Atlétika

2019.07.05. 15:27

Zahorán Petra indulhat az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

Egy Európai Ifjúsági Olimpián való részvételt is érő bajnoki cím, több érem és egyéni csúcs – ez a mérlege a Kopp Békéscsabai AC atlétáinak a miskolci atlétikai centrumban megrendezett ifjúsági országos bajnokság után. Az első hely a gyalogló Zahorán Petra nevéhez fűződik. Szintén aranyéremmel térhetett haza Taután Dominik, a Gyulasport NKft. kiváló súlylökője is.

Gajdács Pál

Óriási meleg fogadta a résztvevőket, de becsületükre legyen mondva állták a sarat az ország legjobb ifjúsági atlétái.

– Több öröm ért bennünket, amibe azonban némi üröm is vegyült – jegyezte meg Tóth Sándor, a Kopp Békéscsabai AC vezetőedzője.

– Az örömök közé tartozik és kiemelkedik Urbanikné Rosza Mária versenyzője, Zahorán Petra teljesítménye, aki magabiztosan nyerte az 5000 m-es gyaloglást az addig jobb időeredménnyel rendelkező honvédos leányt legyőzve. Időeredménye alapján bekerült az Európai Ifjúsági Olimpián (EYOF) induló csapatba. Az azerbajdzsáni Bakiban július 21. és 27. között rendezik meg a korosztály nagy világversenyét.

Zahorán Petra és edzője, Urbanikné Rosza Mária /Fotó: Kopp Békéscsabai Atlétikai Club/

– Kovács Máté medálja mellé egyéni csúcsot is jegyezhettünk, akinek 800 méteres versenyét délben, harminchat fokban rendezték meg. Szabó Ádám két számban is a legjobbját teljesítette a nem ideális körülmények között, az első éves ifi versenyzőnk kevéssel maradt le a dobogóról.

– Nadj Levente 200 m és 400 m-en egyéni legjobbját teljesítette, 200 m-en, ahol 23,33 másodperces időt ment, éppen csak hogy nem került a döntőbe. Garai Viktória két dobószámban is szép helyezéseket szerzett. Az üröm számunkra Steigerwald Ernő versenyzőnk, akit 200 és 400 m-en is kizártak, pedig mindkét számban biztos éremesélyes volt. Később kiderült, hogy a rajtgép és a visszahívó berendezés nem volt tökéletes, de sajnos már ezt nem lehet újra futni.

A Kopp Békéscsabai AC eredményei – Fiú

400 m: 6. Nadj Levente László 50,98.

800 m: 3. Kovács Máté 1:58,63. 6. Szabó Ádám 2:00,89.

1500 m: 4. Szabó Ádám 4:11,48.

Leány

5000 m-es gyaloglás: 1. Zahorán Petra (edző: Urbanikné Rosza Mária) 24:50,55.

Súlylökés: 5. Garai Viktória 12,97 m.

Gerelyhajítás: 4. Garai Viktória 44,23 m.

A gyulai klubot Taután Dominik, Papp Máté és Herdeló Gergő képviselte az ob-n, akik nem vallottak szégyent, hiszen egy aranyéremmel, egy ötödik hellyel és egyéni csúcsokkal zárták a küzdelmeket. Herdeló Gergő 400 méteres síkfutásban állt rajthoz, s bár nem jutott be a döntőbe, egyéni csúcsot ért el. Papp Máté az 1500 méteres futószámban az 5. helyen ért a célba, 800 méteren pedig a középmezőnyben végzett.

A gyulai csapat legjobb eredménye Taután Dominik nevéhez fűződik, aki súlylökésben 17,53 méteres eredményével utasította maga mögé a mezőnyt és szerezte meg a magyar bajnoki címet.

Dominik és edzője, Annus Andor edző csak titkon reménykedtek egy dobogós helyezés elcsípésében, azonban a fiatal eredménye lépésről-lépésre egyre jobb lett, és a végén már senki nem tudta megelőzni.

Fotó: Gyulasport Nkft.

Annus Andor és Taután Dominik három és fél éve kezdett el együtt dolgozni, ez a mostani bajnoki cím pedig a közös munkán felül a fiatal sportoló egyéni hozzáállásán is múlt. A fiatal dobóatléta ugyanis a technikai edzések mellett szabadidejében erőfejlesztő edzésekre jár, hogy minél több éremmel gazdagítsa eredményeit.

– Harmadik lökésemre sikerült ez a 17,53 méteres eredmény, amit el sem hittem először, le kellett ellenőriznem ezt az eredményt, hogy tényleg annyi-e. Azután megnyugodtam, hogy a dobogós hely már megvan, egy 17,36 dobás volt még utánam – nyilatkozta a helyi televíziónak a bajnok.

A Gyulasport NKft. eredményei – Fiú – Ifjúsági

1500 m: 5. Papp Máté 4:16,94.

Súlylökés: 1. Taután Dominik (edző: Annus Andor) 17,53 m.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában