harcművészet

2021.06.08. 10:40

Sikeres szakmai napot zártak a harcművészek

Egy harcművészeti ággal megismerkedni mindig izgalmas dolog, még azok számára is, akik ezt a sportot gyakorolják. A békéscsabai József Attila lakótelepi TSE All-Style Karate–kick-box Szakosztályának keretében működő seibukan-goshinkai karate csoporttól nem áll messze a más irányzatokkal történő ismerkedés. Rendeztek sótókankarate-szemináriumokat, részt vesznek külföldi rendezvényeken is, önvédelem, dzsiudzsicu karate és más rendezvényeken. A mostani találkozás azért rendhagyó volt. Zárt volt, csak a csoport szűk körét érinthette a járványügyi szabályok miatt.

V. L.

Két egymástól nagyon távol álló stílust gyakorolhattak a résztvevők, a versenycentrikus kick-boxot és az aikidót, amiben nem rendeznek versenyeket. Az sem általános, hogy egy szemináriumot egy hölgy tartson.Az aikidó és a battodo (japán kardtechnika) gyakorlását ugyanis Pintérné Gazdag Anett VI. danos aikidómester (KI Művészetek Egyesülete Veresegyház) vezette, munkáját Petrovszki Péter segítette. Magyarország legmagasabb fokozatú női aikidósa jó hangulatú és tartalmas edzéseket tartott, ami lekötötte a zömében fiatalokból álló résztvevők figyelmét. A szemináriumon nemcsak technikákat gyakorolhattak a résztvevők, hanem igen gyakran szóba került az aikidó szellemisége is.

A kick-box edzéseket shihan Gregor László VIII. danos mester tartotta Zsilák Viktória 4. kyus és sempai Frisnyicz János 3. kyus karatésok segítségével. Rúgásoktatás, hibajavítás, majd a délutáni edzés keretében kéztechnika és a szabályrendszerekre jellemző kombinációk, illetve verseny-felkészítőgyakor­latok szerepeltek a programban. A kétszer két órás szakmai oktatáson leendő kick-box edzők is képezhették magukat, de alapvetően mindenki tanulhatott a másiktól, a mesterektől. Az, hogy egy képzés keretében két ennyire eltérő irányzatba kóstolhattak bele a résztvevők, nem hátrányos, hiszen nem tette unalmassá a gyakorlást. Az ilyen fajta rendezés gyakran jellemezte a Nippon Seibukan Akadémia oktatási gyakorlatát Japánban is. A jól szervezett békéscsabai szeminárium rövid értékeléssel és az emléklapok átadásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában