Atlétika

2020.01.30. 16:54

Mellbe vágta Anitát és edzőjét a döntés: csúszik a vébé

A World Athletics weboldalán jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják a március 13. és 15. között tervezett fedett pályás atlétikai világbajnokságot a kínai Nankingban. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club súlylökője, Márton Anita címvédőként készült a viadalra. Edzője, Eperjesi László nem titkolta, bosszúsak, hiszen megcsinálták a három hónapos alapozást, gyakorlatilag a semmiért.

Gajdács Pál

Glasgow, 2019. március 1. Márton Anita a nõi súlylökés selejtezõjében a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon az Emirates Arénában 2019. március 1-jén. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

– Mellbe vágott a döntés, ami véleményem szerint nem volt átgondolt, valamiféle megfelelési kényszerből születhetett. Az is felmerül, hogy jövőre egy hónapon belül világbajnokságot és Európa-bajnokságot is rendeznek fedett pályán? A dohai szabadtéri világbajnokságot a szokásosnál később rendezték meg, így Anitának alig maradt ideje a pihenésre, mindössze egy hetet engedélyeztünk számára. Időben elkezdtük a munkát 2020 első nagy versenyére, amit egy évvel elhalasztottak – mondta a tapasztalt szakember.

– Próbáljuk pozitívan felfogni: Anita így már biztos, hogy három évig marad a súlylökés világbajnoki címvédője…

Hiába készült a versenyre Márton Anita /MTI/Czeglédi Zsolt/

Tanítványával megbeszélték, hogy a március 21-én, a portugáliai Leiriában sorra kerülő téli dobó Európa Kupát „nevezték ki” a fő versenynek.

– Igaz, az messze nem tekinthető olyan szintű viadalnak, mint egy világbajnokság, meg sem közelíti annak színvonalát. Pedig Anita jelenlegi fizikai állapota, robbanékonysága nagyszerű, igaz, még mindig küzdünk azért, hogy „visszajöjjön” a korábbi technikája.

Megkérdeztük Márton Anitát is, akit a délelőtti edzés és gyúrás után értünk utol.

– Eléggé felborította a programot, hiszen a vébé lett volna a legfontosabb versenyünk a tokiói olimpia előtt. Több variáció is felmerült, végül abban maradtunk, hogy a világbajnokság tervezett időpontja után egy héttel kezdődő dobó Európa Kupára utazunk el, akkorra időzítjük a csúcsformát. A portugál versenyen eredetileg nem is lettem volna ott. Nehezíti a dolgunkat, hogy február végén rendezik az utolsó fedett pályás versenyt, az Európa Kupa viszont elég későn, három héttel később lesz, immáron szabadtéren.

Ha tudták volna, hogy így alakul (de honnan is sejthették volna?), akkor lényegesen hosszabb időt hagynak Anita feltöltődésére, így viszont nagyon összefolyik a két szezon.

– Kicsit előre gondolkozva, érdekes lehet az is, hogy mi lesz majd a sorsa azoknak a kínai versenyeknek, például a sanghaji Gyémánt Ligának, melyeket májusra magam is beterveztem? – tette fel a költői kérdést a békéscsabai világbajnoknő.

Több ország is jelentkezett a rendezésre

Az atlétikai világszövetség, a World Athletics keddi közleményéből kiderült, hogy szóba került a világbajnokság végleges elmaradása is, az atlétákkal és a szakszövetségekkel egyeztetve ezt mindenképpen el akarták kerülni.

Több ország is azonnal jelentkezett, hogy befogadnák az eseményt, ha annak költöznie kell, de a járvány esetleges terjedése miatt nem találták biztosítottnak, hogy az új helyszínen később nem kellene szintén a halasztás mellett dönteni.

Korábban az új vírus „áldozata” lett Kína női gyeplabda-csapatának Belgium elleni két mérkőzése és erősen kérdéses, hogy az ázsiai együttes március közepén tudja-e fogadni Ausztrália legjobbjait. Törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában