testépítés

2020.12.08. 09:10

Profi kártyát kapott a gyulai Plumbás Ádám

Az egyik legrangosabb testépítő-szövetség, az IFBB kö­zelmúltbeli lengyelországi versenyén a szervezet profi kártyáját érdemelte ki a gyulai kötődésű Plumbás Ádám.

Papp Gábor

Plumbás Ádám óriási sikert ért el a sportágban /Fotó: BMH/

A fiatalember előtt ezzel a sikerrel számos új lehetőség nyílhat meg, hosszabb távon akár a nagy álmot, a Mr. Olympia versenyt is megcélozhatja.

– Tizenhét éves voltam, amikor elkezdtem testépítéssel foglalkozni Gyulán, először otthon, illetve két helyi fitneszcentrumban edzettem – árulta el hírportálunknak a tehetség. Ádám ezt követően 23 évesen felköltözött Budapestre, ahol természetesen folytatta a kőkemény tréningeket. Eleinte civil területen dolgozott, majd gyakorlatilag hivatásává vált a sportág, hiszen amellett, hogy versenyző, edzőként is tevékenykedik.

Kérdésünkre elmondta, ­heti hat-hét súlyzós, illetve két-­három kardiovaszkuláris edzést végez, ami így kilenc-tíz tréninget jelent egy héten. A testépítők számára a pontosan, jól összeállított étrend, ­illetve annak betartása kulcsfontosságú és megkerülhetetlen. A csirke és a hal alapvető szerepet kap az étkezésekben, ahogy az alacsony zsírtartalmú marhahús, a rengeteg zöldség, a rizs, a zabpehely, az édesburgonya, illetve a tojás szintén elengedhetetlen.

Plumbás Ádám óriási sikert ért el a sportágban /Fotó: BMH/

– Az előírt, megszabott életmódot az év minden napján be kell tartani, egy percre sem szabad kiengedni, lazítani. Az étkezés pedig alapvetően határozza meg az eredményeket – tette hozzá Plumbás Ádám. Felvetésünkre elárulta, nagyon sok a jó versenyző, és ahhoz, hogy valaki tovább lépjen, nagyon szigorú mentalitás szükséges, hiszen gyakran apróságokon, nüanszokon múlnak a különbségek.

– Mint szerintem valamennyi élsportban, nálunk is kitartásra, akaratra és alázatra van szükség, minden követ meg kell mozgatni – hangsúlyozta.

A több mint egy évtizede versenyző Plumbás Ádám számára a közelmúltban kivívott profi kártya azt jelenti, hogy még rangosabb versenyeken való részvétel lehetősége nyílik meg előtte, hosszabb távon a nagy álom, a sportág csúcseseménye, a Mr. Olympia verseny is összejöhet. Ehhez rangos nemzetközi versenyt kell nyerni, természetesen nagyon erős mezőnyben.

A járványhelyzet Ádámékat is sújtja, edzői munkája szünetel, különleges szövetségi engedéllyel azonban néhány helyen, komoly óvintézkedések mellett, tréningezhet. A jövő év a felkészülésről szól majd, hiszen a sportág egyik sajátossága, hogy gyakran egy-egy versenyt hosszabb kihagyás és edzéssorozat előz meg. A gyulai tehetség így 2022-ben méreti majd meg magát, ami már kvalifikációs kihívás is lesz a résztvevők számára a Mr. Olympia versenyre. A sportág csúcseseményére egyébként eddig két ­magyar testépítőnek sikerül kijutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában