battonya

2021.11.11. 07:04

A játékvezetők is tesztelik a krémet

A battonyai HerbaPharm Kft. kis üzemének a termékeiből vitt nemrégiben Békéscsabára az üzemvezető, Mákos Árpád olyan készítményeket, amik segíthetik a futball során szerzett sérülésekből a felépülést. A nagy hatóanyag-tartalmú, kézműves gyógynövénykészítményeket Szpisják Zsolt, az MLSZ Békés megyei elnöke és Hrabovszki András, az MLSZ Békés Megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottságának az elnöke vette át.

Csete Ilona

Mákos Árpádtól Hrabovszki András és Szpisják Zsolt vette át a mintákat /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Mákos Árpád sportmúltja labdarúgó berkekben jól ismert. Kötődése a sportághoz máig erős, az aktív sportolói éveket edzősködés, majd az MLSZ Békés Megyei Igazgatóság Edzői Bizottságában tagként való jelenlét is igazolja. A munkája, a hobbija elválaszthatatlan, annál is inkább, mert a kizárólag magyar tulajdonosok által 2017-ben megálmodott, Dél-Békésben, sőt, Magyarországon is egyedülálló cég a helyben termesztett gyógynövényekből előállított természetes növényi kivonatokat, krémeket és őrleményeket készít. A manufaktúra immunerősítő, gyulladáscsökkentő és egyéb termékeinek sorában most megjelent a sportolóknak bemutatott krém is.

Ahogy arról már korábban írtunk, Battonyán, a Puskin utcai kis üzemben az alapanyagul szolgáló gyógynövények feldolgozása titok az illetéktelenek előtt. Ők, ott, a falak között, csupán tizenöten, semmi boszorkányságot nem művelnek, egyszerűen csak kiaknázzák a természet áldott jó hatásait. A javunkra fordítják a gyógynövények hatóanyagait, s pozitív hatásaikkal a szervezet öngyógyító képességét támogatják.

Mákos Árpádtól Hrabovszki András és Szpisják Zsolt vette át a mintákat /Fotó: Bencsik Ádám/

A pandémia a battonyai cégre is hatással volt. Ám a jövőkép ott lebegett a kis csapat előtt: egyszer lecseng a járvány. A kutatásokkal, a termékfejlesztésekkel nem álltak le, önerős építkezésbe kezdtek.

– Azért, hogy fejlődhessünk, termékfejlesztéseinkhez hely kell. Üzemcsarnokot építettünk, a meglévő 600 négyzetméteres mellé 150 négyzetméterest. Az a célunk, hogy a piaci növekedéshez megteremtsük a szükséges infrastruktúrát – mutatta meg a helyszínt ottjártunkkor a természetgyógyász fitoterapeuta, Mákos Árpád. A saját forrás mellé pályázati pénzeket is bevonnak, abból az eszközbeszerzést oldják meg. Kézműves manufaktúra a kis cég, ám a modernizálást ők sem kerülhetik meg. S közben kutatóintézetekkel együttműködve a gyógynövények hatóanyagmérései zajlanak, hogy újabb termékek készülhessenek Battonyán.

– Sportfelszereléseket forgalmazókhoz, sportolókhoz, masszőrökhöz, a Grosics Akadémiához, a Tarpa SC-hez, a szegedi Szt. Mihály SE női sportolóihoz és most a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség játékvezetőihez jutott el tesztelésre az egyik legfrissebb krémünk, most teszteljük általuk is. Akár bemelegítő krémként, de a műtétek utáni regenerálódást, egyéb sportsérülésekből való felépülést is segíti, hiszen olyan hatóanyagok kerültek bele, amik a szöveti regenerációra kiváló hatással vannak. S mivel évtizedes sportkapcsolat fűz a csabai focihoz is, kínáltuk a lehetőséget, próbálják ki. Ezek minták, általuk tapasztalatokat gyűjtünk – tette hozzá Mákos Árpád.

Relax kivonatukon dolgoznak

Mint megtudtuk, a termékfejlesztésben nincs megállás, már a 32., úgynevezett relax kivonatukon dolgoznak a battonyai kis üzemben. Az általuk kifejlesztett gyógynövény-feldolgozási technológia lényege – azontúl, hogy egy kíméletes, hideg eljárás – hogy minél magasabb hatóanyag-tartalmú kivonatokat állítsanak elő. Ezek a koncentrátumok adják krémeik hatóanyagainak zömét is, kiegészülve hidegen sajtolt olajokkal, illetve illóolajokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában