ejtőernyőzés

2019.04.20. 15:08

Nőhet a békéscsabai ejtőernyős programok száma

A tavasz beköszöntével éledeznek a szabadtéri, a légi sportágak. Igaz ez az ejtőernyőzésre is, ahol már nagyjából összeállt a versenytervezet. Persze, mint minden idény elején, még vannak kérdőjelek, ám Békéscsabán is azért dolgoznak, hogy ezek mihamarabb kiegyenesedjenek.

Gajdács Pál

A klasszikus célba ugró és a modernebb szárnyasruhás berkekben is aktív ifj. Tímár Vince édesapjával, az ugrórekorder Tímár Vincével, valamint a helyi csapattal azon dolgozik, hogy az ejtőernyőzés visszanyerje korábbi vonzerejét, s ennek érdekében több időt szentel sportágára.

– Életem része lett ez a sportág, az a célom, hogy legyen nagyobb ejtőernyős élet, minél több ugrás Békéscsabán. Adminisztratív jellegű feladatokat vállaltam magamra, pályázatok beadása, a számítógépes rendszer hatékonyabb felhasználása köti le az időmet – mondta a két kategóriában mintegy 2000 ugrással büszkélkedő ifj. Tímár Vince. – Tanulmányoztam külföldi példákat, amiket itt is szeretném, ha alkalmaznánk. Fontosnak tartjuk a tandemugrásokat, az erre való felkészítésre nagy hangsúlyt fektetünk. A gyakorlati felkészítés mellett az elméleti rész során megvágott videókat nézhetnek meg a tandemugrásra vállalkozók. Fontos, hogy odafigyeljenek az oktatóra, hogy elkerüljük a baleseteket. Nem titkoljuk, abban bízunk, hogy a próbálkozók között lesznek visszatérők, akik esetleg idővel ejtőernyősökké válhatnak.

A békéscsabaiak egyik tehetséges ejtőernyőse, ifj. Tímár Vince a levegőben /Beküldött fotó/

S ha már itt tartunk, idén négy tanítványt oktatnak, egy visszatérő, egy már tavaly megismerkedett a sportággal, ketten viszont újak.

– Szeretnénk vonzóvá tenni az ejtőernyőzést, pezsgőbbé tenni az életet Békéscsabán, s ennek érdekében több rendezvényt szeretnénk ide hozni. Bízunk benne, hogy az augusztus elejére tervezett Békéscsaba Boogie elnevezésű programunkon vendégül láthatjuk romániai és itthoni barátainkat is – folytatta a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület versenyzője. – Jobban meg akarjuk ismertetni őket a békéscsabai repülőtér lehetőségeivel. Az a cél, hogy visszatérjen a köztudatba az ejtőernyőzés. Jó, összetartó csapatunk van, közöttük édesapám is, aki nagyszerű támasz, a mögöttem lévő bölcsesség.

Szeptember 13. és 15. között tartják a sokéves múltra visszatekintő Viharsarok Kupát, és lesz kupolakezelő táboruk is.

Id. Tímár Vince bár kevesebb feladatot vállal már, úgynevezett „hátteresként” továbbra is ott van, s ha a fiatalok kérik, segít.

– Az itteni légi sportok képviselői sokat tettek azért, hogy ismert legyen Békéscsaba. Idén kijött egy új reptérrend, ami számunkra sajnos nem a legkedvezőbb. Ebben az ügyben várhatóak egyeztetések, most ez foglalkoztat leginkább. Részt kívánok venni a klub munkájában – mondta a 6319 ugrással rendelkező békéscsabai ejtőernyős-legenda.

– Tavaly csak hármat tudtam ugrani, idén ennél szeretnék többször. Versenyezni már nem akarok, de ugrani még igen!

Szeretné elérni a tavalyi szintet

A békéscsabai célba ugró, Krajcsi Pál a Szolnoki Honvéd SE segítségével az utóbbi években több nemzetközi versenyen vett részt. A tavalyi éve különösen jól sikerült, hiszen a moldovai és a romániai Kelet-Európa-kupán a legjobb ötben és tízben végzett.

– A tavalyi volt a legjobb szezonom, s ha azt a szintet idén is el tudom érni, akkor maximálisan elégedett leszek. A júniusi moldovai szezonrajtig szeretnék gyakorolni, lehetőleg minél többet Békéscsabán. Erre május első hétvégéjén lesz először lehetőségem.

Az idei tervek között öt verseny szerepel a Kelet-Európa-kupában, a moldovaiak mellett a román, a lengyel, a bolgár és a magyar megmérettetésen is ott szeretne lenni. Itthon a békéscsabai Viharsarok Kupa mellett további négy-öt viadal van célkeresztben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában