Ifjúsági Olimpia

2019.07.22. 17:45

Ugrással kezdtek a lányok Bakuban

Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban 48 ország sportolóinak részvételével vasárnap óta zajlik a 14 és 18 év közötti sportolók egyik legnagyobb nemzetközi megméretése, a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF).

Gajdács Pál

A magyarok a tízből kilenc sportágban, 88 sportolóval képviseltetik magukat. A női tornászoknál a győri 1. Junior Világbajnokságon is szerephez jutó békéscsabai Szujó Hanna lesz az egyik fellépő a dunaújvárosi Makovits Mirtill mellett. A magyar tornászcsapat Balázs Krisztiánnal és Kovács Mártonnal együtt pénteken késő este kelt útra Azerbajdzsán felé, és jó 6 órás repülőút után érkezett meg a fővárosba, Bakiba, ahol nagyon meleg, szeles időjárás fogadta őket.

– A június legvégén befejeződött világbajnokság után Békéscsabán készültünk, majd az elutazás előtti héten egyhetes budapesti összetartáson vettünk részt – beszélt az elmúlt hetek programjáról Petrovszki Pál, aki Zsilinszki Tündével együtt készítette fel Szujó Hannát. – Formáját természetesen a világbajnokságra hegyeztük ki, de nem engedtük, hogy teljesen leengedjen. A felkészülés során arra törekedtünk, hogy minél jobban kiéhezzen a versenyzésre. Türelmetlenül várjuk már a versenyét!

Hétfőn délelőtt tartották az ilyenkor szokásos pódiumedzést, ahol a tornászok közönség nélkül mutatták be gyakorlataikat a pontozóknak.

– Ilyenkor egy csapatnak egy szernél hét és fél perce van a gyakorlat bemutatására. Mivel a magyarokét három helyett két fő képviseli, így Hanna és Mirtill megfelezi ezt az időt. A melegítést egy másik teremben felemás korláton kezdték és ugrással fejezték be, majd a pódiumedzésen utóbbihoz szólították először a pontozók – adott betekintést a verseny felvezetését jelentő eseménybe a kiváló szakember. – Hanna jó hangulatban utazott el, s bízunk abban, hogy szépen megoldja a feladatát.

A tornászverseny kedden a férfi csapatverseny selejtezőjével kezdődik, a lányokét egy nappal később rendezik. Itt dől el, hogy kik jutnak a csütörtöki összetett, a pénteki és a szombati szerenkénti fináléba.

Jó lehetőség Petrának

Az EYOF-on a tornász Szujó Hanna, a két kézilabdázó, a békéscsabai Kukely Anna, valamint az orosházi Vajer Blanka mellett a Gyulai Várfürdő több számban is érdekelt (100, 4x100, 4x100 méter mix gyors, 4x100 m vegyes) úszója Veres Laura, illetve az 5000 m-es gyaloglásban rajthoz álló Zahorán Petra képviseli Békés megyét.

– Tizenhat kvótája volt az atlétáknak, nyolc fiú és nyolc lány, s ezt a ranglista alapján lehetett elérni. Ez egy jó lehetőség a nemzetközi porondon – mondta Zahorán Petra edzője, Urbanikné Rosza Mária. – A kitűnő gyaloglóalkatú, jó mozgású Petra jó állapotban van, felszabadult, majd a helyszínen derül ki, hogy ez mire lesz elég. Már az ob idején – ahol remekül megoldotta a feladatát, s győzött – sokat beszélgettünk vele az EYOF-ról, felkészítve fejben is rá. Biztos vagyok benne, hogy igyekszik majd a legjobbját nyújtani – beszélt a tanítványa versenyét itthonról figyelő edzőnő.

Zahorán Petra pénteken magyar idő szerint 18.15-kor áll rajthoz.

Győztes debütálás Bakiban

Lejátszotta első mérkőzését a női kézilabda-válogatott a Bakiban zajló nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A csoportrangadón Csehországgal találkoztak a mieink, és a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint magabiztos, 30–22-es győzelmet arattak. A magyar válogatott keretének tagja a békéscsabai Kukely Anna és az orosházi Vajer Blanka is. A csapat kedden, magyar idő szerint 12.30 órakor Azerbajdzsán ellen folytatja a küzdelmeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában