Utánpótlássport

2020.04.28. 19:12

Nem tartanak jelentősebb lemorzsolódástól a megyei klubvezetők

Különleges, korábban soha meg nem élt helyzetben próbálják azt tenni a sportolók, amit szeretnek: edzenek. A profikat, az ifiket és a serdülőket talán kevésbé kell külön is motiválni, ám kérdés, hogy a sportolást épphogy csak elkezdők kitartanak-e, vagy elveszítik a hitüket. Sokan attól tartanak, hogy közülük sokan lemor­zsolódhatnak, hátat fordítanak a sportnak. Sportvezetőket kérdeztünk, milyenek az eddigi tapasztalatok.

G. P.

Tóth Sándor, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezetője, vezetőedzője szerint valós a veszély, hogy akik még nem részesültek komolyabb sikerélményben, azok elmaradnak.

– A 9-12 éves korosztály, vagyis az előkészítő csoport számára kevesebb versenyt rendeznek, nekik a járványügyi helyzetben nem is adtunk ki külön feladatot. Edzőink, Benkő Balázs, Diószegi Dávid és Gregor László arról számoltak be, hogy nehéz követni a sorsukat, ám bizakodunk, hogy összességében 10–20 százaléknál nem lesz nagyobb a lemorzsolódás – fejtette ki Tóth Sándor, akitől megtudtuk, hogy mintegy 200-250 atlétával foglalkoznak. – A nagyobbak már szereztek akkora tapasztalatot és részesültek már annyi sikerben, hogy ne fordítsanak hátat az atlétikának.

A Békéscsabai RSE U13-as csapata egy korábbi Mini Kupa-mérkőzésen /Fotó: BRSE/

Az Orosházi FKSE-Lina­marnál mintegy 400-450 kézilabdázó járt addig az edzésekre, amíg lehetett.

– A csapatsportágaknál igen összetett ez a kérdés – mondta Vajer Tamás, a férfikézilabda-klub elnöke, akinek leánya, a Nemzeti Kézilabda Akadémián játszó, 2019-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bronzérmet szerzett magyar csapat tagja is nehezen éli meg a jelenlegi szituációt. – Az edzők és a gyerekek is nehezen élik meg, hogy nem járhatnak edzésre. A közösség, a csapat szeretete vonzó, s bár a veszélyhelyzet miatt meghozott korlátozások miatt egyelőre nem űzhetik ezt a sportágat, azért bízom benne, hogy hamarosan újraindíthatjuk a kézilabdás életünket. Edzőink folyamatosan kapcsolatban vannak a tanítványaikkal. Lesz némi visszaesés, de úgy hiszem, hogy ez a vonzó közeg vissza fogja csábítani az esetlegesen elmaradókat. Az idő előrehaladtával a gyerekek egyre nehezebben viselik a bezártságot, azt, hogy nem lehetnek olyan aktívak, mint korábban. Ez a csonka év a sportban és az iskolában is mély nyomokat hagy, de reményeim szerint szeptemberre rendeződhetnek a dolgok.

Vajer Tamás szerint a leállás után valamennyire újra kell építeni az utánpótlást, amelynek egyre nagyobb szerepe lesz az egyesületek életében. Népszerűsíteni kell a kézilabdát, és folyamatos munkára lesz szükség az egyesületek részéről.

– Nagyon fontos, hogy a nehezedő gazdasági helyzetben sikerült megtartani az utánpótlásedzőinket. Nap mint nap végzik a feladatukat, küldik a gyerekeknek az edzéstervet. Működik a rendszer, és azért nem állt meg teljesen az élet – tette hozzá az OFKSE klubelnöke.

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke szerint még nem lehet megállapítani, mekkora lesz a lemorzsolódás a fiatal sportolók körében.

– Igyekszünk tartani a lelket magunkban és a gyerekekben is – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Baran Ádám. – Utánpótlásedzőinkre kiemelt felelősség hárul ezekben a nehéz napokban, egész egyszerűen nem tehetjük meg, hogy elengedjük a fia­talok kezét. Online edzéstervet kapnak, korábban felvett videós anyagokkal támogatjuk őket, amelyekkel otthoni körülmények között is formában tarthatják magukat. Nehéz bármit is hozzátenni ehhez a szörnyű helyzethez, hiszen csapatban gondolkodó sportolókról beszélünk, akiknek már nagyon hiányoznak a közösségi élmények. De ami mindannyiunkat hittel és motivációval tölt el, az az akadémia új, impozáns, gyönyörű munkacsarnoka. És már mindenki tűkön ülve várja, hogy végre használatba vehessük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában