Kiállítás

2024.02.11. 08:56

Ilyen volt egykor a mezőberényi Vasipari

„Ilyen volt” címmel a Mezőberényi Műszaki Vasipari Szövetkezetről nyílt kiállítás pénteken a helyi Orlai házban.

Papp Gábor

A tárlatot Krcsmárik Márton egykori üzemvezető nyitotta meg

Kifejtették, a hajdani termékekből, dokumentumokból, archív fotókból álló tárlatot Krcsmárik Márton egykori üzemvezető nyitotta meg. Elmondta, hogy szövetkezetüket 1951-ben alapították, kezdetben dolgoztak lakatos-, bádogos- és kovácsműhelyben, foglalkoztak villany-, motor- és tévészereléssel is.

Telephelyük a Fő út 3. szám alatt volt, a mai szódás üzem telkén, dolgoztak a környező településeken is: Gyomán és Békésen lakatosok, Köröstarcsán kovácsok, Vésztőn pedig rádió- és tévészerelők. Kezdetben sok öltözőszekrényt gyártottak – akkor még szegecseléssel –, valamint üstházakat, füstcsöveket, vedreket és más egyebet. A fém játékokat 1967-től állítottak elő, a hetvenes évek elején költöztek át a Gyomai úti telepükre. Itt a fejlesztések eredményeként két üzemet alakítottak ki, az egyikben végezték a lakatosmunkát, a másikban pedig fémtömegcikkeket állítottak elő. A lakatosüzemben főleg öltöző-, irat- és fegyverszekrények, illetve irodabútorok, trezorok, valamint csőszereléshez szükséges termékek készültek. Fémtömegcikkekből fémjátékokat, úgynevezett litografált termékeket: tálcákat, dobozokat és falvédőket gyártottak, továbbá zégergyűrűket is.

A kiállításon számos legendás tárgy is megtekinthető. Fotó: Orlai ház

„A nyolcvanas években a külkapcsolatok bővülése révén a termelés nyolcvan százaléka exportra ment, főleg Jugoszláviába, Hollandiába, Németországba, Franciaországba és Finnországba. Ebben az időben a szövetkezet 250-300 dolgozónak nyújtott megélhetést. Sajnos a privatizáció után felélte tartalékait, és a 90-es években végleg bezárt” – tették hozzá a tudósításban.

Megnyitón gitáron közreműködött Kovács Máté. A tárlat megtekinthető február 27-ig az intézmény nyitvatartási idejében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában