Diáksport

2021.02.06. 10:23

Indul a Diákolimpia GameTime2 Bajival

Az iskoláskorú gyerekek aktivizálására újra elindítja online játékát a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ). A nyolc sportágban, egyenként tizenkét kihívással induló Diákolimpia GameTime2 a felfüggesztett diáksportversenyeket, közte a diákolimpiát igyekszik pótolni a részt vevő sportolók és pedagógusok számára.

Verasztó Lajos

Balról a világbajnoki bronzérmes, pályafutását Békéscsabán kezdő gátfutó, Baji Balázs és Balogh Gábor, az MDSZ elnöke

A kihívásokat ezúttal is kiváló élsportolók mutatják be, többek között Dzsudzsák Balázs, Hanga Ádám, a békéscsabai származású világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs, Ligetvári Patrik, Kovacsics Anikó, Lu­kács Viktória és az MDSZ elnöke, Balogh Gábor is. A projekt az Emmi Sportért Felelős Államtitkársága támogatásában valósul meg.

A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt sajnos az ősszel induló Diákolimpia® versenysorozatot – a tavalyi szezonhoz hasonlóan ismét – kénytelen volt felfüggeszteni az MDSZ, így több mint százezer diák és pedagógus tétlenül várja az edzések, valamint a versenyek újraindulását. 2020 tavaszán ebben a helyzetben sikerrel zajlott le a Diákolimpia® első online játéka, amelyre mintegy 1100 diák több mint 7000 videót küldött be, teljesítve ezzel a nyolc sportágban közzétett kihívásokat. A pozitív tapasztalatokra építve döntött úgy az MDSZ, hogy a játék újraindításával a lehetőségekhez mérten igyekszik kárpótolni a sportoló, versenyezni szerető diákokat.

A Diákolimpia GameTime2 kihívásai szintén nyolc sportágban – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz, torna, atlétika és multisport – került meghirdetésre. A játék ezúttal a Diákolimpia® versenyrendszeréhez igazodik, vagyis három-három körzeti, megyei és országos gyakorlófeladatot, illetve minden szinthez kapcsolódóan egy-egy összetettebb feladatot tartalmazó döntőt kell teljesíteni a diákoknak, és a teljesítésekről szóló videókat fel kell tölteni a program weboldalára (www.gametime.diakolimpia.hu).

Balról a világbajnoki bronzérmes, pályafutását Békéscsabán kezdő gátfutó, Baji Balázs és Balogh Gábor, az MDSZ elnöke

A leglelkesebb részt vevő diákok, a legtöbb tanulót bevonó pedagógusok ezúttal pontokat gyűjthetnek, amelyeket sportszerekre, sportruházatra és elektronikai eszközökre válthatnak be. A kihívások a diákolimpia III–IV. korcsoportjának életkorához (10–14 év) igazodnak, így a játékban hivatalosan ez a korosztály tud részt venni, hiszen az ezekben a korcsoportokban induló tanulók rendszerint az összes diákolimpiai résztvevő mintegy felét teszik ki.

A programhoz ezúttal is örömmel csatlakoztak az érintett sportági szakszövetségek, valamint a sportágak legismertebb hazai képviselői: a futballgyakorlatokat Dzsudzsák Balázs, a kézilabda­kihívásokat – egyúttal a jövő évi hazai férfikézilabda-Európa-bajnoksá­got is népszerűsítve – Kovacsics Anikó, Lu­kács Viktória és Ligetvári Patrik, a kosárlabdachallenge-eket Hanga Ádám és Studer Ágnes, a röplabdát Sándor Renáta, a tornát Böczögő Dorina és Balázs Krisztián, az atlétikafeladatokat Baji Balázs és az MDSZ elnöke, az olimpiai ezüstérmes öttusázó, Balogh Gábor, az asztalitenisz-kihívásokat Majoros Bence mutatja be, a multisportkihívások közzétételére pedig ezúttal is Dombi Rudolf kajakozó olimpiai bajnok vállalkozott. Az élsportolók mellett ezúttal a GameTime tavalyi sportági nyertesei is lehetőséget kaptak, hogy egy-egy kihívást bemutassanak.

A programot az MDSZ saját közösségi médiacsatornáin népszerűsíti: a diákolimpia Facebookon, az MDSZ YouTube-csatornáján és a fiataloknak szóló DO60 Instagram-, illetve Tiktok-csatornákon. A kampány a freestyle BMX-versenyző és Exatlonból ismert Kempf Zozo kihívásával indult.

– Minden sportolni, versenyezni szerető gyerek és tanár nehezen viseli a lassan egy éve tartó nehéz helyzetet, amelyre lehetőségeinkhez mérten igyekszünk reagálni mi is – nyilatkozta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. – A tavalyi jó példa alapján bízunk benne, hogy az izgalmas feladatok, a challenge-ekre invitáló példaképek és az értékes jutalmak megmozgatják a gyerekeket, valamint tanáraikat is, és rengeteg ügyes résztvevőt tudunk majd díjazni a játék végén!

A korai videófeltöltésért három értékes nyeremény: egy JBL hangszóró, egy elektromos roller és egy iPad 8 kerül kisorsolásra, a sportágak legügyesebb versenyzői többek között válogatott felszereléseket, fülhallgatókat, rollereket nyerhetnek, a sikeresen toborzó pedagógusok pedig okosórákat, sportszereket, sportruházatot szerezhetnek a gyűjtött pontokért. A részletes program a részvételi szabályzattal együtt a gametime.diakolimpia.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában