íjászat

2018.08.21. 16:08

Befejeződött az íjász-világbajnokság Gyulán

Huszonkét nemzet – Indonéziától az Egyesült Államokig –, több száz versenyzőjének részvételével zajlott le Gyulán a Kerecsényi László Íjász Egyesület és a Magyar Íjász Szövetség által szervezett történelmi íjász világbajnokság. A világméretű seregszemlét az országos bajnoksággal és a nemzeti bajnoksággal, a táv- és távcéllövő világbajnoksággal, illetve az Íjászat Napjával együtt rendezték meg. A történelmi íjászat évről-évre egyre népszerűbb Magyarországon, mutatta ezt a gyulai versenyen való magas magyar részvétel is.

Gajdács Pál

A világbajnokságon – melynek központi tere a várkert volt, de rendeztek versenyt a Thermál Campingben, a Göndöcs-kertben és a békéscsabai repülőtéren is – öt korcsoport mezőnye röptette nyilait: történelmi íj, természetes alapanyagú történelmi íj, vadászíj és történelmi számszeríj kategóriákban küzdöttek egymással a nevezők. A HDH-IAA történelmi szabályzat alapján az első három napon 18 célos selejtező fordulóban lőttek a versenyzők három különböző pályán (18 cél klasszikus lőlap, 18 cél 3D vadász, 18 cél technikai célok), majd a negyedik napon a rangsorolóba bejutott versenyzők lőttek.

Fotó: Kiss Zoltán

A rangsorolóban 18 célt helyeztek el (mindegyik kvalifikációs napról kiválasztott 6-6-6 cél). Azok a versenyzők jutottak a rangsorolóba, akik mindegyik selejtező fordulóban a meghatározott szintet meglőtték. A rangsorolóból kategóriánként a legjobb 6 versenyző jutott be a döntőbe.

Íjászberkekben azt mondják, hogy 8-10 ezer lövés után érdemes versenyezni. A vébén voltak olyanok akik egy-két éve versenyeznek, de olyanok is, akik évtizedek óta.

A világbajnokságon a szenioroknál (21-50 évesek) a vadászíjászatban a gyulai Szántó Zoltán az egész mezőnyt maga mögé utasította. A veteránoknál a békéscsabai Püski János alig szorult le a dobogóról (a bronzérmes Lackmann István csak nyolc ponttal szerzett nála többet), 532 ponttal negyedik lett. A mini kategóriában kiemelkedő teljesítményt nyújtott a gyulai Zvolenszki Gergő, aki 438 körrel az ötödik helyet szerezte meg a világbajnokságon, az országos bajnokságon a másodikat.

 

Történelmi íjászatban az eleki Jakó Margit a veterán korosztályban és Hegedűs István a miniben egyformán világbajnoki bronzérmet szerzett. Előbbi az ob-n harmadik utóbbi negyedik lett. A szintén eleki Resetár Hanna a miniknél történelmi íjász kategóriában az ötödik legeredményesebb lett a vb-n, az ob-n 6.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában