speciális olimpia

2019.02.27. 13:01

Négy Békés megyei induló is részt vesz a speciális olimpián

Letették az esküt a speciális olimpia nyári világjátékokon induló magyar sportolók. A Sándor-palotában tartott szerdai ünnepségen Áder János köztársasági elnök köszöntötte az Abu-Dzabiba és Dubajba készülő küldöttséget.

V. L.

Az államfő köszöntőjében Halassy Olivér pályáját hozta fel példának a 62 versenyző számára. Elmondta, a kiváló sportember még gyerekként balesetben elveszítette egyik lábfejét, ezért nem tudta folytatni kedvenc sportját, a labdarúgást. A sportot azonban nem adta fel, úszni kezdett, és sorra nyerte a versenyeket. Egy idő után viszont az úszás nem volt elég neki, a vízilabdával is megpróbálkozott, amelyben aztán két olimpiai arany- és egy ezüstérmet nyert.

Áder János a kiváló sportoló életútjából az 1931-es párizsi Európa-bajnokságon végrehajtott nem mindennapi tettét emelte ki, amikor előbb 1500 méter gyorson győzött, majd átbicegett a másik csarnokba, és a vízilabda-válogatottal játszott döntőt, nyert újabb aranyat.

Az államfő azt kívánta a sportolóknak, hogy legalább olyan sikeresek legyenek, mint négy éve, a Los Angeles-i világjátékokon voltak a magyarok.

A köszöntők után a versenyzők elmondták esküjüket. A fogadalomtétel szövegét Gangl Edina Európa-bajnok vízilabdázó és Gubacsi Zsófia WTA-tornagyőztes teniszező mellett Rénes Márta bowlingozó és Fecske József erőemelő mondta elő. Az eskütételénél jelen volt Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója és Oszama Naffa, aki Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emirátusokban.

A március 14. és 21. között zajló speciális olimpia nyári világjátékokon 14 sportágban 62 magyar indul, köztük négy Békés megyei sportember. Megyénket Vizsnyai Dávid asztaliteniszező (Vandháti DSE), Lehoczki János erőemelő (Vandháti DSE), Jenei Zoltán úszó (Triton SE, Gyula) és Nagy András bowlingozó (Harruckern SE, Gyula) képviseli.

A 86 tagú küldöttség március 7-én utazik el az eseményre, melyen 180 ország mintegy 8000 értelmi fogyatékossággal élő sportolója vetélkedik majd. A legutóbbi, Los Angeles-i játékokon 31 arany-, 30 ezüst- és 20 bronzérmet szerzett a magyar csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában