Kiállítás

2024.03.06. 06:45

Keleti Éva, a magyar fotográfia nagyasszonyának képei megérkeztek Gyulára

Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész alkotásaiból nyílik Szubjektív címmel kiállítás március 12-én, kedden 17 órától Gyulán, a Kohán Képtárban. A magyar fotográfia nagyasszonyának fotói kedden délben megérkeztek a fürdővárosba, amivel párhuzamosan elkezdődött a várhatóan nagyon sokakat vonzó tárlat berendezése. Keleti Éva képekhez csatolt gondolatai pedig még izgalmasabbá teszik a tárlatot.

Papp Gábor

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, Keleti Éva képei nagyon különleges és izgalmas szinergiát, együtthatást jelentenek majd a művészetek kedvelői számára.

Keleti Éva, kiállítás, fotográfus
Keleti Éva fotói megérkeztek Gyulára, elkezdődik a különleges tárlat berendezése. 
Fotó:  Kiss Zoltán

Keleti Éva különleges képei érkeztek meg Gyulára

– Elsősorban művészfotók lesznek láthatók, az érdeklődők a képeken Eperjes Károlytól Halász Juditig, Csákányi Esztertől Csuja Imréig, Pogány Judittól Rost Andreán át Kútvölgyi Erzsébetig számos nagyon népszerű és elismert művészről tekinthetnek meg képeket, de a teljesség igénye nélkül a kiváló író, Dragomán György, illetve az elismert költő, Szabó T. Anna is szerepel a fotókon – emelte ki Fekete-Dombi Ildikó.

A szakember úgy vélekedett, több ok miatt is népszerű lehet a kiállítás.

– Keleti Éva alkotásai nem véletlenül nagyon kedveltek és elismertek. Egyrészt az emberek nagyon nyitottak a színház, a színházművészet irányában. Mindennek pedig itt Gyulán különleges aktualitást ad a Várszínház, ahol a képeken látható számos művész megfordult, illetve szerepelt már – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó. Mint monda, a fotók önmagukban is művészi élményt jelentenek, amit még csak tovább emel, hogy a színészek, a művészek nagyon kedveltek az emberek körében, sokak számára kis túlzással olyan lehet a tárlat, mintha ismerőseiktől néznének meg képeket.

A kiállításon összesen 74 fotó lesz látható, a Kohán Képtárban összeállított tárlatot pedig a gyulai Árpási Zoltán nyitja meg, aki „A fotográfia bűvöletében – Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel” címmel könyvet is írt az alkotóról. A megnyitón jelen lesz L. Péterfi Csaba, a kiállítás kurátora, aki további számos érdekességgel szolgál majd a tárlatról.

A kiállítást március 12-én, kedden 17 órakor nyitják meg, és április 21-ig lesz látható a gyulai Kohán Képtárban. A tárlat egyébként Durkó Károly, a fürdővárosi képviselő-testület oktatási és kulturális bizottság elnökének közvetítésével érkezik Gyulára.

Egyedi gondolatok is erősítik az élményt

A képeket még érdekesebbé teszi, hogy mindegyik fotót kiegészíti Keleti Éva egy-egy gondolata, így nemcsak az alkotások, többször azok beállításai, hanem ezek a sorok is a kiállítás címének megfelelően szubjektívvé teszik az élményt.

Keleti Éva, a Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész, a magyar fotográfia nagyasszonya 70 évet átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténet meghatározó része. Képeit egyszerre tartják önálló alkotásoknak és művészi igénnyel készült kordokumentumoknak – írta róla a Magyar Nemzet.

1931. augusztus 18-én született Budapesten. 1951-ben a Magyar Fotónál helyezkedett el, miközben elvégezte a riporter-tanfolyamot Vadas Ernő és Langer Klára tanítványaként. 1976-ig maradt első munkahelyén, ekkor váltott, az Új Tükör fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztő helyettese, majd a Színházi Élet képszerkesztője lett. 1991-92 között a HT Press sajtóügynökség fotós főszerkesztője, 1993-tól a Ferenczy Europress vezető munkatársa lett. Több alkalommal felkérték a Interpress és a Photo World Press zsűrijének, sőt, 1976-ban Indiában is tanított sajtófotózást.

Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész alkotásaiból nyílik Szubjektív címmel kiállítás március 12-én, kedden 17 órától Gyulán, a Kohán Képtárban. Fotó: Kiss Zoltán

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában