capoiera

2018.01.06. 21:20

A mozgásvilág mellett a brazil kultúrával is megismerkednek

Capoeiraworkshopot rendez fennállásának tizedik évfordulója alkalmából a békéscsabai capoeiraegyesület hétvégén a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnázium tornatermében. A rendezvényre a kelet-magyarországi egyesületeket összefogó Capoeira Hungria oktatói és tagjai is hivatalosak.

Nagy-Laczkó Viktória

Se nem tánc, se nem harc, inkább játék – így foglalta össze a capoeirát lapunknak Szabó Dániel a békéscsabai egyesület vezetője, a kétnapos workshop egyik szervezője. Az afrobrazil gyökerekből eredő capoeira ráadásul nem egy játékstílust jelöl, hanem rögtön tizenhármat.

– Összesen tizenháromfajta játékstílust különböztetünk meg, melyek mindegyikhez külön játékszabály és zene tartozik. Az alapján változtatjuk a mozgásunkat az adott helyzetben, hogy éppen milyen ritmust hallunk – árulta el Szabó Dániel oktató, aki leginkább a sakkhoz tudja hasonlítani a harcművészetet. – Rendkívül taktikus stratégiai játék, ami nem feltétlen arról szól, hogy a másikat K. O. formájában kiüssük, hanem, hogy egy olyan mozgásképtelen helyzetet teremtsünk, amikor már nyert ügyünk van.

A táncos, ritmikus lépéseken alapuló, ötszáz éves múltra tekintő harcművészetben ráadásul az a szabály, hogy nincs szabály. Éppen ezért nagyon gyorsan átvesz elemeket más harcművészetekből. A legfontosabb elem azonban változatlan.

– Rendkívül fontos szerepet tölt be a zene. Minden edzésünket élő zenére tartjuk, összesen tíz hangszerünk van. Capoeirásnak lenni azonban komplex életvitel is, amihez sok minden tartozik, ezért nagy hangsúlyt helyezünk arra is, hogy a mozgásvilág mellett a brazil kultúrával is megismerkedjenek a tanítványaink – mondta el Dániel. – Teszem azt, odafigyelünk, hogy ismerjék a dalokat, alapszinten tudjanak portugálul. Magasabb szinten viszont, mint amit már én is képviselek, folyékonyan kell beszélni a nyelvet, hiszen nagyon sok brazil mesterrel állunk kapcsolatban.

A Nyugat-Afrikából rabszolgaként Dél-Amerikába elhurcoltak által megteremtett harcművészetben is van övrendszer, ami ugyanúgy működik, mint más harcművészetekben.

 

– Tanítványi szintről indulunk. Évente tartjuk meg az úgynevezett batizadót, ahol megkapjuk a capoeira becenevünket. Mindenkinek van egy titkos beceneve, amit a mestere ad számára külső, belső tulajdonság vagy mozgás alapján – mondta el a békéscsabai oktató. – Ez a szokás még arra az időre vezethető vissza, amikor mások lefegyverzésére használták a capoeirát, amit hamar betiltottak Brazíliában. S azért, hogy ne bukjanak le a rendőrök előtt azok, akik mégis gyakorolják, beceneveket találtak ki egymásnak. Végül a XX. század első felétől hivatalosan is sportként tekintenek rá, sőt, az UNESCO Brazília nemzeti örökségeként ismerte el.

A Capoeira Hungria berkein belül működő csapai egyesület eseményén jelen volt Nagy Attila, a debreceni csoport egyik alapító tagja is, aki elmondta elsődleges céljuk, hogy minél több emberrel megismertessék a brazil kultúra és mozgásvilág ezen szeletét, bemutatókon, workshopokon, rendezvényeken és az edzéseken keresztül.

Hét évvel ezelőtt alapult a csoportunk Debrecenben. Azóta több településen is indultak edzések, sőt, Dániában is lett egy Capoeira Hungria-csoport. A capoeira révén a gyerekek egy komplex mozgásformával ismerkedhetnek meg, mely fejleszti a zenei és mozgáskoordinációs képességeiket, s ezek javulása az egész tanulási folyamatra pozitív hatással van – mondta el Attila, hozzátéve, az edzéseikre gyerekeket, felnőtteket, fiúkat és lányokat is szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában