Labdarúgás

2020.05.31. 11:29

Amatőrré válhat az osztály

A megyei labdarúgás visszatérő problémáját jelenti az I. osztályú bajnokság létszámcsökkenése. Az idei „csonka év” 8 csapattal zajlott, de a Körösladány NB III.-as szerepvállalásával ősztől olyan szintre fogyna a mezőny, amely karikaturisztikussá tehetné az egész sorozatot. Az MLSZ megyei igazgatósága igyekezett megállítani a negatív tendenciát, de a potenciális csapatok nem voltak partnerek ebben. Most a járványügyi helyzetet kihasználva újabb, átfogóbb kísérletet indítottak, ami meghozhatja a várt eredményt. Klubvezetőket kérdeztünk terveikről és álláspontjukról a bővítést illetően.

Gajdács Pál

A sötét mezes Békéscsabai MÁV-nál egyeztetni kell a játékosokkal a jövőről /Archív fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Balogh Lajos, a Mezőberényi LE társelnöke: – Nem hiszem, hogy vállalni tudnánk a megye egyes szereplést. A magasabb osztályhoz jobb edzésmunka kellene, ami jelentősen megnövelné a költségeinket. Mivel a jelenlegi állománnyal nem tudnánk felvenni a versenyt, igazolnunk kellene néhány meghatározó játékost, emiatt felborulna a helyi emberekre épülő koncepciónk. Amennyiben hivatalos felkérés érkezne, természetesen összehívnánk egy elnökségi és egy játékosértekezletet, ahol átbeszélnénk a lehetőségeinket erre vonatkozólag.

Braun Attila, a Békéscsabai MÁV SE szakmai vezetője: – Mindenféleképpen elgondolkodnánk róla, de nem tudjuk pontosan, hogy milyen feltételeket támaszt az indulással kapcsolatban, és esetlegesen milyen könnyítéseket hagyna jóvá a szövetség. Esetünkben gondot jelent, hogy nem minden utánpótlás-korosztály adott. Természetesen a megfelelő létszám is dominál a döntésben, hiszen szimpatikus vesztesként nem szeretnénk bemenni egy „mészárszékre”. Nyilván házon belül a játékosokkal is egyeztetnünk kellene, hogy ők mennyire vevők az osztályváltást megkövetelő többletmunkára.

A sötét mezes Békéscsabai MÁV-nál egyeztetni kell a játékosokkal a jövőről /Archív fotó: Imre György/

Gazsó Péter, a Csabacsűdi GYLSE elnöke: – A hétfői nap folyamán volt egy megbeszélésünk, melyen átbeszéltük az egyesület helyzetét, lehetőségeit. Egyhangú elnökségi döntés született arról, hogy ősztől nem kívánunk a megyei I. osztályban szerepelni. A keretünk, amennyiben sikerül az erősítésekre vonatkozó terveinket realizálni, talán a tizennégy csapatos rendszerben felvenné, felvehetné a versenyt, de a támogatói hátterünk nem. Emellett a település demográfiai adatai sem kedvezőek, a helyi utánpótláskorú labdarúgók is Szarvason pallérozódnak, az ő fejlődésüket szem előtt tartva. Tudnunk kell, hol a helye az egyesületünknek a megyei labdarúgásban. A költségvetésünk stabilnak mondható, de mi a helyi önkormányzattól a létesítmény fenntartásán kívül más állandó, anyagi jellegű juttatást nem kapunk, emellett a településen érdekelt vállalkozók gazdasági ereje és támogatási hajlandósága is szerénynek mondható a mostani megye I. osztály szintjéhez. Nem kívánunk belemenni különböző versenyhelyzetekbe a játékosok fizetését illetően, nálunk továbbra sincsenek fizetett labdarúgók, a mi elképzelésünk a fenntartható településszintű labdarúgás biztosítása. Sajnos történelmi előzményeink is vannak a lehetőségek nem megfelelő ismeretével kapcsolatban, így a következő bajnokságot ismét a megye II. osztály A csoportjában kívánjuk megkezdeni. Az más kérdés, ha pályán elérjük a feljutás lehetőségét, akkor az elnökség mérlegelni fogja a hogyan továbbot, de addig még sok víz lefolyik a Körösökön.

Pléli Zsolt, a Mezőkovácsházi TE elnöke: – Az elmúlt év tapasztalatai alapján nehezen kivitelezhető, hiszen a licenckérelem által támasztott feltételek közül több is hiányzik. Nincs B licences edzőnk, a korosztályos csapataink lyukasak, és a magasabb szinthez több edzésre is szükség lenne, viszont a mostani állomány erre munkahelyi elfoglaltságok miatt nem alkalmas. A végleges döntés meghozatalához látnunk kellene, hogy az MLSZ milyen könnyítéseket hoz, nyilván ennek ismeretében lehet átgondolni a szerepvállalás lehetőségét.

Ifj. Szabó Zoltán, a Szabadkígyósi SZSC játékos-edzője: – Gondolkodtunk azon, hogy melyik osztályban tudnánk indulni. Ha sikerülne kicsit megerősíteni a gárdát, természetesen vállalnánk a megye egyet, hiszen vesztenivalónk nincs, anyagilag sem kerülne többe. Amennyiben tizennégy csapat összejönne, akkor olyan potenciális riválisok is bekerülhetnének, akikkel reális esélyünk lenne játszani. Erről a játékosokkal már egyeztettünk, ők is hajlanak rá. Reményeink szerint ez a mostani helyzet jó tesz a megyei focinak, és visszatér majd az amatőr útra!

Szabó Zsolt, a Sarkadi Kinizsi elnöke: – Fantáziát látunk a részvételben, ugyanakkor az anyagi lehetőségek terén nagyok a különbségek a megye első két osztálya között. A játékosokkal és edzővel egyeztetve nem zárkózunk el a részvételtől, de ehhez látnunk kell azt is, hogy gazdaságilag milyen lehetőségeink lesznek. A vezetőség és a játékosok úgy állnak hozzá, hogy nem riadunk vissza a kihívástól, fontos szempont viszont, hogy maradéktalanul megvalósuljon a tervezett létszámbővítés. Ha ez sikerül és felkérést kapunk, mi nem leszünk a gátjai a folyamatnak…

Szántó János, a Mezőhegyesi SE szakosztályvezetője: – Amennyiben megfelelő létszám összejön, mi nem leszünk a gátjai a létszámbővítésnek. A játékosokat is úgy engedjük el a nyári pihenőre, hogy az alapozást már a magasabb osztályban kezdhetik. A legfőbb problémánkat, mint sok más hasonló nagyságú településen, a korosztályos csapatok kiállítása jelenti, itt várnánk a szövetségtől valamilyen könnyítő, áthidaló megoldást. Sajnos egyre kevesebb a gyerek, a fiatalok idő előtt elkerülnek, ráadásul nem is mind szeret focizni.

Szikora Pál, a Csanádapácai Előre FC edzője: – Sajnos mi több szempontból sem tudunk megfelelni a magasabb követelményeknek. Elsősorban gazdasági, másodsorban szakmai okai vannak. Ha a pluszforrásokat netán elő is tudnánk teremteni, akkor is problémát okozna, hogy sok játékosunk vidéken dolgozik és nem tud edzésekre járni, ami az I. osztályban elengedhetetlen lenne.

Tagai Attila, a Dévaványai SE szakosztályvezetője:

– Szitás László elnökkel megerősítve, jelen tudásunk szerint vállalni fogjuk a részvételt, hiszen azt prognosztizáljuk, hogy amatőrré válik a megyei I. osztály is, a létszámbővítés által pedig kiegyenlítettebbé válhat a mezőny. Nyilván ehhez szükséges az, hogy mások is vállalják, ne egymásra mutogassunk, és tizennégy csapat összejöjjön, akár szövetségi szankciók révén. Úgy véljük, hogy akár jó dolgok is kisülhetnek a mostani helyzetből, és a klubok ezt kihasználva elérik, hogy az amatőr focisták a közösségért tevékenykedjenek.

Doboz–Kunágota mérkőzés /Archív felvétel/
Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Tóth Sándor, a Dobozi SE volt elnöke: – Pillanatnyilag nem tudom megmondani, hogy hol indul a csapat, hiszen lemondtam az elnöki pozícióról. Úgy gondolom, hogy a megye egynek jelenleg nincs táptalaja Dobozon, de azt kívánom, bárcsak jönne valaki, aki ezt kivitelezhetné! Ehhez viszont komoly szemléletváltásra lenne szükség az öltözőn belül is.

Varju Richárd, az Okány KSK alelnöke: – Habár sporttörténelem lenne, ha Okány a megyei első osztályban indulhatna, de a jelenlegi elnökség igyekszik felelősen gazdálkodni és vezetni az egyesületet. Ebbe pedig nem fér bele a magasabb osztályban való indulás lehetősége. Sem sportszakmai szempontból, sem pedig gazdaságilag nem indokolható és vállalható számunkra a legmagasabb szint. Számos területen elmaradunk eddig is a megye egyben versenyző, illetve oda igyekvő csapatoktól, legyen az infrastruktúra, utánpótlás, költségvetés vagy éppen a keretünk minősége.

Vinkovics Attila, a Gyomaendrődi FC elnöke: – Látnánk fantáziát a megyei I. osztályú szerepvállalásban, hiszen a feltételek adottak, a saját nevelésű fiataljaink további fejlődésének is ez lenne a záloga. Amennyiben sikerülne alaposan felduzzasztani a mezőnyt, abban az esetben hajlanánk az indulás felé. Az viszont alapvetően szükséges, hogy több hasonló szintű csapat legyen, melyekkel szemben valós eséllyel vehetnénk fel a harcot. Sok múlhat persze az önkormányzati támogatáson is, jó lenne elérni, hogy változatlan maradhasson, de a település vezetése sincs könnyű helyzetben a kialakult vírushelyzet miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában