Galériával

2019.06.27. 13:51

Finn tornászok edzenek Békéscsabán

Apró és még apróbb papucsok és cipők sorakoznak a tornaterem bejáratánál, s ahogy belépünk, hangyaszorgalommal edző tornászlányokat látunk, akik – kiegészülve egy maroknyi békéscsabai csoporttal – teljesen belakták a csarnokot, pedig a csabaiakkal és az edzőikkel együtt nem voltak kéttucatnyian sem.

Gajdács Pál

A csabai tornászcsoportok még csütörtökön maguk mögött hagyták Békéscsabát, hogy pénteken a klub válogatottjának, Szujó Hannának szurkoljanak a győri junior világbajnokságon.

A 15 tagú finn csoportot régi ismerős irányítja, a korábban két időszakban 1989 és 2000, és 2005 és 2008 között Békéscsabán dolgozó Munkácsi István személyében, aki csapatával már másodízben táborozik egykori klubjában. Velük tartott még három finn súlyemelő is.

Fotó: Imre György

– Éppen tíz éve mentünk ki Finnországba. Még Ónodi Henrietta idején sokan jártak Békéscsabára edzőtáborozni, így egy, a magyar Mátékovics Borsa által edzett finn tornásznő is. Akkor dolgoztam a finnekkel, tetszett nekik a munkám és innen a kapcsolat – beszélt a kezdetekről Munkács István. Ezután éveken át télen és nyáron két-három hetet ott töltöttem. Borsa ajánlott nekem állást Ouluban 2009-ben és megpróbáltam. Később három évig voltam Turkuban, majd 2013 óta a hetvenezres Rovaniemiben dolgozom. A finn időszak előtt már edzősködtem külföldön a dán válogatottnál, és Svédországban is, korábban jártam az indianapolisi világbajnokságon.

Az ötmilliós Finnországban több mint 115 ezer tornász sportol, a 3 évestől a felnőtt korú tornászig. Rovaniemiben 450-en tornáznak.

– Ott önfenntartó minden klub, az állam a terembérlésben segít, a működés a szülők által befizetett tagdíjakra és a szponzori támogatásokra épül – adott némi betekintést a finn tornasport működésébe Munkácsi István. – Komoly kihívás, de működik a rendszer. Klubunk legutóbb a huszonkét finn szakosztályból a harmadik helyen végzett.

A szakember joggal lehet büszke tanítványai közül a junior A-válogatott Pihla Kunnarira, a B-válogatott Nanna Halme-ra és a Minori-program kiemelt csoportjába bekerülő Fanni Varankára.

A Magyarországon tapasztalt hőség nagy kihívást jelent a hűvösebb klímához szokott északiaknak, de az edzések után mód nyílt arra, hogy megmártózzanak az Árpád fürdő medencéjében.

– Nagyon elégedett vagyok a munkájukkal, mert szépen dolgoznak, még azon a hosszú gumiasztalon is, ami a mi termünkben nincs. Más körülmények között próbáljuk meg azt megcsinálni, amit tudnak, vagy egy-két elem összekötést megtanulni. Ez a hét kicsit edzőtábor, kicsit nyaralás is. Nagyon örülünk, hogy néhány szülővel együtt el tudtunk jönni Békéscsabára, mert ez egy csodálatos város, jó ide visszajönni! – mondta a szakember, aki örömmel konstatálta, hogy a csabai teremben több, még általa épített eszköz még mindig használatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában