Diáksport

2021.09.16. 07:42

Mozogjanak a fiatalok!

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a hosszú Covid-időszak után mozgásra hívja az iskolákat az Európai Diáksport Napján, szeptember 24-én. Idén az esemény fő célja az, hogy az élménysport­programokkal a gyerekek életébe újra visszatérjen a rendszeres testmozgás, és ennek érdekében kreatív mozgásterek kialakítására ösztönözze az intézményeket.

Verasztó Lajos

A programban részt vevő iskolák csaknem húszmillió forint értékben jutnak díjakhoz, többek között ötmillió forintos sport- vagy fitneszparkot is nyerhetnek. Ismét nagyszabású élménysportprogram-lehetőséget ajánl a Magyar Diáksport Szövetség az általános és középiskoláknak az új tanév kezdetén, hogy a másfél évig tartó, sajnos rendkívül mozgásszegény időszakot követően minél több gyermek újra megtapasztalhassa a közösségi sportolás örömét. A szeptember 24-ei Európai Diáksport Napon az MDSZ ezúttal is arra ösztönzi az iskolákat, hogy használják ki a tanév rendjében foglalt lehetőséget, és a tanítási órákat, valamint egyéb foglalkozásokat a Magyar Diáksport Napja – mint témanap – keretében szervezzék meg. Az MDSZ bízik abban, hogy idén nem csupán a mindennapos testnevelésórákon, hanem más tanórákon is megmozdulnak az iskolások, hiszen az esemény idei fókusztémája kifejezetten a kreatív mozgásterek kialakítására hívja fel a figyelmet.

Az MDSZ célja, hogy rámutasson: a mozgás lehetősége az iskolákban és azok környezetében mind térben, mind időben jóval bővebb annál, mint azt először gondolnánk. Ennek érdekében a szövetség egy széles spektrumot felölelő ötlettárat is készített az intézményeknek, összegyűjtve számos nemzetközi jó gyakorlatot arról, hogyan lehet az iskolai tereket mozgástérré alakítani, és a meglévő iskolai eszközöket új szemléletmód szerint felhasználni.

– Tavaly a pandémia ellenére harmincnyolc országban kétmillió diák vett részt az Európai Diáksport Napján, és itthon is csúcsot döntöttünk 1353 részt vevő iskolával – mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. – Bízunk benne, hogy idén még több iskola rendezi majd meg a sportnapot, és ezzel itthon is sok százezer diák élheti át ismét a közös testmozgás egyedülálló élményét!

A toborzó kampányban a tokiói olimpia magyar hősei is részt vesznek: a pedagógusokhoz a vívó Szilágyi Áron, Siklósi Gergely, valamint a birkózó Lőrincz Tamás szólnak motiváló videóüzenetükben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott diáksportnapon részt vevő iskolákat és pedagógusokat 2021-ben is kiemelt díjazás várja. A rendezvényt támogató, sport- és fitneszparkok, valamint játszóterek telepítésével foglalkozó S-tér Kft. három nagy értékű díjjal járul hozzá az iskolák részvételének motivációjához.

Fődíj: egy darab bruttó 5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, amely azon iskolák között kerül kisorsolásra, amelyek a 2018., a 2019., a 2020. és a 2021. évben is töltöttek fel diáksportnapi beszámolót.

Kiemelt díj: egy darab bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, amely azon iskolák között kerül kisorsolásra, amelyek a 2018., a 2019., a 2020. évek valamelyikében töltöttek fel diáksportnapi beszámolót, és ezt 2021-ben is megteszik.

Kiemelt díj: egy darab bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, amelyet az ESSD-hez 2021-ben újonnan csatlakozó és beszámolót feltöltő iskolák között sorsolnak ki.

A fentieken túl az idei témanap kapcsán az első 300, beszámolót feltöltő iskolának egyenként 30 ezer forint értékű sportszercsomagot is biztosít az MDSZ. Kifejezetten a pedagógusoknak szól a négy olimpikon exkluzív ajándéka: megyénként 1, eseményt regisztráló pedagógus, akinek az iskolája részt vesz az Európai Diáksport Napján, egy-egy Magyarock pólót nyer, az élsportolók által dedikált kártyával. Regisztráció az Európai Diáksport Napjára: www.essd.eu, az eseményről további információ található az MDSZ weboldalán: www.mdsz.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában