Motokrossz

2021.03.06. 16:41

Nagyobb motorra ül át a juniorok ob ezüstérmese

Utolsó évét töltötte a juniorok között a 15 éves Béres Szabolcs. A békéscsabai motokrosszos a 85 köbcentis kategóriában húzta a gázkart 2020-ban, és egy defekt akadályozta meg abban, hogy országos bajnoknak vallhassa magát.

Gajdács Pál

Béres Szabolcs fiatal kora ellenére a sok esztendőre visszatekintő pályafutása során végzett már a második (65 kcm-ek között) és a harmadik helyen (50 kcm) is a magyar bajnokságban, de végső győztes még nem volt, ezért is fáj még neki és édesapjának is, hogy egy defekt miatt ugrott a bajnoki cím, s lett második.

Béres Szabolcs az egyik tavalyi hazai versenyen

– Az utolsó évét taposta a juniorkorosztályban, és bár szerettünk volna külföldön is motorozni, a pandémia miatt ez a célunk meghiúsult – kezdte Szabolcs édesapja, Béres György. – Így csak a bajnokságra kellett koncentrálnunk, ahol élete egyik legjobb formáját futotta. A legtöbb versenyen ő motorozta a legjobb köridőket, és azonnal megtanulta a számára új pályák nyomvonalát, miközben a riválisok többségének napok álltak ugyanerre a rendelkezésükre. A Bugyin megrendezett versenyen például jobb időt ment, mint a 125 köbcentisek legjobbja. Nagyon jó esélye volt a bajnoki trófea megszerzésére, ám a bajnokságról döntő versenyen egy ugratás után lecsúszott a dombról, és a visszakapaszkodás során egy kavics vagy más kihasította a motor gumiját.

Béres György szerint az igaz, hogy fia a kategóriájában már a rutinosak közé tartozott, ám a nála kisebb termetű fiúk könnyebben „mozogtak” a kétkerekűikkel.

Idén új tervekkel, új motorral vágnak neki a bajnoki sorozatnak, Szabolcs egy 150 köbcentis KTM-re ül át, és 15 évesen immáron a felnőttek között az MX II kategóriában kezdi meg a pontgyűjtést.

– A célunk az, hogy minél több pontot szerezzünk, és emellett bekerüljünk egy csapathoz. Ha mód lesz rá, külföldi versenyeken is el akarunk indulni – tette hozzá az édesapa­.

Béres Szabolcs egyébként korábban már a határon túl is megmutatta, hogy mire képes, három évvel ezelőtt a csehországi Európa-bajnokságon, ahol tényleg a korosztály legjobbjai vonultak fel, a középmezőnyben, a 23. helyen motorozott a célba, úgy, hogy kéztöréséből felgyógyulva nem sokkal korábban szedték le róla a gipszet. Emellett a Zóna Eb-n a dobogó közelében végzett.

Már ismert az idei versenynaptár, és ha nézők nélkül is, de március közepétől megkezdődnek a küzdelmek a hazai bajnokságban, amire már Szabolcs is szorgalmasan gyakorol­.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában