Gyula

2024.01.28. 18:42

Több mint négyszázan vettek részt az Országos Román Bálon - galériával

Ismét megrendezték a hagyományos országos románt bált szombaton este Gyulán, a Román Kulturális Centrumban. A programon több mint 440 érdeklődő vett részt.

Papp Gábor

A bál egyik célja az volt, hogy összetartó közösséget építsenek

Forrás: BestDuó

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, az esemény fontos tradíciónak számít a hazai román közösség életében. Mint kiemelte, nagy örömet jelentett számukra, hogy több mint 440-en fogadták el a bálra szóló meghívásukat, és az ország több részéről, illetve Romániából is érkezek vendégek a rendezvényre. Hozzátette, jó érzéssel töltötte el az is, hogy az esten a fiataltól az idősebbig minden generáció jelen volt.

Szólt arról, hogy az ilyen jellegű események erősítik az összetartozás érzését. 

– Hiszem, hogy ha továbbra is egymásra támaszkodunk és segítjük egymást, akkor a hazai románság presztízse tovább fog emelkedni és tudunk igazi, összetartó közösséget építeni. Mert közösséget csak együtt, közösen lehet építeni – hangsúlyozta köszöntő beszédében, majd kiemelte, a bál fontosságát jól mutatja, hogy idén is mennyien eljöttek a rendezvényre.

– A program természetesen elsősorban a szórakozásról szól, de nagyon lényeges, hogy bál megmozgatja a közösséget. Így különösen jó érzés, hogy ilyen nagy számban újra együtt lehettünk – folytatta a gondolatot, majd kitért arra, hogy a bál a nagy beszélgetésekről is szólt.

 

Az esten az Amulett zenekar szolgáltatta a zenét, illetve egy aradi zenekar, a Progresiv A is fellépett. Természetesen nem maradhatott el tradicionális román táncház sem, amihez a Kovács Népi Zenekar szolgáltatta a talpalávalót, és a közös táncot a magyarországi román néptánccsoportok, két-két gyulai és méhkeréki, egy-egy eleki és kétegyházi csoport tagjai prezentálták, amihez a résztvevő vendégek is csatlakoztak.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában