Szobránál koszorúztak

2024.02.20. 19:23

Munkácsy Honfoglalásának történetét meséli el a békéscsabai kiállítás - galériával

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum névadó mestere, az európai hírű festőnagyság 1844. február 20-án született. Ennek 180. évfordulóján, a Munkácsy 180 emlékév nyitányaként nyílt meg a Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalása című időszaki kiállítás az intézményben. Ezt megelőzően a múzeum kertjében koszorúkat helyeztek el a festőfejedelem mellszobránál.

Nyemcsok László

A Munkácsy Mihály Múzeum kertjében koszorúkat helyeztek el a festőfejedelem mellszobránál

Fotó: Bencsik Ádám

A tárlat Munkácsy Mihály egyik legismertebb alkotása, a Honfoglalás című kolosszálkép születésének történetét meséli el látogatóknak. A bevezetésben az Országház építését követhetjük nyomon, melyhez a festő az oly rég várt, szeretett hazájától érkezett megbízással kapcsolódott. A felkérés a magyarok bejövetelére, a honfoglalás megörökítésére vonatkozott. A festményt a Parlament főrendiházi ülésterme számára, az elnöki pulpitus fölé szánták.

Több helyről származik a tárlat anyaga

A kiállítás végigvezeti az érdeklődőket a mű hosszú és alapos előkészítési, majd nagyformátumú elkészítési folyamatán, tanúi lehetünk a kép párizsi bemutatójának és hivatalos budapesti átadásának, majd a festővel együtt aggódhatunk a kép elutasításának hírét véve. A 21. század embere pedig nyugtázhatja, hogy Munkácsy Mihály Honfoglalása mégis az Országház legismertebb műalkotásává vált.

A kiállításon bemutatott műtárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét őrző Munkácsy Mihály Múzeum anyagából válogatták.

Munkácsy mellszobránál koszorúztak

A megnyitó előtt Munkácsy mellszobránál koszorúzott Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, valamint Varga Tamás alpolgármester, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke. Koszorút helyezett dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója és Martyin Emília igazgatóhelyettes. A munkácsi Munkácsy Mihály Magyar Ház nevében Tarpai József igazgató és munkatársa, Pfeifer Anita helyezte el az emlékezés virágait. A Csabagyöngye Kulturális Központ nevében Szente Béla igazgató és Opauszki Zoltán turisztikai igazgatóhelyettes koszorúzott, a Békéstáji Művészeti Társaság nevében Gnandt János, a társaság elnöke és Lonovics László a társaság tiszteletbeli elnöke helyezte el az emlékezés virágait.

Életében legendává vált

A megnyitón dr. Bácsmegi Gábor köszöntője után Závogyán Magdolna mondta el gondolatait. Kiemelte, Munkácsy a legismertebb magyar festőművészként él a köztudatban.

– Életében legendává vált, monumentális öröksége viszonyítási pont a művészet- és a kultúrtörténet számára. Megismerése és megismertetése az utókor feladata, hiszen Munkácsy Mihály kivételesen sikeres, egyben tragikus élete, és minden egyes műve még mindig sok titkot rejteget. Úgy tartják, egyetlen alkotása sem került annyi lelki, fizikai és szellemi küzdelmébe, vívódásába, mint a Honfoglalás, ez a gigantikus pillanatkép.

A folytatásban részleteket hallhattak a megjelentek a Békéscsabai Jókai Színház Munkácsy, a festőfejedelem című musical előadásából, melyet a színház a „Munkácsy 180 emlékév” programsorozata keretén belül mutat be hamarosan a nagyközönség számára. A tárlatot Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója nyitotta meg, a Honfoglalás 8x2,5 méteres szín- és szénvázlata a Móra Ferenc Múzeumból érkezett.

A Munkácsy-tortaverseny díját is átadták

A Munkácsy Mihály Múzeum névadója születésének 180. évfordulója tiszteletére Békéscsaba önkormányzatával közösen hirdette meg a Munkácsy-torta pályázatot, melyre Békés vármegye cukrászai jelentkezhettek. A beérkezett cukrászati termékek zsűrizését február 13-án tartották. A kilenctagú zsűri egybehangzó véleménye alapján a nyertes édesség Urbán Csilla Bitüm fantázianevű tortakülönlegessége lett. A nyertes az oklevél és emlékplakett mellett pénzjutalomban is részesült, valamint a 2024-es esztendőben kizárólagosan ő készítheti és értékesítheti a Munkácsy-tortát. A gyertyák elfújása után a vendégek meg is kóstolhatták a győztes tortát.

A gyertyák elfújása egyúttal a Munkácsy 180 emlékév hivatalos nyitányát is jelképezte. Ezt követően Gyarmati Gabriella művészettörténésznek, a tárlat kurátorának vezetésével tekinthették meg a megjelentek a kiállítást. A tárlat október 27-éig látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában