asztalitenisz

2021.07.27. 09:07

A békési lányok feljutottak a legjobbak közé

A Békési TE három csapattal szerepelt a 2020–21-es hazai asztalitenisz nemzeti csapatbajnokságokban. A nők az NB I.-es rájátszást követően a második helyen végeztek, és ezzel sporttörténelmet írtak, hiszen feljutottak az Extraligába. Az NB I.-es vegyes csapat az ötödik helyen végzett a bajnokságban, míg az NB II.-es vegyes csapat bronzérmet nyert a Délkeleti csoportban.

Verasztó Lajos

Balogh József, a Békési TE szakosztályvezetője így összegezte a női csapat szereplését.

– A lányok remek teljesítményt nyújtottak. Az NB I.-es bajnokság Délkeleti csoportjában az alapszakaszban a második helyet szerezte meg az együttes, csak a veretlenül az első helyen végzett Soltvadkerttől kaptak ki kétszer. Ezt követően tavasszal jött a rájátszás, amelyben mi a felsőházban szerepeltünk. A csapat több mérkőzést is megnyert, és bejutott a döntőbe, ahol ismét a soltvadkertiekkel találkozott, és most is kikapott, de együtt örülhetett a Bács-Kiskun megyei alakulattal, hiszen ez a két együttes jutott fel a legmagasabb osztályba, az Extraligába. Kiemelkedett a játékosok közül az ifjúsági válogatott, Balogh Ágnes Kíra, aki több mint kilencvenöt százalékos teljesítményt ért el, és ezzel a csoport legjobbja lett holtversenyben a soltvadkerti Ambrus Beátával. Mellette a rutinos Ágota Csilla hatvanegy, a fiatal, saját nevelésű Szilágyi Lívia huszonöt, a ceglédi kölcsönjátékos, Ungureán Dorka húszszázalékos eredményt produkált.

Az NB I.-es női bajnokságban ezüstérmet szerzett békésiek balról, a dobogó második fokán

– Hogyan értékeli az NB I.-es vegyes csapat teljesítményét?

– Tavaly nyáron sikerült leigazolnunk az együttesbe a hazánkban a válogatottaknak edzőpartnerként segítő, huszonegy éves iráni válogatott Amir Hossein Hodaeit, és kölcsönbe érkezett az ifjúsági korú Farkas Ezékiel a BVSC-ből. Mellettük Aranyosi Levente és Tarkó Áron szerepelt a csapatban. Szezon közben távozott az iráni játékos és Farkas Ezékiel. Mindez azt jelentette, hogy Balogh Ágnes Kírának és Biedermann Dánielnek az NB I.-es csapatban kellett szerepelnie tavasszal. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Aranyosi Levente hetvenöt, Biedermann Dániel hetven-, Tarkó Áron ötvennyolc százalékos eredménnyel zárta a szezont. Dicséret illeti Balogh Ágnes Kírát, aki ebben az osztályban férfiak ellen játszott és ért el ötvenszázalékos produkciót. A kevesebb mint tizenöt mérkőzést játszó iráni légiós kilencvenegy, a szintén kevesebb találkozón asztalhoz álló Farkas Ezékiel harminchét százalékos eredményt ért el. A tervünk a dobogós helyezés elérése volt, ám úgy gondolom, a két játékos távozása után elért ötödik hely reális eredmény az erős mezőnyben­.

– Miként ítéli meg az NB II.-ben szerepelt vegyes csapatot?

– Eredetileg az NB II.-ben szereplő együttesünkben Biedermann Dániel, Balogh Ágnes Kíra, Roszik Bence, Bunda Szabolcs és Vizsnyai Dávid kapott lehetőséget. Itt a cél a dobogós helyezés elérése volt. Sokáig versenyben voltunk a második helyért, büszkék vagyunk arra, hogy a bajnok Mezőberény ellen csak nekünk sikerült pontot szereznünk, drámai küzdelemben, csaknem négyórás találkozón értük el a 9:9-es döntetlent. Miután innen ketten felkerültek az NB I.-es csapatba, így lehetőséget kellett adnunk Ágota Csillának, Zahorán Kristófnak és Szilágyi Líviának, akik nem okoztak csalódást.

– Egyénileg milyen teljesítményt nyújtottak az NB II.-es csapat asztaliteniszezői?

– A legjobban Biedermann Dániel teljesített a csapatból, aki nyolcvannyolc százalékot produkált. Balogh Ágnes Kíra itt is kitett magáért, hiszen zömmel férfiakkal kellett játszania, így érte el a hatvannyolc százalékos eredményt. Roszik Bence hatvannégy, a speciális olimpia világjátékok győztese, Vizsnyai Dávid ötvenhét, Ágota Csilla negyvenhárom, Bunda Szabolcs negyvenkét százalékos teljesítménnyel zárta a bajnokságot­.

A szakosztályvezető elmondta még, az anyagi lehetőségeik a pandémia miatt beszűkültek, ami sokszor okozott fejfájást nekik, de azért rendesen be tudták fejezni a bajnoki szezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában