kajak-kenu

2020.11.18. 15:54

Valamit nagyon tudnak a KSI-Gyomaendrőd kajak-kenusai

A 16 fős versenyzői csoportból tízen jutottak el a dobogó tetejére valamely korosztály országos bajnokságán idén a KSI-Gyomaendrőd kajak-kenusai közül, és kilencen tagjai a korosztályos válogatott kereteknek.

G. P.

A koronavírus-járvány a kajak-kenusok életét is alaposan felforgatta idén, hiszen a jelentős nemzetközi versenyek, az Olimpiai Reménységek Versenye kivételével, elmaradtak, ám legalább – ha csúsztatva is – az országos bajnokságokat megrendezték.

A KSI kötelékéhez tartozó, ám a megszokott környezetben edző gyomaendrődi kajakosok türelmesnek bizonyultak, és a tavaszi karanténidőszak után a nyáron újult erővel már a megszokott módon készültek fel a hazai versenyekre.

– Július helyett ezúttal augusztusban vonultunk edzőtáborba, de a gyerekek tudtak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, nagyon elszántak és lelkesek voltak – dicsérte tanítványait Kovács Gábor edző, aki a 13 évesnél idősebb gyerekek edzéseit felügyeli. Felesége, Kovácsné Kozma Diána a kisebbeket tanítja, akinek a fiatal Nemes Ágota segített be.

A gyomaendrődi csoport 2013-ban csatlakozott a KSI-hez, a legjobbjaik közül a már a 2024-es olimpiai részvételre esélyes tehetségeket tömörítő Párizs-kerethez tartozó, utolsó éves ifjúsági Fodor Bence éppen ebben az időszakban ismerkedett meg a sportággal.

– Annak idején a KSI keresett meg bennünket, és az egyedüli feltételük az volt, hogy legyen egy legalább harmincfős létszám. Hasonló együttműködésre nem is tudok példát mondani az országban. Más elvárást nem támasztottak velünk szemben. Tulajdonképpen szabad kezet kaptunk, az edzéstervet úgy készítem el, ahogy én jónak látom, és az edzésekre sem kell felutaznunk. Felmehetnénk, de Gyomaendrődön ideális helyszínen, a vízitelepünkön dolgozhatunk. A KSI által rendezett Hídépítő Kupán azonban illő ott lennünk. Minden évben egy bizonyos összeggel támogatják az edzőtáborunkat. Amikor a nulláról elkezdtük, az eszközöket ők biztosították. Nekem minden évben le kell adnom egy éves jelentést, amelyben szerepel az eszközigény is, amit természetesen biztosítanak számunkra.

Az idei évre nem panaszkodhatnak, az egyesületi versenyt a 155 érmet (ebből 65 aranyat) szerző KSI nyerte, amelyből a gyomaendrődi fiatalok is alaposan kivették a részüket.

A mindössze 3-4 éve kajakozó serdülőkorú Mertz Attila ötszörös bajnoknak vallhatja magát. Négyszer nyert ob-t Gellai Gergő, háromszor Konyecsni Milán és Oláh Zsombor, egyszer Fodor Bence, Fodor Napsugár, Berta Bence, Gyetvai Máté, Kun Vilmos és Szabó Barna.

Kovács Gábor edző az ötszörös bajnok Mertz Attilával /Fotó: KSI/

– Elégedettek velünk, és az év végi összejövetelünkön kiemelték, hogy a gyomaendrődiek szépen teljesítettek. Valóban, nagyon sikeres éven vagyunk túl, focinyelven szólva most sok labda a kapufáról befelé pattant. Amit elterveztünk, az meg is valósult. Azt sajnálom, hogy elmaradt a világbajnokság, mert az idén sokat fejlődő Fodor Bence nagy valószínűséggel induló lett volna – jegyezte meg Kovács Gábor, aki arra a kérdésre nem nagyon találja a választ, hogy mi is a siker titka? – Nem tudjuk. Magammal roppant kritikus vagyok, de mások mondják, hogy valamit tudunk. Arra figyelek, hogy nem ész nélkül kell edzeni. A gyerekek hozzáállását kiemelném, de persze olyan irányba kell őket terelni, hogy akarjanak.

Kovács elmondta, hogy hét esztendő alatt hatvanhárom országos bajnoki címet szereztek és huszonötnél is több gyerek fordult meg a korosztályos válogatottakban. Az edző munkáját értékelik a korosztályos válogatottnál, hosszú évek óta számítanak rá a serdülők felkészítésénél.

A jövőt nehéz tervezni, a már kész edzésprogramot például máris átírta a súlyosbodó járványhelyzet.

– Most kezdtük volna a mindig fontos úszóedzéseket, ám azok elmaradnak. Futás lesz helyette, de azt nem nagyon szeretik. Reméljük, hogy tavaszra rendeződik a helyzet, és akkor a válogatottjaink is részt tudnak majd venni a központi edzőtáborokban. Az jó, hogy a gyerekek többsége a holtág mellett lakik, így ha szükséges, át tudnak állni az egyéni edzésekre.

Büszkeségeik

Fodor Bence az utánpótlás, Fodor Napsugár és Sági Alíz az ifjúsági, Mertz Attila, Gellai Gergő, Oláh Zsombor a serdülő, Konyecsni Milán, Szabó Barna és Kun Vilmos a kölyök válogatott keret tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában