Labdarúgás

2018.11.20. 19:50

Előre legendákat köszöntöttek a Csabagyöngyében

Kedden délután Békéscsabán, szép számú érdeklődő előtt a Csabagyöngye Kulturális Központban köszöntötték a Békéscsabai Előre labdarúgócsapatának három egykori legendáját, Pásztor Józsefet, Vágási Sándort, és Árgyelán Jánost.

Verasztó Lajos

Szigeti Csaba a rendezvény egyik moderátora így kezdte bevezetőjét:

– Engedjék meg, hogy nagy tisztelettel köszöntsem Önöket a mai, rendhagyó labdarúgó-eseményen, amelyet stílszerűen 90 percesre terveztünk, de ha úgy alakul, hogy hosszabbításra lesz szükség, azt is megoldjuk… Tisztelettel köszöntöm a mai program kezdeményezőjét, városunk polgármesterét, Szarvas Pétert. Három békéscsabai futball legendát szeretnénk a mai napon köszönteni: Pásztor Józsefet, Vágási Sándort és Árgyelán Jánost, akik pályafutásuk legnagyobb sikerét 40, illetve 25 évvel ezelőtt érték el. A múltidézésben segítségemre lesz Borbola Bence, az Előre egykori labdarúgója, a Nemzeti Sport futball szakírója. Segít a csabai csillagok megünneplésében Kiss László, a Vasas 33-szoros válogatott labdarúgója, illetve az utolsó magyar világklasszis futballista: Détári Lajos!

Fotók: Lehoczky Péter

Ezt követően Szarvas Péter polgármester a következőket mondta: – Egy közösség életében mindig fontos a múlt tisztelete. A 2018-as év hármas ünnep az Előre labdarúgók életében. Örülök annak, hogy itt fiatalokat, és szép korúakat is látok, akik eljöttek együtt ünnepelni. A három Előre legenda példaképül szolgál a mai fiatalok számára.

A folytatásban Borbola Bence egy rövid filmösszeállítás után Pásztor Józsefet faggatta arról, hogyan emlékezik vissza arra, hogy 1978-ban ő lett a Népsport osztályzatai alapján az év játékosa. A kilencszeres válogatott középpályás elmondta, nem követte figyelemmel az osztályzatokat, örült az első helynek, de kicsit bántotta, hogy nem került be a válogatott keretbe, igaz Baróti Lajos, egy tizenhat-tizennyolc tagú állandó kerettel dolgozott már évek óta, amit nem bontott meg, és ezzel egyetértett a csabai legenda.

Vágási Sándor 1978 december 2-án mesterötöst ért el a Diósgyőr ellen, és 10-es osztályzatot kapott a Népsporttól. Fábián István, a Magyar Rádió egykori békéscsabai tudósítója, a Körkapcsolás csabai hangja idézte fel az emlékezetes mérkőzést, miközben peregtek a filmkockák. Vágási Sándor elmondta, ő taktikai középcsatár volt ezen a meccsen, igaz az egykori kiváló beállós korábban Békésen a megyei bajnokságban a csatársorban szerepelt, ahol egy szezonban 48 gólt szerzett.

Árgyelán Jánost, 25 évvel ezelőtt az MLSZ az év labdarúgójának választotta, aki elmondta egy külföldi útról jött haza, amikor a taxistól tudta meg, hogy ő lett a év játékosa, és majdnem kiesett a kocsiból.

– Sok jó játékos volt akkoriban, örültem az első helynek, bekerültem a válogatott keretbe is, de sajnos egyszer sem léptem pályára a nemzeti csapatban, és ez egy kicsit fáj nekem.

Szarvas Péter köszöntötte a három legendát, majd emlékplakettet, és ajándékcsomagot nyújtott át nekik.

A rendezvény díszvendége volt Kiss László, a Vasas harmincháromszoros válogatott csatára, aki elmondta, hogy a keménységéről híres csabai védelem mellett, 1974-ben mintegy harminc méterről lőtte első gólját a Békéscsabának, és bizony egy kezén megtudja számolni, hogy hány gólt lőtt a 16-oson kívülről.

A hétszeres világválogatott Détári Lajos – a róla készült filmösszeállítás után – is köszöntötte a legendákat, és azzal zárta rövid beszédét:

– Úgy érzem a múltat nem becsüljük meg, ezért is példaértékű ez a csabai köszöntés.

Meglepetés vendégek következtek. A hetvenszeres válogatott Nyilasi Tibor videoüzenetben méltatta a három jubilánst. A Vasas volt játékosa, az Előre korábbi vezetőedzője Komjáti András elmondta örömmel jött Békéscsabára, és gratulált a legendáknak. Szarvas Péter a 65. születésnapját kedden ünneplő Komjáti Andrásnak ajándékot nyújtott át.

Végül Nagy László, a Mening Zrt. vezérigazgatója az 1977-es csabai csapat tagjainak aláírásával ellátott lila-fehér labdát ajánlott fel a majdani békéscsabai sportmúzeumnak, amelyet Szarvas Péter vett át.

A rendezvény egykori emlékezetes történetek felelevenítésével, és autogramosztással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában