ökölvívás

2018.05.09. 10:02

Békés megyei ezüst a Gymnasiadén

Egy ukrán legyőzése után egy orosz fiú fogott ki a Surman Boksz Club versenyzőjén.

G.P.

Északnyugat-Afrikában, a marokkói Marrakesh adott otthon a Gymnasiade-nak. Az ISF (International School Sport Federation) által szervezett nemzetközi iskolai sportverseny, a Gymnasiade először zajlik Afrikában.

A Gymnasiade a középiskolásokat minden sportágban megmozgató nemzetközi egyéni és csapatverseny-sorozat, amelyet 1974 óta (1990-ig kétévente, 1990 és 2016 között négyévente, majd 2016-tól ismét kétéves terminussal) rendeznek. Tizenegy ország volt már házigazda. A fiatalok 2009-ben még négy, a 2016-os trabzoni viadalon viszont már tizenkét sportágban vetélkedtek. Ez a szám idén Marrakeshben, a 17. Gymnasiadén tizenhatra bővült.

Tizenhat sportágban több mint 2600 versenyző vetélkedett az érmekért. A 68 fős magyar küldöttség 44 sportolója tíz sportágban képviseli hazánkat: aerobikban 10, birkózásban 7, golfban 1, cselgáncsban 4, karatéban 3, országúti kerékpározásban 3, ökölvívásban 7, ritmikus gimnasztikában 1, taekwondóban 3 és tornában 5 fő.

Az ökölvívóknál Békés megyéből is találtunk indulót, a magyar színeket és egyben a békési Surman Box Clubot a junior 80 kg-os kategóriában Juhos István képviselte. Az éremért az ukrán származású Denys Salabayyal kellett megküzdenie a nap 13. párjában. Juhos egyhangú pontozással győzte le ellenfelét és léphetett a döntőbe, ahol egy marokkói és orosz versenyző összecsapásából győztesen kikerülő orosz fiúval kellett megküzdenie. A mérkőzésen Juhos pontozásos vereséget szenvedett, így az eredményhirdetésnél az ezüstérmet akaszthatták a nyakába. A fiúk végül egy arany- (Kiss Levente Hunor), két ezüst- (Lőczi Roland, Juhos István) és három bronzéremmel (Szőllősy Áron, Samu Ferenc Péter, Balogh János) zárták a Gymnasiadét.

Juhos István /Beküldött fotó/

– Elégedetten távozunk, hiszen mindenki kitett magáért, és a legjobb tudása szerint teljesített. A mezőny közepes erősségű volt, ugyanakkor szorítóba lépett néhány olyan orosz és ukrán bokszoló is, aki Európa élmezőnyébe tartozik. Különösen örülök Kiss Levente elsőségének. Sokkal erősebb volt az ellenfeleinél, emellett taktikailag is föléjük kerekedett – értékelt a fiú juniorválogatott vezetőedzője, Kertész Henrik értékelte a Marokkóban történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában