atlétika

2020.11.11. 14:27

Videót készít a futó

Újra itthon készül Novák Natália, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club középtávfutója, aki jelenleg San Franciscóban, az Academy of Art Universityn folytatja tanulmányait.

Gajdács Pál

A kép a regionális mezeifutó-bajnokságon készült. Novák Natália elöl, a jobb oldalon mosolyog

A 22 éves atléta Riverside-ban, a California Baptist University (CBU) egyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, ahol filmkészítést tanult. A harmadik évét viszont már San Franciscóban folytatta, az Academy of Art University nevű egyetemen, ahol kommunikáció és média szakra jár. A tanulmányait nem szakította meg, fél évig Magyarországról, online folytatja tovább.

– Rájöttem, hogy utóbbi szak sokkal inkább nekem való – indokolta az akkori váltást Novák Natália. – Bár a filmkészítés technikai oldala, a vágás, a videózás tetszett, az nem, hogy hollyvoodi stílusú filmeket tanultunk készíteni. Inkább a dokumentumfilmek, a videóklippek érdekelnek, illetve olyan rövidfilmek, amelyek valódi emberekről, valódi történetekről szólnak. A másik iskola programja viszont nagyon tetszett. Videókészítést itt is tanulunk – ez is érdekel a legjobban –, és azt is, hogy miként kell podcastet, telefonos alkalmazást készíteni, weboldalt szerkeszteni, de tanulunk hírolvasást, időjárás-jelentést is. Utóbbi kettő nem az én világom, de jó élményként marad meg.

A kép a regionális mezeifutó-bajnokságon készült. Novák Natália elöl, a jobb oldalon mosolyog

A diploma megszerzése után elsősorban Amerikában szeretne munkát találni, ahol a külföldi diplomásoknak egy évig van lehetőségük állást keresni, s ekkor kaphatna Natália is munkavállalói vízumot. Ha nem, haza kell jönnie.

Az itthon futóként korosztályos válogatottságig eljutó Novák Natália kint sem hagyta abba a sportolást. Nem is tehette, hiszen sportösztöndíjjal került ki az Egyesült Államokba.

– Az első időszakban nagy volt a váltás, más volt a felkészítés módja, amelyre nem regáltam túl jól, az első két évben nem fejlődtem sokat – emlékezett a futó. – San Franciscóban már hasonló volt az edzésmunka, mint amilyenhez itthon voltam szokva. El is értem egy jó eredményt a fedett pályás szezonban, az egyetemi bajnokságra kvalifikáló versenyen, ami egy utolsó esély volt a továbbjutásra. Bostonban egy mérföldet futottam, 4:48-as idővel, ami egyetemi rekordot jelentett. Továbbjutottam a profik mögötti szintet képviselő division kettőbe. A döntőre még elutaztunk, de a koronavírus-járvány miatt az előtte való napon törölték a versenyt.

A békéscsabai sportoló-egyetemista sokféle szakemberrel, sokféle stílussal találkozott az Egyesült Államokban.

– Az egyetemeken egy fő edző és két asszisztensedző foglalkozik a sportolókkal – mondta. – A CBU-n csak futóedzőink voltak. Az első évben még jobban foglalkoztak velünk, a következőben már nem annyira, inkább csak tömegedzéseket végeztünk. San Franciscóban ugyanakkor a hosszútávfutók mellett vannak sprinterek és ugrók is a csapatban, szakáganként külön edzők irányítják az edzéseket. A mostani egyetemen egy kisebb csapatban vagyok, és egy edző egyénileg is több időt tud fordítani egy-egy versenyzőre.

Natália a bostoni viadal óta nem versenyzett, egészen az október végi hazai mezei futó országos bajnokságig.

– Mit mondjak, nagyon vártam már ezt a versenyt – mosolyodott el a maszkja mögött Natália, aki az U23-as korosztályban negyedik, a felnőttek között tizedik lett. – Volt is egy kis izgalom bennem, hiszen a hazaérkezésem után kezdtem el először egyénileg futni, edzésterv és csapattársak nélkül, majd a klubnál Tóth Sanyi bácsi azonnal bedobott a mély vízbe, és máris elkezdtem jobban futni. Azért nem vártam magamtól nagy eredményt, inkább csak látni akartam, hogy hol tartok. Versenyszerűen az egyetem után már nem hiszem, hogy fogok futni, de a sport mindenképpen az életem része marad. Azt még nem tartom kizártnak, hogy utcai versenyekre felkészülök, esetleg kipróbálom valamelyik maratont.

Kint is elismerték a tudását

Az 1998-ban született sportoló a San Franciscó-i Academy of Arts University ösztöndíjas hallgatójaként részesült az U. S. Track&Field and Cross Country Coaches Association-szervezet (USTFCCCA), vagyis az Amerikai Atlétikai Terepfutó Edzők Szövetsége elismerésében, amit a National Collegiate Athletic Association (NCAA), a Nemzeti Kollégiumi Atlétikai Szövetség azon sportolói kaphatnak meg, akiknek tanulmányi átlaga a 4-es skálán legalább 3,25 (Novák átlaga 3,75), és a regionális bajnokságot eredményeik alapján a felső harminc százalékban zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában