Kajak-kenu

2020.04.01. 13:21

Az elmúlt hetekben a kajak-kenusok élete is alaposan megváltozott

A jelenlegi vészterhes időben a legfiatalabb generáció is jelentős próbatételnek van kitéve. Különösen érvényes ez a sportoló gyerekekre, kiknek az élete egy jól meghatározott rend szerint zajlott. Az iskola után következtek az edzések, ahol szintén helyt kellett állniuk. Az elmúlt hetekben az ő életük is jelentősen megváltozott, hiszen alkalmazkodniuk kellett az online oktatáshoz, és más jellegű, legtöbbször a négy fal között végzett edzéseket kell végezniük ahhoz, hogy legalább szinten tartsák magukat.

G. P.

A kajak-kenu nem csapatsportág, de a tréningeket itt is csoportban végzik a sportolók. Ezt – kit tudja meddig? – a saját és mások egészségének védelme érdekében mellőzniük kell. Összhangban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség döntésével március 17-én a gyomaendrődi Körös Kajak SE is bezárta a vízitelepét. Mindez edzőket és mintegy hatvan utánpótláskorú gyereket érint.

– Próbálunk a gyerekekbe lelket önteni. Mi talán könnyebben megértjük, hogy igazodnunk a helyzethez, miért kell otthon maradni, de nekik el kell magyarázni, hogy miért is fontos betartani a szabályokat – osztotta meg hírportálunkkal véleményét Varju Tamás, a Körös Kajak SE elnökségi tagja. – Ameddig lehetett, addig a megszokott módon edzettünk, ám az MKKSZ megtiltotta az edzések csoportos látogatását, így áttértünk az egyéni, otthoni, online módon, az edzők által előírt terv alapján megtartott tréningekre. Természetesen lehet futni is. A klub szétosztotta a Magyar Kajak-kenu Szövetségtől használatra kapott, az izom munkateljesítményét mérő kajakos ergométeres készülékeit. Eltérő időpontban különböző helyszíneken egyenként (hiszen a gyerekek nem érintkezhetnek egymással) a vízi edzések is folytathatók. A gyerekek jó ideje be vannak zárva a négy fal közé, ezért is nagyon fontos, hogy így, vagy úgy, de mozoghassanak.

– Aki soha nem sportolt huzamosabb ideig intenzíven, el sem tudja képzelni, min mennek keresztül ezek a gyerekek – fogalmazott az egyik szintén Gyomaendrődön sportoló kajak-kenus gyermek édesanyja.

Varju Tamás hozzátette, hogy sportolóik túl vannak egy nagyon kemény téli felkészülésen, s így, a tavasz kezdetén már alig várják, hogy elkezdődjön a versenyidőszak.

– Erre azonban még várnunk kell, de azért bizakodunk, hogy ha a versenyszezont elnyújtva is, de a legfontosabb viadalokat még meg tudják idén rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában