A magyar költészet napja

2024.04.11. 09:54

Líragálán tisztelegtek Munkácsy Mihály előtt - galériával

Líragálát szervezett a 24 órás versfolyam részeként szerdán a Jókai színház, a Bárka folyóirat és a Körös Irodalmi Társaság a békéscsabai teátrum Művész Kávéházában. Kilenc alkotó olvasta fel költeményét, amellyel a 180 éve született festőfejedelem, Munkácsy Mihály előtt tisztelegtek.

Licska Balázs

A Bárka főszerkesztője, dr. Elek Tibor emlékeztetett, hogy a tavalyi líragálára a 200 éve született Petőfi Sándor és Orlai Petrics Soma kapcsolatáról írtak verseket az alkotók. A mostani rendezvényt megelőzte pár hete a prózagála, amelyen szintén a 180 éve Munkácsy Mihály került előtérbe.

Versekkel tisztelegtek Munkácsy Mihály előtt. Fotó: Licska Balázs

A líragála díszvendége volt Banner Zoltán, aki a magyar költészet napjához – ahogy fogalmazott: a vers ünnepéhez – kapcsolódó alkotását is felolvasta, tehát egy premiernek lehettek szem- és fültanúi a résztvevők. Ebben többek között azt írta, hogy „a magyar költészet folyója egyre árad”.

 

Az esemény házigazdája dr. Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője volt. Fotó: Licska Balázs

A Körös Irodalmi Társaság több tagja olvasta fel a festőfejedelem életével vagy munkásságával kapcsolatban a mostani alkalomra írt remekművét. Az esemény nemcsak egy gála volt, hanem egy verseny is. Ugyanis a verseket szakmai zsűri értékelte, abban helyet kapott a József Attila-díjas Zalán Tibor; Kiss László, a Bárka szerkesztője; illetve Gyarmati Gabriella, a békéscsabai múzeum művészettörténésze. 

A Bárka főszerkesztője, dr. Elek Tibor és az est díszvendége, Banner Zoltán. Fotó: Licska Balázs

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában