Birkózás

2022.01.03. 07:11

Mérlegen az Orosházi Spartacus Birkózó Klub

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub a 2021. évi eredmények alapján a Magyar Birkózó Szövetség még nem hivatalos rangsorában bekerült a legjobb ­tízbe, és a kilencedik helyen végzett. Az egyesület a felnőtteket kivéve valamennyi korosztályban adott válogatott versenyzőt az elmúlt ­évben. Szél Attilával, az egyesület elnökével – aki tagja a magyar Birkózó Szövetség elnökségének – a tavalyi eredményekről és az idei tervekről beszélgettünk.

V. L.

Balról a felnőtt bajnok Rácz Richárd, Páli Sándor vezetőedző és a válogatott Szél Anna /Fotó: Spartacus/

– Hogyan ítéli meg az egyesület 2021-es évét?

– Úgy gondolom, hogy nincs okunk a panaszra az elmúlt évet illetően. Ahogy vezetőedzőnk, Páli Sanyi mondta futballhasonlattal élve, számunkra tavaly a kapufáról minden befelé pattant. Az országos és nemzetközi versenyeken harmincöt éremmel gazdagodtunk. Birkózóink tizenhárom országos bajnoki címet nyertek a különböző korosztályokban, és erre nem volt példa korábban. A nemzetközi eredmények közül kiemelném Páli Sándor két bronzérmét az őszi veterán-világbajnokságról. Szél Anna a junior-Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, míg az U23-as világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Anna az 59 kg-osok között a vébé bronzmérkőzésén óriási csatát vívott az orosz junior világbajnok, Szigyelnikovával, akit sikerült legyőznie. Úgy nyerte meg a mérkőzést, hogy a találkozó 3:3-ra végződött, és mivel az utolsó pontot a lányom szerezte, így övé lett a bronzérem. Tavaly nem rendeztek felnőtt-csapatbajnokságot, reméljük, hogy az idén lesz erre lehetőség, mi az NB I.-ben szerepelünk, és várjuk a megmérettetést. Több versenyzőnk felhúzhatta a válogatott mezét, így a serdülőknél Szűcs Letícia és Macsári Krisztina. Páli Mirella részt vett a 2021. évi strandbirkózó-világbajnokságon. Itt szeretném elmondani, Jochim Márk tagja a bő felnőtt szabadfogású válogatottkeretnek, több érmet szerzett az országos bajnokságokon.

– Hogyan áll az Eötvös József Katolikus Általános Iskolánál a régóta várt új birkózócsarnok építése?

– Az új csarnok, bár kissé lassabb ütemben, mint ahogy az eredeti tervekben szerepelt, épül. Januárban már az épületgépészeti munkákat végzik majd a szakemberek, és a tervek szerint március végén lehet a műszaki átadás. Azt szeretnénk, ha 2022. június 6-án, az orosházi birkózósport megszületésének 102. évfordulóján tudnánk megtartani a hivatalos avatóünnepséget. Nagyon várjuk már, hogy beköltözhessünk az új, mindent igényt kielégítő létesítménybe, hiszen jelenlegi helyünkön, a Mátrai Sándor Stadionban kicsit szűkös a hely számunkra.

– Hány igazolt sportolója van az egyesületnek, kik irányítják a szakmai munkát?

– A pandémia miatt a létszámban kisebb visszaesés tapasztalható. Jelenleg ötvenhárom igazolt sportolónk van, és az iskolákban mintegy huszonöt-harminc kezdő birkózópalánta jár a foglalkozásokra. Öt szakember dolgozik az egyesületnél, Zsura János szakmai vezető mellett Páli Sándor vezetőedző, Nagy Tamás, a tavalyi magyar bajnok, Rácz Richárd – aki megszerezte a szükséges képesítést –, valamint Szénási Viktor dolgozik a fiatalokkal az edzéseken. Utóbbi az ­Eötvös József Katolikus Általános Iskola testnevelője, így az új csarnok átadása után helyben tudja majd oktatni a gyerekeket. Abba bízunk, hogy a korszerű csarnoknak köszönhetően egyre több fiatal választja majd a birkózást.

– Mit várnak 2022-ben az egyesület birkózóitól? Biztosított-e az anyagi háttér?

– A 2021-ben szerzett olimpiai pontok alapján, az anyagi támogatottságunk ebben az évben is megfelelő lesz. Ha a központi sportágfejlesztési támogatás az eddigihez hasonlóan alakul 2022-ben, akkor az önkormányzati támogatással együtt a klub működése biztosítottnak látszik. Szeretnénk megismételni, sőt ha lehet túlszárnyalni a 2021-es eredményeinket. A fiatalok remélhetőleg tovább fejlődnek, és ott lesznek majd a korosztályos válogatottkeretekben, sőt most már újra van felnőtt válogatott versenyzőnk Szél Anna személyében. Az idei március 28-án kezdődő, hazai Európa-bajnokságra az első válogatóversenyt január végén tartják. Remélem, Szél Anna kivívja a válogatott-tagságot. A másik felnőtt válogatott kerettag birkózónk, Rácz Richárd nehezebb helyzetben van, mert a felnőtteknél a férfimezőnyben szinte minden súlycsoportban van honosított versenyző, akik megelőzése nem egyszerű feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában