Dzsúdó

2021.06.01. 16:04

Sóczó Rebeka sikeresen tért vissza

Szombaton Győrben, az Olimpiai Sportpark multicsarnokában nagy érdeklődés mellett rendezték meg a cselgáncsozók idei junior országos bajnokságát, hatvanegy egyesület kétszázötvenhat dzsúdósa lépett tatamira. Gyáni János tanítványai nagy lelkesedéssel várták a koronavírus miatt már többször elhalasztott magyar bajnokságot.

V. L.

A Békés Megyei Kano Judo SE öt versenyzővel vett részt a rangos viadalon, közülük négyen ifjúsági korúként mérettették meg magukat az idősebbek között. Az ötszörös országos bajnok, junior Héraklész válogatott Sóczó Rebeka vállműtét után tért vissza. A rehabilitáció sikeresnek bizonyult, hiszen végigsöpört a nők -70 kg-os mezőnyén. A verseny során nem töltött három percnél többet a tatamin, gyorsan hajtott végre akciót ellenfelein. Egészen a döntőig menetelt, ahol megmutatkozott a kihagyás és a fáradtság, így Rebeka most ezüstéremmel tért haza a viadalról.

A férfiaknál a +100 kg-os mezőnyben az első éves ifjúsági korú dzsúdós, Kara Bence állt tatamira. A fiatal reménység rutinosan versenyzett, két bravúros ippon győzelemmel mutatkozott be az idősebbek között. A bronzmérkőzésen azonban figyelmetlensége miatt alulmaradt, így a nap végén a pontszerző ötödik helyen végzett.

Sóczó Rebeka és edzője, Gyáni János

A verseny egyik legnehezebb férfi súlycsoportjában, -66 kg-ban Őzbas Yasin képviselte az egyesületet. Technikás és akciódús mérkőzéseket láthattunk tőle. Két győzelmet követően a negyeddöntőben a későbbi országos bajnok tudta megállítani, így a vigasz ágon folytatta a versenyt. Végül három győztes, és két vesztes mérkőzéssel a pontszerző hetedik helyen zárta a napot.

Az egyesület egyik nagy reménysége az ifjúsági válogatott, Szentandrászki Gréta -63 kg-ban állt tatamira. Határozott és koncentrált versenyzést folytatott, de az idősebbek között az érem elmaradt.

A Gyulai Judo SE versenyzője, Bozó Bence a férfiak pluszos mezőnyében mérettette meg magát szintén első éves ifjúságiként. A viadalon Bence ellen győzött a rutin, így most helyezetlenül zárt.

Gyáni János edző a következőképpen értékelt: – Valamennyi tanítványommal elégedett vagyok, végig jól versenyeztek. Sóczó Rebeka visszatérése sikeres volt. Annak kifejezetten örülök, hogy Rebeka egy ilyen komoly sérülés után úgy tért vissza mintha semmi sem történt volna, remek dzsúdósnak tartom. Özbas Yasin is remek napot zárt, igaz nem sikerült érmet hoznia, de színvonalas versenyzést folytatott.

A nagy létszám miatt így is öt küzdelme volt rangos versenyzőkkel, és egyszerűen elfáradt a nap végére, de kihozta magából a maximumot. Szentandrászki Gréta, és a két Bence ifiként szépen teljesített a rutinosabbak mezőnyében, számukra felmérést jelentett a verseny, hogy még a saját korosztályos bajnokságuk előtt kijavítsuk az esetleges hibákat.

Eközben az egyesület versenyzője, Szabó Karolina kettős állampolgárként a román országos bajnokságon vett részt. A súlycsoport váltás nem okozott neki gondot, a tőle megszokott határozott stílussal okozott meglepetést új ellenfeleinek, uralta a -52 kg-os mezőnyt, és lett Románia országos bajnoka az U16-os korosztályban.

A hétvégén kezdődik Budapesten, a dzsúdó-világbajnokság, amelyen a Békés Megyei Kano Judo SE versenyzője, Özbas Szofi is tatamira áll -63 kg-ban. A koronavírus járvány Szofit is akadályozta, de mindent megtett a megfelelő felkészülés érdekében, hogy szereplésével bebiztosítsa kvótáját a tokiói olimpiai játékokra, és méltóan képviselje a világbajnokságon Magyarországot és egyesületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában