Új rendszer

2020.07.20. 09:39

Nem tudják megrendezni a megye egyes labdarúgó-bajnokságot

A megyei labdarúgásban július 3-án járt le a 2020-2021-es bajnokságok nevezési határideje. Az összegzést követően vált nyilvánvalóvá, hogy a csekély érdeklődés miatt a megyei I. osztályú pontvadászatot nem lehetne megrendezni, ezért az Magyar Labdarúgó Szövetség területi igazgatóságán újszerű, kvalifikációs rendszert alakítottak ki a következő évre.

Gajdács Pál

A lebonyolítás lényege, hogy az első két osztály csapatait összevonva, továbbá két B-csoportos részvételre jogosult együttest bevonva, 24 alakulat kezdi meg az idényt. A mezőnyt A-, B- és C-jelű nyolcasokba osztották, az előző évi zárótabellán elfoglalt helyezésük sorrendje alapján. Az őszi idény során minden csoporton belül oda-vissza alapon mérkőznek meg a csapatok (14 mérkőzés), azt követően az első négy folytathatja az I. osztályban, a hátsó négy pedig a megye II/A-ban. Az azonos csoportból érkezők az egymással lejátszott mérkőzések eredményeit magukkal viszik, és csak a másik két divízióból érkezőkkel csatáznak a folytatásban, ugyancsak oda-vissza alapon.

A mezőnyt az előző évi 7 megyei I. osztályú, 15 megyei II/A-s, valamint két megyei II/B-s alkotja. Mivel a Gádoros és a Mezőmegyer a B osztályban kíván indulni, ezért az utóbbi két hely a Gyomaendrődnek és feltöltéssel a Szabadkígyósnak jutott.

Archív felvétel /Fotó: Bohus Krisztián/

Már a megyei II/B jelű csoportját érintő változás, hogy a Magyarbánhegyes nem indít csapatot ősztől, a Bucsa pedig a megyei III. osztályba kérte a besorolását. Itt a feljebb lépő Gyomaendrőd helyébe a Gádoros kerül vissza, míg az említett két gárdát a Végegyháza és a Méhkerék pótolja, a Füzesgyarmati SK II. ugyanis nem élt az előrelépés lehetőségével. Ebben az osztályban és a negyedik vonalnak számító megye háromban is 16 gárda kapott helyet, amely hagyományos módon, kétszer 15 fordulós lebonyolítással dönti el a helyezések sorrendjét.

Ez a rendszer a tervek szerint csak erre az évre lesz érvényes, a 2021-2022-es évtől 14-es csoportokkal tervez az MLSZ igazgatósága, ennek alapján alakította ki a kiesés-feljutás rendszerét is. A megyei I-ből egy búcsúzó lehet és 3 feljutó, a megyei II/A-ba 5 gárda léphet és egy esik ki onnan, a megyei II/B és a megyei III között pedig 6 gárda mozog majd, 2 le-, 4 felfelé.

A 2020-2021-es bajnoki év csoportbeosztásai

Békés megyei kvalifikációs bajnokság, 3 csoport, 24 csapat.

A-csoport: Békéscsaba 1912 Előre II. (1.), Orosházi MTK-ULE 1913 (6.), Jamina SE (7.), Dobozi SE (12.), Békéscsabai MÁV SE (13.), Kunágotai TE (18.), Tótkomlósi TC (19), Szabadkígyósi SZSC (24.).

B-csoport: Szarvasi FC (2.), Nagyszénás SE (5.), Mezőhegyesi SE (8.), Mezőkovácsházi TE (11.), Csanádapácai EFC (14.), Okány KSK (17.), Békésszentandrási HMSE (20.), Gyomaendrődi FC (23.).

C-csoport: Szeghalmi FC (3.), Gyulai TFC (4.), Dévaványai SE (9.), Sarkadi KLE (10.), Csabacsűdi GYLSE (15.), Mezőberényi LE (16.), Vésztői SE (21.), Kétegyházi SE (22.).

A megye II/B csoport (16 csapat): Gádorosi LSE, OMTK-Rákóczi, Mezőmegyer SE, Újkígyós FC, Csorvási SK, Békési FC, Battonyai TK, Kamuti SK, Medgyesbodzás-Gábortelepi SE, Kevermes SE, Lőkösháza KSK, Köröstarcsai KSK, Kaszaper FC, Kardos KSK, Végegyházi SE, Méhkeréki SE.

A megye III. osztály (16 csapat): Bucsa SE, Füzesgyarmati SK II., Eleki USE, Nagybánhegyesi RSE, Békéssámsoni SK, Zsadányi KSE, Gerlai SE, Kötegyáni FC, Telekgerendási SC, Pusztaföldvári SE, Csabai AK, Kondorosi TE, Körösladány MSK II., Medgyesegyháza SE, Mezőmegyer SE II., Sarkadkeresztúri SE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában