Márton Anita

2021.01.20. 11:00

Hamarosan megszületik a világbajnok kislánya

Alig több mint három hete van még hátra, kislánya, Luca születéséig Márton Anitának, aki köszöni szépen, jól van.

Gajdács Pál

Hívásunk idején éppen orvosi vizsgálaton volt, ezért csak néhány órával később értük el.

– Minden rendben van, most már csak a CTG-vizsgálat, vagyis a magzati szívhang-monitorozás van hátra. Február 11-re vagyok kiírva, de tulajdonképpen most már bármikor jöhet a baba

– mondta a magyar atlétika első világbajnoka, aki azért nem titkolta, hogy így a vége felé már egyre nehezebb.

– Nehezebb a mozgás, a közlekedés, de azért most sem ülök a négy fal között, ugyanúgy lejárok mozogni. Azt csinálom, ami jólesik, karerősítés, fitneszgumis gyakorlatok, olyanok, ami nem okoz fájdalmat. A héten még fekvenyomást is végeztem, de csak kis súllyal – avatott bele a mindennapjaiba a Kopp Békéscsabai AC 31 éves olimpiai bronzérmes súlylökője.

Anita és férje, Zsolt is nagyon várja már a kis Lucát

A születendő kislányt Lucának hívják majd, amit több név közül választott ki férjével, Zsolttal.

– A Luca tetszett már azelőtt is, de végül több név közül választottuk ki. Amikor elkezdtük nézegetni a neveket, szóba került a Zsófi, a Veronika, az Anna és a Panka is, de végül megmaradtunk a Lucánál. A rokonságban, baráti körben nem ismerünk Lucát, Zsoltinak az egyik kolléganőjét hívták így. Rövid, de hagyományos név, illett a Tajti vezetéknevéhez. Egyébként nem szerettünk volna két keresztnevet adni.

Anita elmondta, hogy egyáltalán nem esett ki a sportkörforgásból. Ahogy említette, lejár az edzésekre, s amikor edzője, Eperjesi László éppen táborban volt a tanítványaival, a maradóknak maga tartotta meg a foglalkozást.

– A többi sporttársammal is tartom a kapcsolatot, így azzal a chilei lánnyal is, akivel tizenhat éves korom óta együtt versenyzek. Ő is éppen babát vár, így még e témakörben is megtudjuk egymással osztani a tapasztalatainkat. Az is eszembe jutott a minap, hogy itthon január 24-én rendezik az első idei fedett pályás versenyt. Én is izgulok, hogy a többiek vajon milyen eredményeket fognak majd elérni. Persze, kicsit furcsa, hogy most ez az időszak kimarad, de természetesen nem bánom. Annak örülök, hogy egyáltalán ilyen sokáig és sokat mozoghattam a várandóságom idején – jegyezte meg Márton Anita.

Anita már korábban jelezte, hogy visszatér a sport világába és felkészül a 2021. július 23. és augusztus 8. közé elhalasztott tokiói nyári olimpiára. A 18,50 méteres kvalifikációs szintet már korábban teljesítette, így a kijutás miatt nincs izgulnivalója. A nagy kérdés, hogy a szülés után mikor kezdheti újra a munkát.

– Sok mindentől függ. Lesz-e császározás, vagy hagyomány szülés vár rám – gondolkozott el Anita. – A kisbaba megszületése után hat hetet kell várni az orvosi ellenőrzésre. Ha mindent rendben találnak, akkor a törzsizmok megerősítésével kell kezdenem. Egyébként azt tapasztalom, hogy a törzsizmok nem gyengültek le annyira. Biztos vagyok abban, hogy érezni ­fogom majd, hogy mikor és mit tudok megcsinálni, de mindenre nagyon oda kell figyelni. Laci bácsival már korábban is úgy számoltuk, hogy áprilistól lehet megkezdeni az érdemi, minőségi munkát.

A sportoló semmit nem bízott a véletlenre, hiszen otthon is felszerelte magát eszközökkel, futópaddal és ellipszisgéppel, vagyis a gyermek mellett már otthon is el tudja kezdeni a mozgást.

Most azonban Tokió és lassan mindenfajta sporttevékenység háttérbe szorul, hiszen hamarosan érkezik Luca, akit a pénteki orvosi vizsgálaton 3400 gramm súlyúnak látott az orvos.

– Akár még négy kilogramm körüli is lehet, de azon senki nem csodálkozna, ha nagy baba lenne, hiszen a férjem is magas és magam sem vagyok kicsi…

Utoljára júniusban versenyzett

Márton Anita utoljára 2020. június 26-án lépett dobókörbe Békéscsabán. Akkor kisebb húzódást szenvedett, és ezután már minden későbbi versenyt mellőzött, hiszen már ekkor tudták, hogy jön a baba. Kihagyta az országos bajnokságot és a Szuper-liga-döntőt is, így 15 év után először nem Márton Anita nyerte meg az országos bajnokságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában