek szellemében vágott bele tavaly de­cemberben a felkészülésbe, közben pedig a hosszú futások, az edzőtermi edzések közepette azzal szórakoztatta magát, hogy biztosan jó lesz valamire az elvégzett munka, kárba nem vész. Az elmúlt bő egy hónapban már eljutott arra a szintre, amikor a csúcsterhelésbe is belevághat. Természetesen azért nem cél nélkül teszi ezt, azonban a sportolók most valóban időnként külső dolgok fogságában vannak. Jó példa erre az EMU 6 Day Race hatnapos balatonfüredi ultrafutó-világkupa, melyet a szervezők az eredeti májusi időpontról ismét szeptember elejére tettek át, épp a még mindig bizonytalan helyzet miatt. Két dolog van, ami biztos Szarvas Mátyás idei programjában: az egyik a kedvenc csehországi versenye, melyet a nyár közepén rendeznek Kladnóban. A sok nagyszerű élménye, a világ legjobb eredményei mellett a tavalyi éve ezen a versenyen nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte, egy akut probléma miatt, de pontosan ez viszi vissza a sportolókat a következő megmérettetésre, hogy feledtetni tudják önmagukkal az ilyen emlékeket. 

A hatnapos ultrafutó-világkupa is a tervek között szerepel. A mostani Kékkör-futás a befejezését jelenti egy olyan, több éve zajló fizikai és mentális felkészülésnek, amely egy 2023-ban induló, világszinten is egyedülálló extrémvállalkozás-sorozatra készíti fel Szarvas Mátyást. Megszokhattuk már tőle, hogy vállalkozásai sosem öncélúak, sokkal inkább a közösséget célozzák. Ez ebben az esetben különösen igaz, hiszen e több éven át zajló, valóban extrém célokat tartalmazó eseményfolyam három kontinens nagyon sok országát érinti majd, alapvetően a környezetvédelmet, a klímaváltozást, a természetvédelmet a középpontba helyezve. A középpontban csodálatos útvonalak, hegyek, hegycsúcsok lesznek, melyek már önmagukban is figyelmet érdemelnek, az esztétikát a teljesítménnyel összekötve azonban valóban odavonzzák majd az emberek figyelmét az egész kontinensen, szerte a világon. 

Szarvas Mátyás március 7-én hajnalban vág neki Szigligetről az első 85 km-es távnak, amelynek a Sümeg melletti Sarvalyi erdészház lesz a végállomása. A mostani út érdekessége, hogy a 2020-assal szemben ezúttal a másik irányból teljesíti a 2560 km-es, negyvenezer méter szintkülönbségű távot. A tervek szerint Békés megyébe is eljut, Szarvasnál lép majd be a megyébe, Okányt és Biharugrát is érinti. Az elképzelések alapján Szarvas Mátyás a vállalkozás zárásaként, a 38. napon, április 13-án érkezik vissza Szigligetre. 

Hírportálunk igyekszik a Kékkör-futás legfontosabb eseményeiről beszámolni majd a következő hetekben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában