Pályázat és kiállítás

2024.03.13. 17:20

Harminc méteren jelennek meg a diákok legjobb sajtófotói Békéscsabán - galériával, videóval

Diákoknak hirdetett országos sajtófotó-pályázatot a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium, a legjobb alkotásokból pedig szerdán nyílt kiállítás a békéscsabai középiskolában. Ekkor hirdették ki az eredményeket is, tíz kategóriában 26 díjat osztottak ki.

Licska Balázs

Egy hiányt pótolt azzal a békéscsabai középiskola, hogy sajtófotó-pályázatot hirdetett a diákoknak – mondta Imre György fotográfus, művésztanár, hozzáfűzve, hogy rengeteg pályázat fut a tanulók számára, de kimondottan sajtófotó eddig nem volt. Fontosnak ítélte, hogy a fiatalokkal megismertessék ezt a műfajt. Megjegyezte, hogy a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium rendszeresen elhozza Békéscsabára az országos sajtófotó-kiállítást, a mostani tárlat lehet annak a kis testvére.

Diákoknak hirdettek sajtófotó-pályázatot, a legjobb pályamunkákból nyílt kiállítás a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium aulájában. Fotó: Bencsik Ádám
Fotó: Bencsik Ádám

Nyolcszáz kép, négyszáz pályamű érkezett

A pályázat sikerét jelzi szerinte, hogy az ország minden részéből száz fiatalnak köszönhetően közel 800 kép futott be, ami 400 pályaműnek felel meg. Tíz kategóriában bírálta el a Szigeti Tamás, Bánkuti András, Szabó Miklós, azaz neves szakemberekből álló zsűri a fotókat. Hangsúlyozta, hogy mondhatni vakon zsűriztek, vagyis a felvételek számkódot kaptak, és csak a végén derült ki, hogy melyik fiatal küldte be azokat. A pályázatot pedig nívóssá tette az, hogy 700 ezer forint értékben osztottak ki díjakat.

Az a lényeg, hogy kinek a kezében van a gép

Szigeti Tamás, a zsűri elnöke mutatta be a legjobb felvételekből összeállított tárlatot. Elmondta: a zsűrizés előtt felmerült, hogy érdemes-e sajtófotó-pályázatot hirdetni fiatalokat, a képeket értékelve azonban egyértelművé vált a válasz, hogy igen.

Kiemelte: nem az a lényeg, hogy milyen világeseményen készült a kép, nem az számít, hogy milyen híresség, sztár szerepel rajta. Az a fontos, hogy kinek a kezében van a fényképezőgép, hogy van elképzelése arról, mit szeretne megmutatni. Úgy véli, sok fiatal hozott különleges témát, és azokat egyedi látásmóddal közelítették meg.

Mint fogalmazott, a mai fotográfiában fontos a lokalitás, a szűkebb-tágabb környezet megörökítése, amiről nem tud szinte senki, csak az, aki megörökíti. Ez szerinte felelősséget és lehetőséget is jelent. Hangsúlyozta azt is, hogy a diákoknak szóló sajtófotó-pályázat megmutatta, miszerint fantáziával és hozzáértéssel lehet nagyot alkotni.

Minőséget, magas színvonalat képviselnek a képek

Köszöntő beszédében Szegedi Balázs, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke arról szólt, hogy sokatmondóak és mögöttes tartalommal is bírnak a felvételek, amelyek minőséget és magas színvonalat képviselnek. Kiemelte: a tárlaton 112 díjazott fotó szerepel, összesen 30 méteren.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója szerint óriási teljesítmény, hogy közel 800 kép érkezett a diákoktól a pályázatra. A BSZC-ben pezsgő élet zajlik, a kultúra és a művészet is tartósan jelen van az intézményben, ebbe pedig beleillik a szerdán megnyílt kiállítás. 

Huszonhat díjat osztottak ki

Hír- és eseményfotó kategóriában Bódis Kornél Gábor nyert, második helyezést nem osztottak ki, harmadik lett Göbl Gergő. Képriport kategóriában Nagy Zsófia győzött, Tóth-Lukács Botond és Martincsek Csaba előtt. 

Emberábrázolás-portré kategóriában Huszárik Veronika diadalmaskodott, megelőzve Tihanyi Bogit és Kóbor Szonját; míg emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában Tóth-Lukács Botond lett az első, Simon Dániel a második, Horváth Réka a harmadik.

Művészet kategóriában Göbl Gergő nyert, Martincsek Csaba és Huszárik Veronika előtt; míg művészet (sorozat) kategóriában első helyezést nem adtak, második és harmadik lett Masa Vince és Somogyi Martin. 

Sport kategóriában Hajdú Hetény győzött, megelőzve Somogyi Martint és Túri Kírát; sport (sorozat) kategóriában Somogyi Martin lett az első és a második is, Hevesi Krisztián pedig a harmadik. 

Természet és tudomány kategóriában Somogyi Martin diadalmaskodott, Demeter Dominik és Bódis Kornél Gábor előtt; míg természet és tudomány (sorozat) kategóriában első és második helyezést nem osztottak ki, harmadik lett Lengyel Rita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában